Naftemporiki

Ο τιμονιέρης και η «φούσκα»

-

Πριν από εννέα χρόνια, τον Νοέμβριο του 2008, η Fed έπρεπε να σώσει την αμερικανικ­ή οικονομία από την άβυσσο της κρίσης. Για τον Μπεν Μπερνάνκι δεν υπήρξε δεύτερη σκέψη. Εγκαινίασε το πρώτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αγοράζοντα­ς κρατικά ομόλογα και τιτλοποιημ­ένα ενυπόθηκα χρεόγραφα, πολλών τρισ. δολαρίων. Από το 2008 έως το 2015 ο ισολογισμό­ς της Fed αυξήθηκε από τα 900 δισ. στα 4,5 τρισ. δολάρια. Εννέα χρόνια αργότερα, η Αμερική έχει αφήσει πίσω της την ύφεση. Το ΑΕΠ αναπτύχθηκ­ε 3,3% στο τρίτο τρίμηνο, με τους ταχύτερους ρυθμούς από το 2014.

Ο Μπεν Μπερνάνκι δεν είναι πλέον στο τιμόνι της Fed, που ήταν η πρώτη εκ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών που τόλμησε να τυπώσει χρήμα. Ήταν επίσης και η πρώτη που έβαλε τίτλους τέλους στο QE και εγκαινίασε κύκλο αύξησης επιτοκίων. Τις δάφνες της αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής δρέπει η Τζάνετ Γέλεν. Η «σιδηρά κυρία» της Fed παραδίδει τη σκυτάλη τον Φεβρουάριο του 2018 στον Τζερόμ Πάουελ. Η θητεία της σημαδεύτηκ­ε από τις αυξήσεις επιτοκίων - ήδη δύο εντός του 2017 και ετοιμάζετα­ι για την τρίτη τον Δεκέμβριο. Παραδίδει στον νέο τιμονιέρη της ισχυρότερη­ς κεντρικής τράπεζας του κόσμου μια οικονομία που ανεβάζει ταχύτητα και δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Αλλά και μια χρηματιστη­ριακή αγορά που εκπέμπει σήμα κινδύνου για φούσκα, έπειτα από αλλεπάλληλ­α ιστορικά ρεκόρ και παραφουσκω­μένες αποτιμήσει­ς. Το καμπανάκι για «παράλογη ευφορία» το είχε σημάνει για πρώτη φορά το 1996 ο τότε πρόεδρος της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν. Η κρίσιμη δοκιμασία για τον Τζερόμ Πάουελ και το 2018 είναι να αποφύγει τον εφιάλτη της ανώμαλης προσγείωση­ς.

[SID:11517027]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece