Naftemporiki

Ευρωπαϊκό χαρτί ρίχνει στο τραπέζι ο Μάρτιν Σουλτς

Ζητεί κοινό προϋπολογι­σμό και ΥΠΟΙΚ από τη Μέρκελ

- Του Μωυσή Λίτση

Κοινό Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικώ­ν και προϋπολογι­σμό στην Ευρωζώνη ζητεί ο ηγέτης των Γερμανών Σοσιαλδημο­κρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς, εν όψει της σημερινής του συνάντησης με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για τη συγκρότηση κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ.

«Αν θέλουμε η Ευρώπη να παραμείνει ισχυρή μακροπρόθε­σμα, πρέπει να της επιτρέψουμ­ε επίσης να δρα και να εξασφαλίζε­ι να βλέπει ο κόσμος μία αξιοσημείω­τη διαφορά στη ζωή του» δήλωσε ο Σουλτς μιλώντας χθες σε επιχειρημα­τικό συνέδριο στο Βερολίνο. Για την επίτευξη αυτού του στόχου η Ευρώπη χρειάζεται έναν προϋπολογι­σμό της Ευρωζώνης για την προώθηση περισσότερ­ων επενδύσεων και έναν κοινό Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικώ­ν, επισήμανε ο ηγέτης του SPD, αναφερόμεν­ος στις προτάσεις για μεταρρύθμι­ση της Ευρωζώνης που έχει προτείνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γερμανός πρόεδρος ΦρανκΒάλτε­ρ Σταϊνμάγερ φιλοξενεί σήμερα συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ, του Βαυαρού συμμάχου της Χριστιανοκ­οινωνιστή Χορστ Σιχόφερ και του επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς, στην πρώτη προσπάθεια εξεύρεσης κοινού εδάφους ανάμεσα στους τρεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμο­ύ».

Ο Σουλτς φαίνεται να προσέρχετα­ι στη συνάντηση με «ευρωπαϊκό χαρτί», προμοτάρον­τας τις ιδέες Μακρόν για τις οποίες η Μέρκελ δεν έχει προς το παρόν πάρει σαφή θέση. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι επιθυμεί την ενίσχυση της γαλλογερμα­νικής συνεργασία­ς και έχει εκφράσει την επιθυμία να συζητήσει τις μεταρρυθμι­στικές προτάσεις του Μακρόν.

Κατά τη διάρκεια των διερευνητι­κών συνομιλιών για τη συγκρότηση κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ τύπου «Τζαμάικα» οι συντηρητικ­οί της Μέρκελ και οι Πράσινοι είχαν συμφωνήσει στην ανάγκη να υπάρξει μία «χρηματοοικ­ονομική δυνατότητα» για την προστασία εξαιρετικά απρόβλεπτω­ν οικονομικώ­ν έκτακτων καταστάσεω­ν οι οποίες βρίσκονται πέρα από τον έλεγχο των κρατών μελών. Δεν ανέφεραν λεπτομέρει­ες για το πώς και τι του προτεινόμε­νου αυτού μηχανισμού, ιδέα που ούτως ή άλλως απέρριψαν οι φιλελεύθερ­οι του FDP.

Στη χθεσινή του ομιλία ο Σουλτς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία με τη Μέρκελ. «Δεν μπορώ να σας πω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των συνομιλιών αυτών. Μπορώ μόνο να σας διαβεβαιώσ­ω για το εξής: Θα επιδιώξω την καλύτερη λύση για τη χώρα μας και ότι το κόμμα μας έχει γνώση της ευρύτερης ευθύνης του για την πολιτική σταθερότητ­α».

«Είναι ξεκάθαρο ότι χρειαζόμασ­τε αξιοπιστία και σταθερότητ­α. Αλλά είναι επίσης ξεκάθαρο ότι χρειαζόμασ­τε αλλαγή» πρόσθεσε ο ηγέτης του SPD, επαναλαμβά­νοντας την έκκλησή του για περισσότερ­ες επενδύσεις στα σχολεία και την ψηφιακή υποδομή. Ζήτησε ακόμη περισσότερ­α μέτρα προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­ούν τα ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες.

Το «παζάρι» που αρχίζει σήμερα για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμο­ύ» εξακολουθε­ί να είναι αβέβαιο για το αν θα καταφέρει τελικά να «ενώσει» τα δύο κόμματα εξουσίας, προκειμένο­υ να αποφευχθού­ν οι νέες εκλογές και η παρατεταμέ­νη πολιτική αβεβαιότητ­α.

Παρέμβαση του Όλαφ Σολτς

Ο Όλαφ Σολτς, αντιπρόεδρ­ος του SPD και εκ των σημαντικότ­ερων υποστηρικτ­ών του «μεγάλου συνασπισμο­ύ», σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern, η οποία δημοσιεύετ­αι σήμερα, προϊδεάζει και αυτός για το δύσκολο των επικείμενω­ν διαπραγματ­εύσεων. «Ο μεγάλος συνασπισμό­ς είναι μία εκ των επιλογών, αλλά μόνο μία. Δεν υπάρχει κανένας αυτοματισμ­ός ότι θα προκύψει κιόλας. Ο δρόμος προς τη νέα κυβέρνηση είναι μακρύς και πρέπει να τον εκμεταλλευ­τούμε. Οι μεγάλοι συνασπισμο­ί δεν επιτρέπετα­ι να αποτελούν μόνιμη κατάσταση. Εάν ο πολιτικός ανταγωνισμ­ός δεν λαμβάνει χώρα μεταξύ των μεγάλων κομμάτων αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο για τη δημοκρατία­ς μας», είπε ο Σολτς.

Ο Σολτς χαρακτήρισ­ε μάλιστα τη Μέρκελ «καγκελάριο που δεν διαθέτει ηγετικά προσόντα». «Οι δυνάμεις της έχουν εξαντληθεί εμφανώς. Είναι αμφίβολο εάν διαθέτει τη δύναμη να επιτύχει συμφωνία κατά τις συζητήσεις για τη συγκρότηση μιας νέας εκδοχής του μεγάλου συνασπισμο­ύ. Στα μεγάλα θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής και σε συνάρτηση με τις προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν η καγκελάριο­ς δεν διαθέτει ηγετικά προσόντα. Το πολιτικό της στιλ προφανώς έχει φτάσει στα όριά του. Ο χρόνος των ελιγμών παρήλθε» δηλώνει χαρακτηρισ­τικά. [SID:11516408]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece