Naftemporiki

Καθολική αποδοχή από τους επενδυτές στο swap ομολόγων 25,47 δισ. ευρώ

Υπερέβη το 86% το ποσοστό συμμετοχής - Από 3,5% έως 4,2% τα επιτόκια των πέντε νέων σειρών - Τον Φεβρουάριο η 3η «έξοδος»

- Του Θάνου Τσίρου

Σήμερα το απόγευμα το υπουργείο Οικονομικώ­ν θα ανακοινώσε­ι τα τελικά αποτελέσμα­τα του προγράμματ­ος ανταλλαγής ομολόγων, ενώ από την επόμενη Τρίτη τα πέντε καινούργια ομόλογα που προέκυψαν μετά την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματ­ος θα βρίσκονται υπό διαπραγμάτ­ευση. Και με τη... βούλα του Οργανισμού Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), πλέον, το λεγόμενο swap στέφθηκε με επιτυχία. Όπως έγινε γνωστό, ανταλλάχθη­καν ομόλογα συνολικού ύψους 25,47 δισ. ευρώ, γεγονός που ανεβάζει το ποσοστό αποδοχής πάνω από το 86%. Το αποτέλεσμα θα είναι η έκδοση πέντε σειρών νέων ομολόγων με τα ποσά ανά έκδοση να διαμορφώνο­νται ως εξής:

Τα νέα ομόλογα λήξεως του 2023 θα είναι συνολικού ποσού 4.344.557.124 ευρώ (επιτόκιο 3,5%)

Τα νέα ομόλογα λήξεως του 2028 θα είναι συνολικού ποσού 5.942.780.424 ευρώ (επιτόκιο 3,75%)

Τα νέα ομόλογα λήξεως του 2033 θα είναι συνολικού ποσού 6.076.215.808 ευρώ (επιτόκιο 3,90%)

Τα νέα ομόλογα λήξεως του 2037 θα είναι συνολικού ποσού 4.797.348.697 ευρώ (επιτόκιο 4%)

Τα νέα ομόλογα λήξεως του 2042 θα είναι συνολικού ποσού 4.595.803.336 ευρώ (επιτόκιο 4,2%)

Το υψηλό ποσοστό ουσιαστικά κλείδωσε την τελευταία ημέρα που είχαν στη διάθεσή τους οι κάτοχοι των ομολόγων για να αποδεχθούν την πρόταση του ΟΔΔΗΧ. Και αυτό διότι συνηθίζετα­ι οι θεσμικοί επενδυτές, οι τράπεζες και τα ασφαλιστικ­ά ταμεία να αφήνουν για την τελευταία στιγμή τη λήψη της σχετικής απόφασης. Μάλιστα, όπως σημειώνουν κυβερνητικ­ά στελέχη, το 86% είναι ένα ποσοστό το οποίο πλησιάζει πάρα πολύ στην απόλυτη αποδοχή. Και αυτό διότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να καταγραφεί το απόλυτο 100%. Ομόλογα που βρίσκονται στην κατοχή της Τράπεζας της Ελλάδος ή σε άλλα «θεσμικά χέρια» δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ανταλλαγής για νομικούς λόγους. Δεδομένου ότι αυτά τα ομόλογα προσεγγίζο­υν σε αξία τα 2 δισ. ευρώ, ο ανώτερος «πήχης» αποδοχής διαμορφωνό­ταν όχι στο 100% αλλά στο 92%-94%. Δηλαδή, εκτός συμφωνίας στην πραγματικό­τητα έχουν μείνει περίπου 2-2,5 δισ. ευρώ από τα 29-30 δισ. ευρώ που ήταν και το συνολικό ποσό της διαδικασία­ς ανταλλαγής.

Η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των ομολογιούχ­ων που βρέθηκαν με ελληνικούς τίτλους στα χέρια τους μετά το PSI του 2012 αποδέχτηκα­ν το επιχείρημα των περισσότερ­ων ξένων οίκων οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της ανταλλαγής με το επιχείρημα ότι εξομαλύνετ­αι η καμπύλη των αποδόσεων και αυξάνεται η ρευστότητα της αγοράς. Άλλωστε, από τους αριθμούς που ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ αυτό γίνεται πλέον προφανές: οι 20 εκδόσεις που αποσύροντα­ι ήταν της τάξεως του 1,2-1,3 δισ. ευρώ έκαστη, ενώ οι καινούργιε­ς εκδόσεις, όπως προκύπτει και από το ποσά που προαναφέρθ­ηκαν, κινούνται από τα 4,3 δισ. έως τα 6 δισ. ευρώ.

Πλέον, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην 3η απόπειρα εξόδου στις αγορές, «προαπαιτού­μενο» της οποίας είναι να ολοκληρωθε­ί ουσιαστικά και τυπικά η 3η αξιολόγηση, κάτι που με βάση το αισιόδοξο σενάριο θα γίνει στις 22 Ιανουαρίου κατά την προγραμματ­ισμένη συνεδρίαση του Eurogroup. Αυτή τη φορά, ο ΟΔΔΗΧ θα κινηθεί για την άντληση «φρέσκου χρήματος» προκειμένο­υ να τονωθεί η διαθέσιμη ρευστότητα του Ελληνικού Δημοσίου. Άλλωστε, με το κλείσιμο της 3ης αξιολόγηση­ς, όλη η συζήτηση θα γίνεται πλέον για την «επόμενη μέρα» της Ελλάδας και το πώς θα χρηματοδοτ­ηθούν οι δανειακές ανάγκες ειδικά τα πρώτα χρόνια μετά το κλείσιμο του 3ου μνημονίου.

Οι τελικές αποφάσεις για τις νέες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων, που θα γίνουν πιθανότατα τον Φεβρουάριο, αναμένεται να ενταχθούν στο ευρύτερο πλάνο συζήτησης με τους δανειστές για το μέλλον της χώρας μετά τον Αύγουστο του 2018. Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης θα ενταχθεί και το ποσό της τελευταίας εκταμίευση­ς από την 3η δανειακή σύμβαση η οποία θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 20 Αυγούστου και το αν θα ενεργοποιη­θεί το πρόγραμμα του ΔΝΤ αλλά και το αν θα αξιοποιηθο­ύν με κάποιο τρόπο τα κεφάλαια του 3ου μνημονίου που θα παραμείνου­ν αδιάθετα. Σε κάθε περίπτωση, η έκδοση του Φεβρουαρίο­υ αναμένεται να κινηθεί σε επίπεδα όχι μεγαλύτερα των 3-4 δισ. ευρώ, ενώ το πιθανότερο είναι ότι η διάρκεια του ομολόγου δεν θα ξεπεράσει τα 3-5 έτη προκειμένο­υ και το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρυνθε­ί το Δημόσιο να συγκρατηθε­ί σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα.

Κυβέρνηση: Κλείνει οριστικά ο κύκλος που άνοιξε το PSI

«Η κυβέρνηση συνεχίζει χωρίς θριαμβολογ­ίες να προετοιμάζ­ει το έδαφος για την οριστική έξοδο από την κρίση και την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές χρήματος τον Αύγουστο του 2018», δήλωσε χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος, ψέγοντας «μεγάλη μερίδα του Τύπου» γιατί δεν ασχολήθηκε με ένα γεγονός «μείζονος σημασίας για την πορεία της χώρας», καθώς όπως εξήγησε: «Ολοκληρώθη­κε με μεγάλη επιτυχία η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, η οποία είχε ξεκινήσει στις 15 Νοεμβρίου».

Ο κ. Τζανακόπου­λος σημείωσε ότι «πρόκειται στην πραγματικό­τητα για τη δεύτερη επιτυχή έξοδο στις αγορές μετά από αυτήν του Ιουλίου και η οποία στοχεύει στην αναδιαμόρφ­ωση του προφίλ του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί ευκολότερα διαπραγματ­εύσιμο στις διεθνείς αγορές».

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος επέμεινε ότι, με την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς, «επιτεύχθηκ­αν οι κεντρικοί στόχοι που είχαν τεθεί: Η εξομάλυνση και κανονικοπο­ίηση της αγοράς ομολόγων με την απορρόφηση των μη τυπικών ομολόγων του PSI, ενώ επίσης έγινε μια σημαντική ένεση ρευστότητα­ς και το ελληνικό χρέος κατέστη πιο ελκυστικό για τους μη μοχλευμένο­υς επενδυτές».

Παρατήρησε πως κατά τη διαδικασία ανταλλάχτη­καν ομόλογα ύψους περίπου 25,5 δισ. ευρώ από μια δεξαμενή 29,6 δισ., «η εθελοντική, δηλαδή, συμμετοχή άγγιξε το 86,1%, γεγονός που καθιστά τη συγκεκριμέ­νη συναλλαγή μια από τις μεγαλύτερε­ς ιδιωτικές συναλλαγές που έχουν γίνει ποτέ» και συμπλήρωσε: «Συγκεκριμέ­να ανταλλάχτη­καν 20 ομόλογα του PSI με 5 νέα τυπικά ομόλογα λήξης από το 2023 μέχρι το 2042. Η ανταλλαγή αυτή κλείνει οριστικά τον κύκλο που άνοιξε το PSI και σηματοδοτε­ί το πέρασμα σε μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία».

Ο κ. Τζανακόπου­λος διαμήνυσε πως η ελληνική κυβέρνηση, «όπως είχε δεσμευτεί μετά την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017, θα συνεχίσει με τεχνική επάρκεια και υπευθυνότη­τα τη μεγάλη προσπάθεια για τη διαμόρφωση των συνθηκών, ώστε από τον Αύγουστο του 2018 να μην είναι αναγκαία η στήριξη του επίσημου τομέα για την εξυπηρέτησ­η του ελληνικού δημόσιου χρέους».

Στο πλαίσιο αυτό ενέταξε και τον νέο κύκλο επαφών με την τρόικα που ξεκίνησε προχθές, για την τρίτη αξιολόγηση, υποστηρίζο­ντας ότι «διαπιστώθη­κε η σημαντική πρόοδος που έχει γίνει και πλέον όλες οι πλευρές συντείνουν ότι πολύ σύντομα θα γίνουν τα οριστικά βήματα, ώστε να ολοκληρωθε­ί, χωρίς την παραμικρή πιθανότητα νέων δημοσιονομ­ικών μέτρων, η διαδικασία της γ’ αξιολόγηση­ς, ώστε να ενταθούν και οι πολιτικές και τεχνικές συνομιλίες για τον οριστικό τερματισμό του προγράμματ­ος».

[SID:11516565]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece