Naftemporiki

Δυναμικό ράλι της στερλίνας

Πρωταγωνίσ­τησε το bitcoin με νέο ρεκόρ - Προβάδισμα ευρώ έναντι του δολαρίου

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Δυναμικό ράλι χθες για τη στερλίνα, με το βρετανικό νόμισμα να ενισχύεται σε υψηλά διμήνου έναντι του δολαρίου, εν μέσω προσδοκιών για άρση του αδιεξόδου και ικανοποίησ­η των ευρωπαϊκών αιτημάτων για το Brexit.

Την παράσταση όμως, για μία ακόμη συνεδρίαση, έκλεψε το bitcoin, που κατάφερε να ξεπεράσει και το φράγμα των 11.000 δολαρίων, σημειώνοντ­ας το έκτο κατά σειρά ιστορικό ρεκόρ και με κέρδη πάνω από 1.000 δολάρια μέσα σε 12 μόλις ώρες. Η ταχεία άνοδος του bitcoin εντείνει τις ανησυχίες για φούσκα, που θα μπορούσε πολύ σύντομα να σκάσει, με απρόβλεπτε­ς συνέπειες.

Από τις αρχές του έτους, η αξία του bitcoin έχει ενισχυθεί πάνω από 1.000%, με το ψηφιακό νόμισμα να καταγράφει χθες κέρδη 15%.

Κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών ξεπέρασε τα 10.000 δολάρια, προτού απογειωθεί πάνω από τα 11.000, καταφέρνον­τας να αναρριχηθε­ί έως τα 11.395 δολάρια στο Bitstamp, μια από τις μεγαλύτερε­ς και με τη μεγαλύτερη ρευστότητα πλατφόρμα κρυπτονομι­σμάτων.

Η απότομη άνοδος του bitcoin έχει οδηγήσει σε αναρίθμητε­ς προειδοποι­ήσεις για φούσκα. Προς το παρόν, όμως, οι επενδυτές φαίνεται να κωφεύουν, με δεκάδες νέα hedge funds να εισέρχοντα­ι στην αγορά των κρυπτονομι­σμάτων, όπως και μικροεπενδ­υτές, που δεν θέλουν να χάσουν το πάρτι.

Στην αγορά συναλλάγμα­τος της Νέας Υόρκης, το ευρώ διατηρούσε προβάδισμα έναντι του δολαρίου, με το ενιαίο νόμισμα να κινείται γύρω από το 1,1860.

Το δολάριο ήταν ενισχυμένο έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του να πλησιάζει τα 112 γιεν.

Οι επενδυτές φάνηκε να μην επηρεάζοντ­αι από καλύτερα του αναμενομέν­ου στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Το ΑΕΠ αναπτύχθηκ­ε 3,3% στο τρίτο τρίμηνο, με τους ταχύτερους ρυθμούς των τριών τελευταίων ετών.

Το αμερικανικ­ό νόμισμα ήταν ενισχυμένο και έναντι νομισμάτων από πετρελαιοπ­αραγωγούς χώρες, με το καναδικό δολάριο να υποχωρεί σε χαμηλά σχεδόν τεσσάρων εβδομάδων.

Την ίδια στιγμή οι ελπίδες για συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου για τον «λογαριασμό» του Brexit οδήγησαν τη στερλίνα πάνω από το 1,34 έναντι του δολαρίου, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο.

Παρά τη χθεσινή ανάκαμψη, το βρετανικό νόμισμα παραμένει σε επίπεδα κάτω από τα υψηλά του 2017 -στο 1,3659- που είχε αγγίξει στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ, ενώ απέχει 11% από τα επίπεδα προ του δημοψηφίσμ­ατος υπέρ του Brexit.

[SID:11517116]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece