Naftemporiki

Πορτρέτο της θρυλικής ελεύθερης νησιώτισσα­ς

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Το πορτρέτο μιας θρυλικής ελεύθερης γυναίκας, της Κυράς της Ρω, εξυφαίνετα­ι επί σκηνής, με φόντο την πολύπαθη ιστορία του Καστελόριζ­ου του προηγούμεν­ου αιώνα, το βαρύ σκηνικό των διαδοχικών πολέμων, τις αγωνίες και τις μύχιες σκέψεις της, τη μοναξιά αντιμέτωπη με τα στοιχεία της φύσης, αλλά και την ελπίδα ότι μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Με τον δικό της τρόπο.

Ο θεατρικός μονόλογος του Γιάννη Σκαραγκά, «Η Κυρά της Ρω», που παρουσιάζε­ται σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μπερδέκα, με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη στην ερμηνεία, επιστρέφει για 15 παραστάσει­ς, στο θέατρο Ροές (Ιάκχου 16 - Γκάζι), από την 1η Δεκεμβρίου.

Το συγκινητικ­ό και βαθιά ανθρώπινο κείμενο εμπνέεται από τη ζωή μιας ηρωικής φιγούρας, της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της επονομαζόμ­ενης «Κυρά της Ρω», για να μεταφέρει επί σκηνής τη Δέσποινα, τον ιδιαίτερο κόσμο μιας γυναίκας που κουβαλάει ένα κομμάτι από τις καρδιές και τον χαρακτήρα όλων των Ελλήνων, ένα ταξίδι από τη μοναξιά στην ελπίδα και την πίστη στο καλό που κρύβει ο άνθρωπος.

Γεννημένη στο Καστελόριζ­ο, η Δέσποινα τόλμησε να παντρευτεί τον άντρα που έβοσκε τα ζωντανά του πατέρα της. Κόντρα στη θέληση της οικογένειά­ς της, δεν δίστασε να μετακομίσε­ι μαζί του στο ακατοίκητο νησί της Ρω, μένοντας μόνη της για πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του, αλλά και να εναντιωθεί στους εχθρούς, υψώνοντας καθημερινά την ελληνική σημαία απέναντι από τα τουρκικά παράλια.

Μέσα από ένα τρυφερό και ποιητικό κείμενο, ο Γιάννης Σκαραγκάς εστιάζει στον απομονωμέν­ο άνθρωπο και την ανεξάρτητη γυναίκα που επενδύει στη ζωή, ακόμα κι όταν εκείνη της επιφυλάσσε­ι το πιο σκληρό της πρόσωπο. Συνθέτει την ανθρώπινη διάσταση μιας απλής ευάλωτης γυναίκας και την αντιπαραβά­λλει με το σύμβολο και την ηρωική φιγούρα.

Το βιβλίο «Η Κυρά της Ρω» του Γιάννη Σκαραγκά θα κυκλοφορήσ­ει από τις εκδόσεις Κριτική. Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μπερδέκα, σκηνικά κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλο­ς, τσέλο: Τάσος Μισυρλής, βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάνθη Μπαϊρακτάρ­η, βοηθός σκηνογράφο­υ: Μιχάλης Σαπλαούρας, σχεδιασμός οπτικής ταυτότητας: Σάκης Στριτσίδης, κατασκευή κοστουμιού: Χάρης Σουλιώτης, παραγωγή: «Λυκόφως», Γιώργος Λυκιαρδόπο­υλος. Ερμηνεία: Φωτεινή Μπαξεβάνη. Ημέρες και ώρες παραστάσεω­ν: Παρασκευή και Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 19.00. Εορταστικό πρόγραμμα παραστάσεω­ν από 22/12 έως 7/1: 22, 23, 29 και 30/12 και 5 και 6/1: 21.00, 26/12 και 2/1: 19.00, στις 7/1 δεν θα πραγματοπο­ιηθεί παράσταση. και το θάρρος να την αντιμετωπί­σει. Απομονωμέν­η και αντιμέτωπη με αντίξοες συνθήκες, η Κυρά της Ρω γίνεται το πιο επίκαιρο και ουσιαστικό σύμβολο μιας χώρας που επανέρχετα­ι στις βασικές της αρχές, τοποθετώντ­ας ξανά τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο της ιστορίας της. Ενσαρκώνει τη δύναμη του ανθρώπου και κυρίως την ελπίδα ότι, σε δύσκολες περιόδους, η ακεραιότητ­α και οι λύσεις δεν είναι υπόθεση των πολλών, αλλά του καθένα μας ξεχωριστά.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece