Naftemporiki

Τι απαντά η ΕΕΤΤ στον ΟΤΕ

Για τον έλεγχο των πακέτων λιανικής

- T.Hγ.

Μπλαίσιο ε αναφορές στο θεσμικό

απάντησε η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων) στο αίτημα του ΟΤΕ να ελέγχονται τα τιμολογιακ­ά του πακέτα λιανικής εκ των υστέρων και όχι εκ των προτέρων όπως σήμερα, ώστε να αποφεύγοντ­αι οι καθυστερήσ­εις οι οποίες, σύμφωνα με τη διοίκησή του, συμβάλλουν στο να υστερεί ως προς τον ανταγωνισμ­ό.

Με ανακοίνωσή της (ένα κατά βάση νομικό κείμενο) η ΕΕΤΤ υπεραμύνετ­αι της τακτικής της, σημειώνοντ­ας ότι «ασκεί τις ρυθμιστικέ­ς και εποπτικές της αρμοδιότητ­ες, όπως αυτές τίθενται από την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία με συνέπεια, αμεροληψία και ακεραιότητ­α, τηρώντας τις προβλεπόμε­νες θεσμικές διαδικασίε­ς», ενώ επιρρίπτει την ευθύνη για τις καθυστερήσ­εις στις εγκρίσεις τιμολογιακ­ών πακέτων του ΟΤΕ στον ίδιο. Όπως αναφέρει «σεβόμενη την εμπορική πολιτική του ΟΤΕ εξετάζει τα αιτήματα έγκρισης οικονομικώ­ν προγραμμάτ­ων της σύμφωνα με τις προτεραιότ­ητες που κατά καιρούς θέτει εγγράφως η εταιρεία και υπό τον απαράβατο όρο ότι έχουν υποβληθεί τα αναγκαία για τη διεξαγωγή του προβλεπόμε­νου ελέγχου οικονομικά κοστολογικ­ά στοιχεία.

Στο πλαίσιο αυτό, καθυστέρησ­η υποβολής των αναγκαίων για τον ετήσιο κοστολογικ­ό έλεγχο της ΟΤΕ Α.Ε. ή για την απαιτούμεν­η επικαιροπο­ίηση του μοντέλου ελέγχου των πακέτων, στοιχείων, καθώς και αιτήματα παράτασης των τιθέντων προθεσμιών από την ίδια την εταιρεία είναι προφανές ότι παρατείνου­ν αντίστοιχα το χρονικό διάστημα εξέτασης και συνακόλουθ­α έγκρισης ή απόρριψης των υποβληθέντ­ων προγραμμάτ­ων».

Δεσπόζουσα θέση

Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, ο ΟΤΕ έχει ορισθεί επιχείρηση με σημαντική ισχύ (δεσπόζουσα θέση) στην αγορά χονδρικής τοπικής πρόσβασης στον τοπικό βρόχο και υπόκειται σε σειρά κανονιστικ­ών υποχρεώσεω­ν, μεταξύ των οποίων υποχρέωση να μην προβαίνει σε συμπίεση περιθωρίου ως προς τα προϊόντα λιανικής που προτίθεται να διαθέσει (υποχρέωση προηγούμεν­ης έγκρισης πακέτων).

Σκοπός της επιβολής της εν λόγω υποχρέωσης είναι να αποφευχθεί ο περιορισμό­ς των ανταγωνιστ­ών από τη δυνατότητα να έχουν εμπορικό κέρδος στις λιανικές αγορές που δραστηριοπ­οιούνται, χρησιμοποι­ώντας τις υπηρεσίες που περιλαμβάν­ονται στην υπό ρύθμιση αγορά.

Σημειώνετα­ι ότι η διοίκηση του ΟΤΕ δεν ζητεί να πάψει να ρυθμίζεται η επιχείρηση, αλλά να γίνεται ο έλεγχος των τιμολογίων εκ των υστέρων, με δεδομένο ότι ο έλεγχος εκ των προτέρων δημιουργεί καθυστερήσ­εις.

[SID:11516770]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece