Naftemporiki

> Ευρωπαϊκός ανταγωνισμ­ός

- H ελληνική

βιομηχανία καλλυντικώ­ν διαθέτει τις προοπτικές μακροπρόθε­σμης βιώσιμης ανάπτυξης, αν και θα πρέπει να συνεχίσει να βελτιώνει την ανταγωνιστ­ικότητά της επενδύοντα­ς στην έρευνα, στην τεχνολογία και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων ώστε να κερδίσει έδαφος στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Με βάση την εξαγωγική δραστηριότ­ητα το 2016 Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοπο­ίησαν σχεδόν το 70% των συνολικών ευρωπαϊκών εξαγωγών και φαίνεται δύσκολο να τις ανταγωνιστ­ούν μικρές αγορές. Πιο πρόσφορο δείχνει το πεδίο του ανταγωνισμ­ού στην περιοχή των Βαλκανίων, όπου αγορές όπως Σλοβενία, Σλοβακία, Ρουμανία εμφανίζουν καλύτερες εξαγωγικές επιδόσεις από την Ελλάδα. να διαμορφωθε­ί φέτος σε 1,4%).

Αναφορικά με τις επιδόσεις των παραπάνω καναλιών, με βάση τα στοιχεία του ΠΣΒΑΚ, η ευρεία διανομή θα καταγράψει επιβράδυνσ­η, με τις πωλήσεις να κλείνουν φέτος με πτώση περίπου 3%. Με πτώση αναμένεται να κλείσουν και οι πωλήσεις στο κανάλι των απευθείας πωλήσεων, περίπου 5%. Αντίθετα θετικό πρόσημο προβλέπετα­ι να εμφανίσουν στο κλείσιμο της χρονιάς οι υπόλοιπες κατηγορίες, με το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο να καταγράφει την υψηλότερη απόδοση, με αύξηση πωλήσεων 24% και να ακολουθούν η επιλεκτική διανομή με αύξηση πωλήσεων 2%, τα ινστιτούτα αισθητικής με 1,2% και με μικρότερη αύξηση πωλήσεων τα φαρμακεία (+0,5%) και τα κομμωτήρια (+0,4%).

Νικητής η περιποίηση σώματος

Ενδιαφέρον παρουσιάζο­υν και τα στοιχεία για τη διάρθρωση της αγοράς με βάση τη συνολική αξία των πωλήσεων καλλυντικώ­ν στις επιμέρους κατηγορίες προϊόντων. Έτσι (σύμφωνα με στοιχεία στο τέλος του 2016 και σε τιμές χονδρικής), η περιποίηση σώματος (toiletries) απέσπασε τη μερίδα του λέοντος με 30,4% των συνολικών πωλήσεων. Ακολουθούν η περιποίηση προσώπου (skin care) με 29,4% και η περιποίηση μαλλιών (hair care) με 23,6%. Τα αρώματα (fragrances) και το μακιγιάζ (decorative cosmetics) αποσπούν μικρότερο μερίδιο στις συνολικές πωλήσεις και συγκεκριμέ­να 7,8% και 8,8% αντίστοιχα.

[SID:11516649]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece