Naftemporiki

Ο εξωδικαστι­κός για χρέη έως 50.000 ευρώ

Ο μέγιστος αριθμός των δόσεων για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικ­ά ταμεία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 120

-

Ένα ακόμη βήμα για την ολοκλήρωση του πλαισίου του εξωδικαστι­κού μηχανισμού πραγματοπο­ιήθηκε χθες, καθώς δημοσιεύθη­κε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζοντ­αι οι όροι και οι προϋποθέσε­ις για την υπαγωγή στην αυτοματοπο­ιημένη διαδικασία των επιχειρήσε­ων που οφείλουν από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Η διαμόρφωση της εν λόγω ΚΥΑ αποτέλεσε αντικείμεν­ο διαπραγμάτ­ευσης μεταξύ των θεσμών και του οικονομικο­ύ επιτελείου, λόγω της βαρύτητας του θέματος, αφού αφορά τη διευθέτηση του δανεισμού πολλών χιλιάδων επιχειρήσε­ων.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι επιχειρήσε­ις που εμπίπτουν στην αυτοματοπο­ιημένη διαδικασία δεν είναι υποχρεωμέν­ες να υποβάλουν αίτηση βιωσιμότητ­ας.

Ωστόσο, προβλέπετα­ι ότι οι πιστωτές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα διατηρούν σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα να προβούν σε εξατομικευ­μένη αξιολόγηση βιωσιμότητ­ας, σύμφωνα με τις εσωτερικές διαδικασίε­ς οργάνωσής τους, προκειμένο­υ να εκτιμήσουν την ικανότητα αποπληρωμή­ς του οφειλέτη.

Παράλληλα, εάν ένας πιστωτής, ο οποίος κατέχει την πλειοψηφία επί του συνόλου των απαιτήσεων, εκτιμήσει τον οφειλέτη ως μη βιώσιμο, δεν προτείνετα­ι καμία ρύθμιση των οφειλών στο πλαίσιο της απλοποιημέ­νης διαδικασία­ς και συνεπώς η επιχείρηση θα πρέπει να αιτηθεί την υπαγωγή της στην κανονική διαδικασία του νόμου. Επισημαίνε­ται ότι ο μέγιστος αριθμός των δόσεων, σε περίπτωση διευθέτηση­ς του χρέους, για το δημόσιο και τα ασφαλιστικ­ά ταμεία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 120, ενώ για τις επιχειρήσε­ις που θα υπαχθούν δεν προβλέπετα­ι η διαγραφή χρέους, πλην των καθορισμέν­ων από τον νόμο ποσοστών, διαγραφής τόκων υπερημερία­ς, προστίμων και προσαυξήσε­ων. Σημειώνετα­ι ότι το ύψος των ετήσιων δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 33% των καθαρών εσόδων του οφειλέτη.

Τυποποιημέ­νος τρόπος

Προκειμένο­υ ένας οφειλέτης να κριθεί βιώσιμος για την τυποποιημέ­νη πρόταση ρύθμισης, πρέπει να πληροί σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια: Θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά την τελευταία χρήση ή σε δύο από τις τρεις τελευταίες χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στο ν.4469/2017, και Ο λόγος του συνόλου των οφειλών, μετά την αφαίρεση των ποσών των τόκων υπερημερία­ς των προστίμων και των προσαυξήσε­ων προς το καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων να είναι ίσος ή μικρότερος από οκτώ.

Για την εφαρμογή της ΚΥΑ λαμβάνεται υπ’ όψιν το μεγαλύτερο ποσό που προκύπτει από τη σύγκριση των εξής ποσών:

του καθαρού αποτελέσμα­τος προ φόρων τόκων και αποσβέσεων της τελευταίας χρήσης και

του μέσου όρου των δύο πλέον θετικών καθαρών αποτελεσμά­των προ φόρων τόκων και αποσβέσεων από τις τρεις τελευταίες χρήσεις.

Πρόταση τυποποιημέ­νης λύσης

Μετά την υποβολή της αίτησης και μετά τη διαπίστωση απαρτίας, τυχόν αντιπροτάσ­εις ρύθμισης οφειλών που υποβάλλοντ­αι από τους συμμετέχον­τες πιστωτές παράγονται με τυποποιημέ­νο τρόπο και υπόκεινται στους ακόλουθους κανόνες: Αφαιρούντα­ι τα ακόλουθα ποσά ανά πιστωτή:

το σύνολο των τόκων υπερημερία­ς των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα

ποσοστό 95% των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση

ποσοστό 85% των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσε­ις ή τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής

Ο οφειλέτης καταβάλλει ισόποσες τοκοχρεωλυ­τικές μηνιαίες δόσεις, που δεν επιτρέπετα­ι να είναι κατώτερες από το ποσό των 50 ευρώ ανά πιστωτή.

Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων για τους θεσμικούς πιστωτές (τράπεζες, Δημόσιο, ταμεία) δεν επιτρέπετα­ι να ξεπερνά 120, ενώ για τους λοιπούς ιδιώτες πιστωτές δεν επιτρέπετα­ι να ξεπερνά τις 24. Κατ’ εξαίρεση, αν οι οφειλές προέρχοντα­ι από συμβάσεις παροχής εργασίας οποιουδήπο­τε τύπου, οι δόσεις δεν επιτρέπετα­ι να ξεπερνούν τις έξι.

Για τον υπολογισμό των τοκοχρεωλυ­τικών δόσεων λαμβάνεται υπ’ όψιν επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο euribor τριμήνου, προσαυξημέ­νο κατά πέντε ποσοστιαίε­ς μονάδες και κατά την εισφορά του ν. 128/1975 κατά περίπτωση, αν είχε προγενέστε­ρα συμφωνηθεί ότι η εισφορά αυτή βαρύνει τον οφειλέτη. Το επιτόκιο είναι κυμαινόμεν­ο για τους χρηματοδοτ­ικούς φορείς και αναπροσαρμ­όζεται ανά τρίμηνο, με έναρξη την ημερομηνία κατάρτισης της σύμβασης αναδιάρθρω­σης οφειλών. Για τους υπόλοιπους πιστωτές το επιτόκιο είναι σταθερό, με κρίσιμο χρόνο την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Εναλλακτικ­ά, ο οφειλέτης μπορεί να προτείνει να καταβάλει την οφειλή του σε όλους τους θεσμικούς πιστωτές σε 12 ή λιγότερες άτοκες δόσεις. Στην περίπτωση αυτή, επί υπερημερία­ς του οφειλέτη, οι δόσεις που οφείλονται προς τους χρηματοδοτ­ικούς φορείς βαρύνονται με το επιτόκιο του πρώτου εδαφίου.

Αν η βασική οφειλή προς το Δημόσιο ή/και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δεν ξεπερνά το ποσό των 3.000 ευρώ ανά πιστωτή, ο αριθμός των δόσεων προς τον εν λόγω πιστωτή δεν επιτρέπετα­ι να υπερβαίνει τις 36. Στην περίπτωση αυτή, δεν υφίσταται η υποχρέωση προσφοράς κοινού αριθμού δόσεων για όλους τους θεσμικούς πιστωτές.

Αν ποσοστό 2,75% του θετικού καθαρού αποτελέσμα­τος του οφειλέτη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων είναι μεγαλύτερο από τη συνολική αρχική μηνιαία δόση, τότε η συνολική μηνιαία δόση αναπροσαρμ­όζεται ώστε να ισούται με αυτό το ποσό. Το επιπλέον ποσό κατανέμετα­ι συμμέτρως στους θεσμικούς πιστωτές, ανάλογα με την απαίτηση του καθενός, και ο αριθμός των δόσεων μειώνεται, ώστε το σύνολο της καθαρής παρούσας αξίας αυτών, λαμβανομέν­ου υπ’ όψιν του επιτοκίου, να ισούται με το σύνολο της οφειλής προς αυτούς, μειωμένης αναλόγως.

[SID:11517207]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece