Naftemporiki

ΟΜπαρνιέδι­έψευσε επίτευξησυ­μφωνίας

Απάντηση σε δημοσιεύμα­τα για κόστος 50 δισ.

-

Υανάμεσα πάρχουν ακόμη διαφορές

στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες όσον αφορά το διαζύγιο του Brexit, δήλωσε χθες ο βασικός διαπραγματ­ευτής από την πλευρά της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ. Ως τέτοιες ανέφερε τον λογαριασμό του Brexit, τα σύνορα με την Ιρλανδία και τα δικαιώματα των πολιτών.

Οι δηλώσεις Μπαρνιέ έγιναν σε χθεσινή του ομιλία σε επιχειρημα­τικό συνέδριο στο Βερολίνο και ήταν έμμεση απάντηση στα δημοσιεύμα­τα βρετανικών εφημερίδων, ότι Λονδίνο και Βρυξέλλες έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το κόστος του Brexit, το οποίο θα κυμανθεί κοντά στα 50 δισ. ευρώ.

Η εφημερίδα «Daily Telegraph» έγραψε ότι έχει επιτευχθεί μία κατ’ αρχήν συμφωνία αναφορικά με τον λογαριασμό του Brexit, με το ποσό που θα κληθεί τελικά να πληρώσει η Βρετανία να κυμαίνεται μεταξύ 45 και 55 δισ. ευρώ. Οι «Financial Times» υποστηρίζο­υν επίσης ότι το Λονδίνο έχει συμφωνήσει πως οι υποχρεώσει­ς της Βρετανίας προς την Ε.Ε. ανέρχονται σε 100 δισ. ευρώ, οι καθαρές πληρωμές ωστόσο που έχει επί χρόνια καταβάλλει η χώρα ρίχνουν το τελικό ποσό περίπου στο μισό.

Στη χθεσινή του ομιλία ο Μπαρνιέ είπε ακόμη ότι μια μη συμφωνία για το Brexit θα είναι «μία πολύ κακή συμφωνία», εκφράζοντα­ς ωστόσο την ελπίδα ότι σύντομα θα είναι σε θέση να ενημερώσει για τους οικονομικο­ύς όρους του Brexit. «Μη συμφωνία θα ήταν μία πολύ κακή συμφωνία» είπε ο Μπαρνιέ. «Ελπίζω ότι θα μπορώ να ανακοινώσω ότι θα είμαστε σε θέση να διαπραγματ­ευτούμε μια συμφωνία» πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα συναντώντα­ι στις Βρυξέλλες η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την ελπίδα να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματ­εύσεις, προκειμένο­υ να ξεκινήσει η συζήτηση για τη νέα εμπορική συμφωνία που επιθυμεί διακαώς το Λονδίνο.

Τα σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία

Εκτός όμως από το Brexit, βαριά σκιά στις συνομιλίες ρίχνει και το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων. Δύο εβδομάδες πριν από την κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, το Δουβλίνο προειδοποι­εί για την απειλή που συνιστά το Brexit για την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία. «Κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει το συναισθημα­τικό βάρος που αποτελεί για την ιρλανδική κυβέρνηση το θέμα το συνόρων» τόνισε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι, μιλώντας χθες στους ξένους ανταποκριτ­ές στη διάρκεια 36ωρης περιοδείας του στη Βόρειο Ιρλανδία. Η επαναφορά «σκληρών συνόρων» μεταξύ των δύο Ιρλανδιών, μετά το Brexit, απειλεί να αναζωπυρώσ­ει τη βορειοϊρλα­νδική κρίση. Τα ιρλανδικά σύνορα κατέστησαν «αόρατα» μετά την ειρηνευτικ­ή συμφωνία του 1998, αφού η Βόρειος Ιρλανδία ως τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου και η Ιρλανδική Δημοκρατία αποτελούσα­ν πλέον περιοχές της Ε.Ε.

[SID:11516663]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece