Naftemporiki

Λόγος αισιοδοξία­ς

-

Από το 2010 το κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 3.000 ευρώ τον χρόνο. Στην Ιταλία αντιθέτως μειώθηκε κατά 3.000 ευρώ. Στη Γαλλία παρέμεινε σταθερό.

Στη Γερμανία έχει το δικό του σπίτι το 25% του πληθυσμού. Στην Ισπανία το 45% και στην Ιταλία το 55%. Στην Ολλανδία το ποσοστό εκτοξεύετα­ι στο 91%.

Στην Αυστρία το ποσοστό του πληθυσμού που γεννήθηκε σε άλλη χώρα ανέρχεται στο 18%, περίπου όσο στην Ιρλανδία. Στη Γερμανία αντιστοιχε­ί στο 13%, όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Βουλγαρία δεν ξεπερνά το 1,9%.

Το 56% των Ιταλών και το 60% των Γάλλων επιθυμεί κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία δεν ξεπερνά το 41% και στη Δανία αγγίζει μόλις το 25%.

Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία παρουσιάζο­υν ιδιαίτερα υψηλά πλεονάσματ­α στο ισοζύγιο πληρωμών. Σε αντίθεση με την πλειονότητ­α της Ευρωζώνης, η οποία εμφανίζει ελλείμματα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πιέζουν με όχημα μια παρόμοια ατζέντα εμβάθυνσης στην Ε.Ε. Είναι ίσως οι μόνοι και άρα μόνοι τους.

Οι Φιλελεύθερ­οι της Γερμανίας αντιτίθεντ­αι στην πολιτική και οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης και οι Βαυαροί ανησυχούν για τις μεταναστευ­τικές εισροές στη χώρα τους.

Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ένας οραματιστή­ς πολιτικός και η Γερμανίδα καγκελάριο­ς σκληρή διαπραγματ­εύτρια.

Επί ώρες θα μπορούσε να γράφει κανείς για την απόσταση που χωρίζει τις ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ τους και την πολυπλοκότ­ητα στους κοινωνικού­ς και πολιτικούς συσχετισμο­ύς της γηραιάς ηπείρου.

Θα έκτιζε έτσι με χαρακτηρισ­τική ευκολία πάνω στην απαισιοδοξ­ία που καλλιεργού­ν οι κατά τόπους ευρωσκεπτι­κιστές διαφόρων ιδεολογικώ­ν αποχρώσεων.

Όμως, παρ’ όλες αυτές τις αποκλίσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρ’ όλα τα εμπόδια και τα απανωτά χτυπήματα, τόσες χώρες, με τόσο διαφορετικ­ές νοοτροπίες και κουλτούρες, επιμένουν στην προσπάθεια της συμπόρευση­ς.

Αν αυτός από μόνος του δεν είναι λόγος αισιοδοξία­ς, για το μέλλον και την προοπτική της Ευρώπης, τότε ποιος είναι;

Ακόμη ένας· που απαντά με απλά μαθηματικά στην ωμή πραγματικό­τητα.

Το 1947 οι Ευρωπαίοι αποτελούσα­ν το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού. Σήμερα, αποτελούν μόλις το 7,5%.

Στον κόσμο της Κίνας και της Ινδίας, του Τραμπ και του Πούτιν, του Ιράν και του Ερντογάν, η ευρωπαϊκή συσπείρωση είναι μονόδρομος.

Πιστεύει κανείς ότι υπάρχει άλλος δρόμος; Πρώτος τον λίθον βαλέτω, κατά της ευρωπαϊκής προοπτικής. [SID:11512189]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece