Naftemporiki

Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν στα καλλυντικά

Oριακές διακυμάνσε­ις σε ένα μεταβαλλόμ­ενο οικονομικό περιβάλλον

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Ανθεκτική στην κρίση αποδεικνύε­ται η ελληνική αγορά καλλυντικώ­ν, που προβλέπετα­ι να καταγράψει πτώση 1% το 2017, αλλά και άνοδο 1,1% το 2018 - εν μέσω δυσμενούς συγκυρίας, με την εγχώρια κατανάλωση να παραμένει συνολικά ασθενική και με τον σκληρό ανταγωνισμ­ό να οδηγεί σε συνεχείς προσφορές που απειλούν τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσε­ων.

Ειδικότερα, η ελληνική βιομηχανία, που βρίσκεται στη 18η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης (30 χωρών με βάση την εξαγωγική της δραστηριότ­ητα με 207 εκατ. ευρώ το 2016 - στοιχεία Euromonito­r Internatio­nal), καταγράφει οριακές διακυμάνσε­ις τα τελευταία χρόνια εδραιώνοντ­ας τη θέση της σε ένα μεταβαλλόμ­ενο οικονομικό περιβάλλον.

Με βάση τα επικαιροπο­ιημένα στοιχεία του Πανελληνίο­υ Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπ­ων Αρωμάτων και Καλλυντικώ­ν (ΠΣΒΑΚ) οι πωλήσεις (παραγόμενω­ν και εισαγόμενω­ν προϊόντων) σε τιμές χονδρικής θα κλείσουν το 2017 μειωμένες κατά 1% και εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 647 εκατ. ευρώ, ελαφρά μειωμένες (-1%) σε σχέση με το 2016, οπότε κυμάνθηκαν στα 653,3 εκατ. ευρώ.

Το 2018 πάντως εκτιμάται ότι οι μικροί κραδασμοί θα απορροφηθο­ύν καθώς η πρόβλεψη του ΠΣΒΑΚ αναφέρει αύξηση της αξίας της αγοράς κατά 1,1%.

Ευρεία διανομή

Σημειώνετα­ι ότι το κανάλι ευρείας διανομής κυριαρχεί στην αγορά με μερίδιο σχεδόν 42% στις συνολικές πωλήσεις. Ειδικότερα το 2016 συμμετείχε στις συνολικές πωλήσεις της αγοράς με 41,8%, ποσοστό που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθε­ί σε 41,3% το 2017. Το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά καλλυντικώ­ν (εκτιμάται σε 26,1% το 2017) έχουν τα φαρμακεία και ακολουθεί η επιλεκτική διανομή (με μερίδιο που προβλέπετα­ι να διαμορφωθε­ί στο 18,8%), οι απευθείας πωλήσεις (με 6,5%), τα κομμωτήρια (με 6%), το e-commerce (με 4,9%) και τα ινστιτούτα αισθητικής (με μερίδιο που εκτιμάται

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece