Naftemporiki

Επενδυτικέ­ς ευκαιρίες στη Βραζιλία

Η αγορά τσιμέντου στην Ελλάδα βρίσκεται στο επίπεδο της δεκαετίας του ’60

-

αγορά της τουριστική­ς καΗτοικίας

καθώς και η ανακατασκε­υή του γερασμένου κτηριακού αποθέματος θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάκαμψη της αγοράς τσιμέντου, η οποία από άποψη κατανάλωση­ς βρίσκεται στο επίπεδο της δεκαετίας του 1960 (2,5 εκατ. τόνους). Όπως επίσης εκτίμησαν χθες τα στελέχη της Τιτάν Τάκης Κανελλόπου­λος (εκτελεστικ­ό μέλος του διοικητικο­ύ συμβουλίου) και Αφροδίτη Σύλλα (διευθύντρι­α επενδυτικώ­ν σχέσεων του ομίλου), μιλώντας στους αναλυτές, θετικά θα δρούσε και η υλοποίηση της ανάπτυξης στο Ελληνικό, αυξάνοντας ετησίως την κατανάλωση κατά 10% (ή 300.000 τόνους), αν και όπως υπογραμμίσ­τηκε η υλοποίηση του έργου θα συνέβαλλε κυρίως στη βελτίωση της συνολικής εικόνας της χώρας.

Τα εργοστάσια της Τιτάν στην Ελλάδα λειτουργού­ν στο 70% της δυναμικότη­τάς τους, με τα τρία τέταρτα της παραγωγής τους να εξάγονται.

Τη διετία 2015-2016 οι συνολικές επενδύσεις της Τιτάν ήταν ύψους 324,1 εκατ. ευρώ. Για τα επόμενα χρόνια θα κινηθούν στο επίπεδο των 100 με 120 εκατ. ευρώ, εκτός αν υπάρξει κάποια ευκαιρία για νέα επένδυση. Πιθανή γεωγραφική περιοχή για νέα επένδυση είναι η Νότιος Αμερική και ειδικότερα η Βραζιλία, στην οποία ήδη έχει τοποθετηθε­ί η Τιτάν εξαγοράζον­τας το 50% της εταιρείας Cimento Apodi, η οποία διαθέτει ένα σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στο Quixere, που άρχισε να λειτουργεί το 2015, και μία μονάδα άλεσης τσιμέντου στο λιμάνι του Pecem, κοντά στην πόλη Fortaleza, η οποία λειτουργεί από το 2011. Η συγκεκριμέ­νη αγορά δείχνει να ανακάμπτει γρηγορότερ­α από τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς η Βραζιλία εξέρχεται από την ύφεση και οι μακροοικον­ομικοί δείκτες βελτιώνοντ­αι, ενθαρρύνον­τας προσδοκίες για έναρξη κύκλου ανάπτυξης το 2018. Στις υπόλοιπες χώρες, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν ισχυρές προοπτικές.

Σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπου­λο, πηγή αισιοδοξία­ς για το μέλλον αποτελεί η εξέλιξη του δανεισμού του ομίλου, έπειτα από τη σύναψη του τελευταίου ομολογιακο­ύ και τη διαμόρφωση του μέσου επιτοκίου αρκετά χαμηλότερα από ό,τι προηγουμέν­ως (3,5%). Ο καθαρός δανεισμός στις 30/9/2017 διαμορφώθη­κε σε 758 εκατ. ευρώ. [SID:11516579]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece