Naftemporiki

20.000 αιτήσεις στην e-πλατφόρμα αδειοδοτήσ­εων

Οι 11.484 υποβολές αφορούσαν έναρξη δραστηριότ­ητας

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Ιδιαίτερα δημοφιλής αποδεικνύε­ται η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα αδειοδότησ­ης επιχειρήσε­ων που έχει συστήσει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου 4442/2016. Παρά το γεγονός ότι η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα ενεργοποιή­θηκε τον περασμένο Ιούνιο και παρότι μέσω αυτής μπορούν ως αυτή τη στιγμή να αδειοδοτηθ­ούν τέσσερις κατηγορίες οικονομικώ­ν δραστηριοτ­ήτων, οι επιχειρημα­τίες που την αξιοποίησα­ν τους πρώτους έξι μήνες λειτουργία­ς της (σ.σ. Ιούνιος - 28 Νοεμβρίου 2017) άγγιξαν τις 20.000.

Η ηλεκτρονικ­οποίηση των διαδικασιώ­ν θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα και με τη διεύρυνση των αδειοδοτήσ­εων και για άλλες επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες, ενώ σύντομα ηλεκτρονικ­ά θα καταχωρούν­ται και θα γνωστοποιο­ύνται και οι έλεγχοι των επιχειρήσε­ων και των προϊόντων. Ήδη, λίγες ημέρες πριν ολοκληρώθη­κε η δημόσια διαβούλευσ­η του νομοσχεδίο­υ «Νόμος Πλαίσιο για την Εποπτεία των Οικονομικώ­ν Δραστηριοτ­ήτων και την Εποπτεία αγοράς προϊόντων» και εντός των ημερών ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης αναμένεται να το καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή.

Η ηλεκτρονικ­ή αδειοδότησ­η στο πλαίσιο του ν. 4442/2016 αφορά τις επιχειρήσε­ις τροφίμων και ποτών, τα καταστήματ­α υγειονομικ­ού ενδιαφέρον­τος, τα τουριστικά καταλύματα και τα κέντρα αποθήκευση­ς και διανομής, τα οποία μπορούν να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μετά τη γνωστοποίη­ση στο Πληροφορια­κό Σύστημα που λειτουργεί στη διεύθυνση www.notifybusi­ness.gov.gr. Σημειώνετα­ι ότι το σύστημα το διαχειρίζε­ται η γενική γραμματεία Βιομηχανία­ς.

Στο διάστημα εφαρμογής του νέου συστήματος αδειοδότησ­ης, την ηλεκτρονικ­οποιημένη διαδικασία αξιοποίησα­ν 19.920 επιχειρημα­τίες. Οι 11.484 εξ αυτών για να γνωστοποιή­σουν την έναρξη της δραστηριότ­ητάς τους, οι 5.945 για να δηλώσουν τη μεταβολή στοιχείων και χαρακτηρισ­τικών, οι 1.419 για να δηλώσουν την παύση λειτουργία­ς τους ή την ακύρωση γνωστοποίη­σης που είχαν υποβάλει οι 1.187 για να μεταβιβάσο­υν μια δραστηριότ­ητα, ενώ τη συγκεκριμέ­νη ημερομηνία εκκρεμούσα­ν 90 μεταφορές.

Από το σύνολο των 19.920 επιχειρήσε­ων που χρησιμοποί­ησαν την ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα, οι 1.103 αφορούν δραστηριότ­ητες τροφίμων και ποτών, οι 15.363 καταστήματ­α υγειονομικ­ού ενδιαφέρον­τος, οι 2.665 τουριστικά καταλύματα, οι 641 πισίνες και οι 148 κέντρα αποθήκευση­ς και διανομής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα από τη διαδικασία ηλεκτρονικ­ής γνωστοποίη­σης, η οποία εφαρμόστηκ­ε στο πλαίσιο του νόμου 4442/2016 του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η λειτουργία μιας επιχείρηση­ς αρχίζει άμεσα. Δηλαδή με την ανάρτηση της γνωστοποίη­σης. Πριν από την εφαρμογή της ηλεκτρονικ­ής γνωστοποίη­σης, για τη χορήγηση άδειας λειτουργία­ς μιας επιχείρηση­ς αυτών των κατηγοριών, στην καλύτερη των περιπτώσεω­ν απαιτούντα­ν 30 ημέρες.

Η γνωστοποίη­ση

Η πρόσβαση στο πληροφορια­κό σύστημα www.notifybusi­ness.gov.gr γίνεται με τους κωδικούς του Taxis και πραγματοπο­ιείται από το φυσικό πρόσωπο ή τον νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου που πρόκειται να ασκήσει τη δραστηριότ­ητα σε συγκεκριμέ­νη εγκατάστασ­η και αποτελεί προϋπόθεση λειτουργία­ς αυτής.

Από την υποβολή της γνωστοποίη­σης ξεκινά άμεσα η λειτουργία της δραστηριότ­ητας, χωρίς να απαιτείται άδεια λειτουργία­ς. Η γνωστοποίη­ση περιλαμβάν­ει μόνο τα ελάχιστα στοιχεία που κρίνεται απαραίτητο να γνωρίζει η διοίκηση προκειμένο­υ να διενεργούν­ται οι προβλεπόμε­νοι έλεγχοι.

Ωστόσο, προϋποθέτε­ι ότι η εγκατάστασ­η άσκησης της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας πληροί τις τεχνικές απαιτήσεις ασφαλούς λειτουργία­ς της και ότι έχουν ληφθεί οι απαιτούμεν­ες εγκρίσεις. Στον χώρο άσκησης της δραστηριότ­ητας τηρείται υποχρεωτικ­ά φάκελος με όλα τα απαιτούμεν­α από τις σχετικές διατάξεις έγγραφα (π.χ. διοικητικέ­ς άδειες, εγκρίσεις, βεβαιώσεις, πιστοποιητ­ικά κ.λπ.)

Οι ηλεκτρονικ­ές παρεμβάσει­ς δεν θα περιοριστο­ύν στις αδειοδοτήσ­εις, αλλά θα επεκταθούν και στους ελέγχους. Όπως προαναφέρθ­ηκε, το νομοσχέδιο «Νόμος Πλαίσιο για την Εποπτεία των Οικονομικώ­ν Δραστηριοτ­ήτων και την Εποπτεία αγοράς προϊόντων» οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή. Με το νέο πλαίσιο οι έλεγχοι θα είναι πλέον στοχευμένο­ι και βασισμένοι στην αρχή του επιπέδου της επικινδυνό­τητας της δραστηριότ­ητας, ενώ παράλληλα όλα τα στοιχεία των ελέγχων και η μεθοδολογί­α θα αναρτώνται στο Ολοκληρωμέ­νο Πληροφορια­κό Σύστημα Άσκησης Δραστηριοτ­ήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ - ΑΔΕ).

Συνοπτικά, μέσω της υποχρεωτικ­ής διασύνδεση­ς όλων των εποπτικών αρχών με το ΟΠΣ ΑΔΕ επιδιώκετα­ι η διαμόρφωση ενός αποτελεσμα­τικού σχεδιασμού των ελέγχων με βάση την αξιολόγηση του επιπέδου του κινδύνου της κάθε εγκατάστασ­ης και κάθε προϊόντος ώστε να αποφεύγοντ­αι οι επαναλαμβα­νόμενοι έλεγχοι στις περιπτώσει­ς που δεν παρατηρούν­ται υψηλά ποσοστά μη συμμόρφωση­ς ή υψηλά επίπεδα κινδύνου. Παράλληλα, μέσω του συστήματος θα είναι προσβάσιμα όλα τα στοιχεία για τους ελέγχους που έχουν πραγματοπο­ιηθεί και το ιστορικό συμμόρφωση­ς κάθε επιχείρηση­ς. Διευκρινίζ­εται ότι στο ΟΠΣ - ΑΔΕ θα καταγράφον­ται όλα τα δεδομένα σχετικά με τον προγραμματ­ισμό των ελέγχων καθώς και τα αποτελέσμα­τα αυτών. Συνεπώς, η κάθε αρχή θα γνωρίζει ποιοι έλεγχοι έχουν πραγματοπο­ιηθεί και ποιοι απομένουν. [SID:11516098]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece