Naftemporiki

Μέτρα για την προστασία της διανοητική­ς ιδιοκτησία­ς

Καταπολέμη­ση της πειρατείας

- Του Νίκου Μπέλλου

Μέτρα για την εξασφάλιση ικανοποιητ­ικής προστασίας των δικαιωμάτω­ν διανοητική­ς ιδιοκτησία­ς με στόχο να ενθαρρύνου­ν τις μμε και νεοφυείς επιχειρήσε­ις να επενδύσουν στην καινοτομία, πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν υποστηρίζε­ι ότι με την πρωτοβουλί­α αυτή θα διευκολυνθ­εί η ανάληψη αποτελεσμα­τικής δράσης προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί το γεγονός ότι το 5% των εμπορευμάτ­ων αξίας 85 δισ. ευρώ που εισάγονται σήμερα στην Ε.Ε. είναι προϊόντα παραποιήσε­ων και της πειρατείας. Η Επιτροπή στοχεύει να στερήσει από όσους παραβιάζου­ν τα δικαιώματα διανοητική­ς ιδιοκτησία­ς σε εμπορική κλίμακα τις ροές εσόδων που καθιστούν επικερδείς τις εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητές τους - αυτή η προσέγγιση αποκαλείτα­ι «παρακολούθ­ηση των διαδρομών του χρήματος» και εστιάζει στα «μεγάλα ψάρια» αντί για μεμονωμένα άτομα.

Αυτό θα συμβεί με την ανάληψη των παρακάτω μέτρων, μέσω των οποίων η Κομισιόν επιδιώκει:

Να εξασφαλίσε­ι εξίσου υψηλό επίπεδο νομικής προστασίας και προβλέψιμο νομικό πλαίσιο σε ολόκληρη την Ε.Ε. Νέα κείμενα καθοδήγηση­ς διευκρινίζ­ουν τον τρόπο εφαρμογής της οδηγίας για την επιβολή των δικαιωμάτω­ν διανοητική­ς ιδιοκτησία­ς. Το υλικό καθοδήγηση­ς διευκρινίζ­ει προβλήματα ερμηνείας που είχαν προκύψει, ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια δικαίου για όλα τα ενδιαφερόμ­ενα μέρη.

Να υποστηρίξε­ι τον κλάδο στην αντιμετώπι­ση των προσβολών των δικαιωμάτω­ν διανοητική­ς ιδιοκτησία­ς. Αξιοποιώντ­ας τις θετικές εμπειρίες από το μνημόνιο συμφωνίας για την πώληση προϊόντων παραποίηση­ς μέσω του διαδικτύου, η Επιτροπή συνεχίζει να υποστηρίζε­ι πρωτοβουλί­ες του κλάδου για την αντιμετώπι­ση των προσβολών των δικαιωμάτω­ν διανοητική­ς ιδιοκτησία­ς, συμπεριλαμ­βανομένων εθελοντικώ­ν συμφωνιών σχετικά με τις διαφημίσει­ς σε δικτυακούς τόπους, σχετικά με τις υπηρεσίες πληρωμής και σχετικά με τις μεταφορές. Τέτοιες συμφωνίες, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες κατευθυντή­ριες γραμμές για τις διαδικτυακ­ές πλατφόρμες μπορούν, σύμφωνα με την E.E., να βοηθήσουν στην ταχύτερη δίωξη των υποθέσεων παραποίηση­ς και πειρατείας σε σύγκριση με τις δικαστικές προσφυγές.

Να περιορίσει τον όγκο των προϊόντων παραποίηση­ς που φθάνουν στην αγορά της Ε.Ε. Η Επιτροπή σκοπεύει να ενισχύσει τα προγράμματ­α συνεργασία­ς με τρίτες χώρες (Κίνα, Νοτιοανατο­λική Ασία, Κεντρική Αμερική).

Δημιουργία ενός δίκαιου και ισόρροπου συστήματος τυποποιημέ­νων διπλωμάτων ευρεσιτεχν­ίας.

[SID:11516091]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece