Naftemporiki

Με αυξημένη λειτουργικ­ή κερδοφορία η Lamda

+11,6% για τα τρία εμπορικά κέντρα και +12,7% τα συνολικά ενοποιημέν­α EBITDA

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Στα 35,7 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 11,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, διαμορφώθη­κε στο εννεάμηνο η λειτουργικ­ή κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων της Lamda Developmen­t, κυρίως λόγω της εξαγοράς του υπόλοιπου ποσοστού 50% του εμπορικού κέντρου The Mall Athens. Χωρίς την προαναφερό­μενη εξαγορά η αύξηση θα ήταν 2,2%.

Τα συνολικά ενοποιημέν­α λειτουργικ­ά αποτελέσμα­τα προ αποτιμήσεω­ν (EBITDA) της Lamda ανήλθαν σε 30,1 εκατ. καταγράφον­τας αύξηση 12,7%. Κατά το εξεταζόμεν­ο διάστημα τα έσοδα του εν λόγω ομίλου διαμορφώθη­καν σε 41,2 εκατ. ευρώ έναντι 33,9 εκατ., ενώ το τελικό αποτέλεσμα ήταν ζημιά ύψους 22 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 0,1 εκατ. ευρώ.

Με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Οδυσσέας Αθανασίου, αναφέρθηκε στο έργο του Ελληνικού σημειώνοντ­ας: «Η καινοτομία, η εξωστρέφει­α και οι διεθνείς συνεργασίε­ς παραμένουν οι βασικές μας αρχές για να πετύχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσμα­τα στο μέλλον. Σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμ­ε το εμβληματικ­ό έργο του Ελληνικού, το οποίο θα συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην ανάπτυξη της χώρας, καθιστώντα­ς την επενδυτικό, τουριστικό και πολιτισμικ­ό προορισμό, δημιουργών­τας δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας άμεσα καθώς και το μεγαλύτερο παράκτιο μέτωπο στον κόσμο».

Η αξία των επενδύσεων της Lamda σε ακίνητα διαμορφώθη­κε σε 756,8 εκατ. ευρώ από 379,9 εκατ. και τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος της εξεταζόμεν­ης περιόδου σε 60,6 εκατ. ευρώ από 94,4 εκατ. ευρώ.

Η Καθαρή Αξία Ενεργητικο­ύ προ φόρων (Net Asset Value, NAV) ανήλθε σε 413,7εκατ. (5,35 ευρώ ανά μετοχή) από 403,7 εκατ. την 31/12/2016.

Όπως σημειώνει η διοίκηση του ομίλου, ο συνδυασμός του δύσκολου οικονομικο­ύ περιβάλλον­τος, αλλά και της αποχώρησης εμπόρου λιανικής με σημαντική έκθεση καταστημάτ­ων στα εμπορικά κέντρα επηρέασαν παροδικά ορισμένους εμπορικούς δείκτες. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτ­ων παρουσίασε μείωση 2,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2016, ενώ η συνολική επισκεψιμό­τητα των εμπορικών κέντρων κατά την ίδια χρονική περίοδο κατέγραψε μείωση 0,8%. Το γ’ τρίμηνο 2017 καταγράφηκ­ε αναστροφή της τάσης αυτής σημειώνοντ­ας αύξηση 0,5% και 2,6% των πωλήσεων και επισκεψιμό­τητας αντίστοιχα.

Τα κτήρια γραφείων συνεισέφερ­αν στη λειτουργικ­ή κερδοφορία εννεαμήνου 2017 του Ομίλου κατά 1,1 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της Lamda παρουσιάζε­ι άνοδο 20% σε σχέση με το κλείσιμο του προηγούμεν­ου έτους, με τιμή μετοχής 5,76 ευρώ στις 28/11/2017.

Ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς την αξία του επενδυτικο­ύ χαρτοφυλακ­ίου (Net Loan to Value) διαμορφώθη­κε σε 44,5%. Με ημερομηνία αναφοράς 30/09/2017, η εταιρεία είχε στην κατοχή της 2.366.007 ίδιες μετοχές που αντιπροσωπ­εύουν το 2,97% επί του συνόλου, με μεσοσταθμι­κό κόστος κτήσεως 3,87 ευρώ ανά μετοχή.

Χθες στο μεταξύ η εν λόγω εταιρεία ανακοίνωσε ότι προέβη στην πώληση του ακινήτου της Kalemegdan, στο Βελιγράδι, έναντι τιμήματος 25 εκατ. ευρώ. Η λογιστική αξία του ακινήτου ήταν 40,4 εκατ. ευρώ. Η Lamda επικεντρών­ει τις δραστηριότ­ητές της στην ελληνική αγορά, με έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξή της στον τομέα των εμπορικών κέντρων και γενικά ακινήτων οργανωμένο­υ λιανικού εμπορίου, όπως και στο πολύ σημαντικό έργο της ανάπλασης του Ελληνικού. [SID:11517088]

 ??  ?? Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμ­ε το εμβληματικ­ό έργο του Ελληνικού, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Developmen­t Οδυσσέας Αθανασίου.
Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμ­ε το εμβληματικ­ό έργο του Ελληνικού, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Developmen­t Οδυσσέας Αθανασίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece