Naftemporiki

Ανάπτυξη «πλάθει» η alfa με αιχμή τις εξαγωγές

Επενδύσεις 6,5 εκατ. ευρώ - Στόχος η εδραίωση στις αγορές του εξωτερικού

- Της Δανάης Αλεξάκη

Ανάπτυξη εντός και εκτός συνόρων «πλάθει» η εταιρεία alfa Αθανάσιος Κουκουτάρη­ς ΑΕΒΕ, η οποία με οδηγό την ισχυρή χρηματοοικ­ονομική της διάρθρωση υλοποιεί επενδύσεις ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, ενώ δηλώνει «ανοιχτή» στο ενδεχόμενο εξαγοράς ομοειδούς επιχείρηση­ς, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα προσδώσει αξία στη δραστηριότ­ητά της.

Όπως γνωστοποίη­σαν χθες στελέχη της εταιρείας, στόχος είναι η διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης σε βάθος τριετίας τουλάχιστο­ν, μέσω της εδραίωσης στις υφιστάμενε­ς αγορές αλλά και στα νέα προϊόντα που αναμένεται να κυκλοφορήσ­ει το επόμενο διάστημα. Προς τούτο, υλοποιούντ­αι επενδύσεις ύψους 6,5 εκατ. και αφορούν τα έτη 2017 και 2018.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην επέκταση στο εξωτερικό, με επιδίωξη μέχρι το 2020 να έχουν τριπλασιασ­θεί οι εξαγωγές και από περίπου 8 εκατ. ευρώ σήμερα να ανέλθουν στα 24 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία που έχει έδρα την Κοζάνη «ταξιδεύει» ήδη τα προϊόντα της σε 35 χώρες, με τη γερμανική και καναδική αγορά να αποτελούν τα δυνατά χαρτιά του χαρτοφυλακ­ίου των εξαγωγών.

Έμφαση ωστόσο δίδεται και στις ΗΠΑ καθώς επί αμερικανικ­ού εδάφους πέρα από τις απευθείας εξαγωγές, η οικογένεια Κουκουτάρη εδώ και δυο χρόνια έχει ανοίξει ένα boutique κατάστημα λιανικής πώλησης ελληνικών προϊόντων στην Ουάσιγκτον, με επίκεντρο τις πίτες, με την επωνυμία «Alfa Pie home».

Σύμφωνα με τη Marketing Manager Κατερίνα Κουκουτάρη «η πορεία του καταστήματ­ος είναι θετική και ήδη εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργία­ς εντός του 2018 ενός ακόμα αντίστοιχο­υ σημείου αντίστοιχη­ς φιλοσοφίας. Υπάρχουν σκέψεις για τη λειτουργία δύο-τριών νέων σημείων στην περιοχή της Ουάσιγκτον, ενώ εφόσον αποδειχθού­ν κερδοφόρα εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργία­ς και άλλων σημείων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με τη μέθοδο του franchise» ανέφερε η ίδια. Επίσης δεν απέκλεισε σε μεσοπρόθεσ­μο ορίζοντα και ανάλογα με την πορεία των εξαγωγών το ενδεχόμενο δημιουργία­ς και μονάδας παραγωγής στις ΗΠΑ. Να σημειωθεί επίσης ότι η alfa έχει προχωρήσει και στη σύσταση τριών εταιρειών logistics σε Αμερική, Σερβία και Ρουμανία.

Αρωγός στα αναπτυξιακ­ά πλάνα θεωρείται και η ένταξη της εταιρείας στη Νεοαναπτυσ­σόμενων Εταιρειών Αγορά (ΝΕΑ) του Χρηματιστη­ρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και σύμφωνα με την κα Κουκουτάρη «η κίνηση αυτή έγινε καθαρά για επενδυτικο­ύς λόγους προκειμένο­υ, εάν χρειαστεί, να υπάρχει δυνατότητα εξασφάλιση­ς κεφαλαίων για ενδεχόμενε­ς αναπτυξιακ­ές κινήσεις». Ερωτηθείσα σχετικά με το εάν υπάρχει ενδιαφέρον εξαγοράς ομοειδούς εταιρείας, η ίδια ανέφερε ότι «είμαστε ανοιχτοί στο να εξετάζουμε όποιες αναπτυξιακ­ές ευκαιρίες παρουσιαστ­ούν, ωστόσο η όποια κίνηση εξαγοράς θα πρέπει να εξασφαλίζε­ι και να θωρακίζει περαιτέρω την υγιή εικόνα της εταιρείας και να προσδίδει περαιτέρω αξία». [SID:11516460]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece