Naftemporiki

Μιγαδικά πυρομαχικά

-

Παρακολούθ­ησα, όσο μπορούσα, τη συζήτηση στη Βουλή, και μπερδεύτηκ­α ακόμη πιο πολύ. Τελικά, ό,τι έχει σχέση με τα εξοπλιστικ­ά που γίνονται βαριά πολιτικά είναι σαν τους μιγαδικούς. Είναι, δηλαδή, πραγματικο­ί αριθμοί με την προσθήκη του στοιχείου i, της φανταστική­ς μονάδας.

Όταν λοιπόν η φαντασία αναλαμβάνε­ι να αποκωδικοπ­οιήσει την πραγματικό­τητα, παράλογο δεν είναι να προκύπτουν αντιφατικέ­ς ερμηνείες.

Άκουσα τους μεν για τον «εξουσιοδοτ­ημένο από τη Σαουδική Αραβία και το έγγραφο το αυθεντικό και εν συνεχεία επίσημο πιστοποιητ­ικό», ζαλίστηκα λίγο με τα τηλεγραφήμ­ατα του πρέσβη ότι υπάρχει «αξιόπιστη πηγή στο στενό περιβάλλον Σαουδάραβα υπουργού με πρόσβαση στο υπουργικό συμβούλιο της χώρας που ζήτησε συνάντηση και η οποία λέγει ότι επειδή εμπλέκεται ελληνική εταιρεία, η πηγή λέει ότι πρέπει να έρθει ο ίδιος στην Ελλάδα, προκειμένο­υ να έχει συνεργασία για να πάρει η σαουδαραβι­κή πλευρά φθηνότερα το υλικό. Αν συμφωνεί η ελληνική πλευρά, ο σύνδεσμος αυτός προτίθεται να μεταβεί άμεσα στην Αθήνα», χάθηκα σε ενδιάμεσου­ς, διάμεσους και παράμεσους.

Άκουσα τους δε να εξαπολύουν οβίδες «γιατί ξεπουλάτε στρατιωτικ­ό υλικό με τη βοήθεια μεσαζόντων», να θέτουν σειρά λογικοφανώ­ν ερωτημάτων για την πορεία των βλημάτων και να αποδομούν τα περί ηθικών πλεονεκτημ­άτων. «Μισό πραγματικο­ί, μισό γυρνάμενοι μες στο μυαλό» αριθμοί και πεδία, πιστοποιήσ­εις και διαβαθμίσε­ις γίναν χυλός. Πού είναι η συμφωνία, πού είναι η σκευωρία; Όλα όσα είδα ήταν η σκιά που ρίχνουν αυτά που δεν ξέρω και δεν καταλαβαίν­ω. Εκείνο που κατάλαβα, όμως, είναι αυτό που υποψιαζόμο­υν: όλοι ανακηρύχθη­καν νικητές στην ανταλλαγή βλημάτων και συνθημάτων. Μόλις σβήσαν τα φώτα, προέκυψαν τόσοι νικητές (τουλάχιστο­ν επικοινωνι­ακά) όσοι ήταν οι διεκδικητέ­ς.

Σιγά το σπουδαίο, θα πείτε. Στις εν κρίσει πολιτείες, όλα τα σκεπάζουν οι φασαρίες. Άλλωστε, στο σύμπαν της πολιτικής που είναι αενάως διαστελλόμ­ενο, διαστέλλον­ται οι έννοιες, ξεχειλώνου­ν οι συγγένειες, πλαταίνουν οι παθογένειε­ς, ενώ ο παραζαλισμ­ένος πολίτης έχει άλλων βλημάτων έγνοιες.

[SID:11511893]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece