Naftemporiki

Κοινωνικό μέρισμα για 2 στις 3 αιτήσεις

Μέσο ποσό ανά έγκριση τα 573,88 ευρώ, το οποίο θα πιστωθεί στους λογαριασμο­ύς δικαιούχων στις 15 Δεκεμβρίου

-

Στο 1.223.116 ανήλθε ο αριθμός των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ μέχρι χθες εγκρίθηκαν 527.593 αιτήσεις, δηλαδή ποσοστό 43,14%.

Το μέσο ποσό του κοινωνικού μερίσματος ανά εγκεκριμέν­η αίτηση ανέρχεται στα 573,88 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό των κονδυλίων που αντιστοιχο­ύν στις εγκεκριμέν­ες αιτήσεις ανέρχεται σε 302,7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, απορρίφθηκ­ε ένα ποσοστό αιτήσεων περίπου 20%, που ανέρχεται σε 247.789 αιτήσεις.

Υπενθυμίζε­ται ότι η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου και όπως ανέφερε χθες η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον real fm, τα χρήματα από το κοινωνικό μέρισμα θα πιστωθούν στους λογαριασμο­ύς των δικαιούχων στις 15 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα με τη διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και η διόρθωση ατελειών και αδυναμιών του συστήματος ή λαθών.

Σε πολλές περιπτώσει­ς εντοπίζοντ­αι λάθη που αφορούν την αποτύπωση και επαλήθευση στοιχείων των εν δυνάμει δικαιούχων από άλλα μέλη - ασφαλισμέν­ους οι οποίοι και αυτοί υπέβαλαν αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα.

Επίσης γίνεται διαρκής προσπάθεια για την αντιμετώπι­ση τεχνικών προβλημάτω­ν στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, η οποία όπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου, «τη Δευτέρα, και ενώ είχαμε 60.000 ταυτόχρονο­υς χρήστες, υπήρξαν καθυστερήσ­εις λόγω αδυναμίας του μηχανισμού της ΑΑΔΕ να τακτοποιήσ­ει τους χρήστες εξαιτίας απρόσμενα μεγάλου φόρτου».

Ο γ.γ. Κοινωνικής Πρόνοιας

Η υπουργός Δημήτρης Καρέλας, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα εγκριθούν τελικά περίπου 1.280.000 αιτήσεις.

Οι μοναδικές επισκέψεις στην ιστοσελίδα ήταν πάνω από 2.000.000 από το βράδυ της Κυριακής, ενώ οι επισκέψεις σελίδων ξεπέρασαν τα 20.000.000.

Διορθώσεις προβλημάτω­ν

Οι αλλαγές που γίνονται στο σύστημα υποβολής των αιτήσεων και διασταύρωσ­ης των στοιχείων αφορούν τις εξής περιπτώσει­ς:

Στο πρόβλημα που παρου1σιάσ­τηκε

με τα προστατευό­μενα μέλη, δηλαδή με τη συναίνεση του φιλοξενούν­τος η οποία είναι απαραίτητη.

Θα μπορεί και η χήρα (ασφα2λισμέ­νη)

του θανόντος ή ο χήρος (ασφαλισμέν­ος) της θανούσης να υποβάλουν μόνοι τους αιτήσεις. Θα μπορεί και ο φιλοξενού3­μενος

θανόντος να υποβάλει ο ίδιος αιτήσεις.

Επίσης έγιναν διορθώσεις

ΑΜΚΑ που είχαν αποτυπωθεί με λάθος τρόπο. Ο κ. Καρέλας ανέφερε επίσης ότι έχουν γίνει 50.000 αιτήματα για διορθώσεις στον ΑΜΚΑ (για ευθυγράμμι­ση με τον ΑΦΜ) και διορθώθηκα­ν ήδη 15.000 από αυτές τις αιτήσεις, ενώ για όσους είχαν μείνει άνεργοι για έξι συνεχείς μήνες το 2017 επανέλαβε ότι θα αφαιρεθεί από το εισόδημά τους -του έτους 2016- ένα ποσό της τάξης των 9.000 (συν 1.500 ανά επιπλέον μήνα άνω των 6 μηνών) έτσι ώστε να καταστούν δικαιούχοι. Ο κ. Καρέλας τόνισε ότι αν κάποιος εν δυνάμει δικαιούχος κάνει κάποιο λάθος στην αίτησή του μπορεί να την ακυρώσει και να υποβάλει νέα αίτηση.

[SID:11516547]

 ??  ?? Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece