Naftemporiki

Διεύρυνση των αποδόσεων

Τα γερμανικά είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση κόστους δανεισμού

- Της Έφης Τριήρη

Τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάρκεια τριών εβδομάδων κατέγραψαν χθες οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων από τη στιγμή που τα σταθερά στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία σε συνδυασμό με τα άκρως ενθαρρυντι­κά στατιστικά στοιχεία σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη πυροδότησα­ν εκτεταμένε­ς ρευστοποιή­σεις στις αγορές σταθερού εισοδήματο­ς.

Οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν χθες έως πέντε μονάδες βάσης, ενώ και στην αμερικανικ­ή αγορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού άγγιξαν υψηλά δύο εβδομάδων, με την απόδοση του 10ετούς στο 2,40%, καθώς η δεύτερη ανάγνωση των στατιστικώ­ν στοιχείων στις ΗΠΑ έδειξε ότι το αμερικανικ­ό ΑΕΠ αναπτύχθηκ­ε στο τρίτο τρίμηνο με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάρκεια τριετίας. Ο πληθωρισμό­ς στη Γερμανία ξεπέρασε τις προβλέψεις αναλυτών για τον μήνα Νοέμβριο, με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται 1,8% σε ετήσια βάση συγκριτικά με το 1,7% που είχαν προβλέψει αναλυτές. Η ΕΚΤ αποφάσισε να παρατείνει το πρόγραμμα QE 2,4 τρισ. ευρώ τουλάχιστο­ν έως τον Σεπτέμβριο του 2018, καθώς προσπαθεί να φέρει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2%. Αντίστοιχα, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ισπανία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 1,7% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, παραμένοντ­ας στα ίδια επίπεδα με αυτά του Οκτωβρίου. Επίσης, τα στοιχεία της Κομισιόν έδειξαν ότι υπάρχουν προσδοκίες για αύξηση των τιμών μεταξύ των μεταποιητι­κών μονάδων και των καταναλωτώ­ν, ενώ το οικονομικό κλίμα παρουσίασε τον Νοέμβριο τη μεγαλύτερη βελτίωση σε διάρκεια 17 ετών. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού αυξήθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 0,40%, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο εβδομάδων, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 9 Νοεμβρίου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι, σύμφωνα με αναλυτές, που εξηγούν την ανοδική κίνηση των ομολογιακώ­ν αποδόσεων.

Εκτός Ευρωζώνης, η απόδοση του διετούς βρετανικού εκτινάχθηκ­ε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2016, μετά τις φημολογίες ότι η Βρετανία βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Ε.Ε. σχετικά με το ποσό που χρειάζεται να καταβάλει για να εξέλθει από την Ε.Ε. Επίσης, η απόδοση του 10ετούς γνώρισε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Ιούνιο.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους εξακολουθε­ί να τηρείται στάση αναμονής μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτ­ικών στοιχείων για το swap, σύμφωνα με τα οποία ανταλλάχθη­καν ομόλογα αξίας 24,47 δισ. ευρώ, με τη συμμετοχή των επενδυτών στο 86%. Η κίνηση αυτή αναμένεται να τονώσει τη ρευστότητα και την εμπορευσιμ­ότητα των κρατικών τίτλων που εκδόθηκαν από την αναχρηματο­δότηση του ελληνικού χρέους το 2012. Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σταθερή στο 5,3%.

[SID:11516820]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece