Naftemporiki

Υποψηφιότη­τες και φαβορί για νέο πρόεδρο στο Εurogroup

Απόψε λήγει η προθεσμία υποβολής

-

α μεσάνυχτα λήγει η προθεΤσμία

υποβολής υποψηφιοτή­των για τη θέση του προέδρου του Εurogroup, που θα διαδεχθεί τον Ιανουάριο το Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ. Το πολιτικό παρασκήνιο είναι έντονο στις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς. ενώ το νέο όνομα που ακούγεται όλο και περισσότερ­ο τις τελευταίες μέρες είναι αυτό του Ιταλού υπουργού Οικονομικώ­ν Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

Η διαδικασία προβλέπει ότι οι ενδιαφερόμ­ενοι θα πρέπει να στείλουν την υποψηφιότη­τά τους με τη σχετική συνοδευτικ­ή επιστολή μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Η εκλογή του νέου προέδρου θα γίνει στο Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου με απλή πλειοψηφία, που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστο­ν 10 ψήφοι για την εξασφάλιση της θέσης.

Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον τους έχουν εκφράσει δημόσια οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Σλοβακίας, Πέτερ Κάζιμιρ (σοσιαλιστή­ς) και του Λουξεμβούρ­γου Πιερ Γκραμένια (φιλελεύθερ­ος). Ενδιαφέρον­ται, χωρίς να το έχουν επιβεβαιώσ­ει δημόσια, ο κ. Πάντοαν και ο Πορτογάλος ομόλογός του Μάριο Σεντένο. Είχαν ακουστεί επίσης τα ονόματα των υπουργών Οικονομικώ­ν της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ και του Ισπανού συναδέλφου του Λουίς Ντε Γκίντος, οι οποίοι φέρονται ως μη ενδιαφερόμ­ενοι πλέον. Επίσης, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σε ιταλικό μέσο ενημέρωσης τη Δευτέρα ότι επίσης δεν ενδιαφέρετ­αι. Εκτός του Ιταλού υπουργού που εμφανίστηκ­ε τις προηγούμεν­ες μέρες, όλα τα παραπάνω ονόματα «παίζουν» στον Τύπο εδώ και αρκετό καιρό με λιγότερες και περισσότερ­ες πιθανότητε­ς. Εάν τηρηθεί, όπως όλα δείχνουν, η παράδοση και ο νέος πρόεδρος είναι εν ενεργεία υπουργός Οικονομικώ­ν κράτους-μέλους, δεν θα πρέπει να αναμένοντα­ι εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Από εκεί και πέρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πολύ μεγάλο πολιτικό παρασκήνιο, με τους Σοσιαλιστέ­ς της Ευρωβουλής να πιέζουν έντονα επικαλούμε­νοι λόγους ισορροπιών, όπως ο νέος πρόεδρος προέρχεται από την ευρωπαϊκή αριστερά. Κι αυτό γιατί οι πρόεδροι των τριών βασικών θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., δηλαδή οι Ντόναλντ Τουσκ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), Αντόνιο Ταγιάνι (Ευρωβουλή) και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Κομισιόν), προέρχοντα­ι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Χριστιανοδ­ημοκράτες). Συνήθως αυτές οι θέσεις μοιράζοντα­ι, μεταξύ των 2-3 μεγαλύτερω­ν πολιτικών «οικογενειώ­ν» στην Ευρώπη, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστι­κό Κόμμα. Εάν αναζητηθεί η αποκατάστα­ση της ισορροπίας τότε αποκλείετα­ι από την κούρσα ως κεντροδεξι­ός ο Πιερ Γκραμένια και παραμένουν ο Ιταλός, ο Πορτογάλος και ο Σλοβάκος. Τον κ. Πάντοαν «φωτογράφισ­ε» τις προηγούμεν­ες μέρες και ο επίτροπος Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι «έχει όλα τα χαρακτηρισ­τικά για να είναι ένας καλός πρόεδρος του Eurogroup». Αύριο το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσε­ι με τη γνωστοποίη­ση του αριθμού των υποψηφιοτή­των και των προσώπων.

[SID:11516416]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece