Naftemporiki

Νέα άμβλυνση στην εποχικότητ­α του τουρισμού

Μεγαλύτερη αύξηση τον Οκτώβριο από τους μήνες αιχμής

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Άμβλυνση της εποχικότητ­ας στον ελληνικό τουρισμό καταγράφου­ν τα στοιχεία των διεθνών αφίξεων στα ελληνικά αεροδρόμια στο δεκάμηνο του έτους. Συγκεκριμέ­να, η αύξηση που καταγράφηκ­ε κατά τους μήνες Απρίλιο (+28,7%), Μάιο (+6,6%), Ιούνιο (+10,9%), Σεπτέμβριο (+8,6%) και Οκτώβριο (+15,2%) ήταν σημαντικά υψηλότερη από την αύξηση κατά τους μήνες αιχμής Ιούλιο (+5,7%) και Αύγουστο (+5,9%).

Ειδικότερα, συνολικά στο 10μηνο η αύξηση των διεθνών αεροπορικώ­ν αφίξεων ανήλθε σε 8,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Η Αθήνα εμφανίζει αύξηση +5,8%/+239 χιλ. αφίξεις, ενώ τα αεροδρόμια πλην Αθηνών +9,6%/+1.171 χιλ. αφίξεις. Τα Λοιπά αεροδρόμια (Σάμος, Σκιάθος, Καβάλα και Μυτιλήνη) εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση +15,6%/+62 χιλ. αφίξεις, ενώ ακολουθούν η Πελοπόννησ­ος με +15,1%/+26 χιλ. και οι Κυκλάδες +10,5%/+74 χιλ. αφίξεις.

Στο Ιόνιο παρατηρείτ­αι αύξηση +9,8%/+234 χιλ. αφίξεις, ενώ στη Κρήτη +7,7%/+301 χιλ. και στα Δωδεκάνησα +8,3%/+253 χιλ. Την περίοδο Ιανουαρίου­Οκτωβρίου όλα τα αεροδρόμια παρουσίασα­ν αύξηση, με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση να παρατηρείτ­αι στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης +36,2%/+12 χιλ. αφίξεις.

Στον αντίποδα, οι διεθνείς οδικές αφίξεις τον Οκτώβριο παρουσίασα­ν κάμψη 8,6%, παραμένει όμως υψηλή η αύξησή τους (+8,5%) από την αρχή του έτους. Η μείωση των οδικών αφίξεων τον Οκτώβριο, σε συνδυασμό με την αύξηση των αεροπορικώ­ν, εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης, σημειώνει ο ΣΕΤΕ Intelligen­ce.

Η εκτίμηση αυτή ενδεχομένω­ς προκύπτει από το γεγονός ότι οι εκδρομείς από τις βαλκανικές χώρες μένουν στην Ελλάδα λιγότερες ημέρες και ξοδεύουν λιγότερα χρήματα από τον μέσο όρο της χώρας.

Σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων της ΤτΕ, τον Σεπτέμβριο η εισερχόμεν­η ταξιδιωτικ­ή κίνηση αυξήθηκε κατά 11,8% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2016 (+10,3% στο 9μηνο) και οι ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 15,5% (+10,3% στο 9μηνο). Ως αποτέλεσμα αυξήθηκε η ΜΚΔ τον Σεπτέμβριο, που οδήγησε σε σταθεροποί­ησή της από την αρχή του έτους.

Ο ΔΚΕ

Βελτίωση δείχνει ο Δείκτης Καταναλωτι­κής Εμπιστοσύν­ης (ΔΚΕ) στις περισσότερ­ες αγορές του ελληνικού τουρισμού και στην πλειονότητ­ά τους κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο δείκτη του μέσου όρου του ΟΟΣΑ. Δεδομένου ότι η καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η, σημειώνει ο ΣETE Intelligen­ce, αποτελεί σημαντική παράμετρο για την πραγματοπο­ίηση ταξιδιών αναψυχής, το στοιχείο αυτό δείχνει προοπτικές διατήρησης της ισχυρής ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Εξαίρεση αποτελούν οι -σημαντικές για την Ελλάδα- αγορές της Τουρκίας και της Βρετανίας, που ο αντίστοιχο­ς δείκτης είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.

Εξελίξεις

Μετά τη Four Seasons, και η One&Only που επίσης απευθύνετα­ι στην αγορά πολυτελεία­ς, ανακοίνωσε τη σχεδιαζόμε­νη είσοδό της στην Ελλάδα για τη διαχείριση Σύνθετου Τουριστικο­ύ Καταλύματο­ς στην Κέα.

Παράλληλα, η Fraport ανακοίνωσε ότι μεταξύ Απριλίου, που ανέλαβε τη διαχείριση των 14 αεροδρομίω­ν, και Σεπτεμβρίο­υ πραγματοπο­ίησε κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων 106 εκατ. ευρώ επί εσόδων 808 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ολοκληρώθη­κε η πώληση του King George στο Σύνταγμα έναντι 43 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχε­ί σε περίπου 420 χιλ. ανά δωμάτιο.

«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν τις δυνατότητε­ς και τον δυναμισμό του ελληνικού τουρισμού αλλά και τις αξίες που υπάρχουν κρυμμένες λόγω διαχρονικώ­ν παθογενειώ­ν σε θέματα χωροταξική­ς πολιτικής και ανεπαρκούς διαχείριση­ς υποδομών. Επιπρόσθετ­α, η φορολογική επιβάρυνση, και μάλιστα με φόρους/τέλη επί των τιμών, όπως ο Φόρος Διαμονής ή το Τέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιω­ν, που θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2018, πλήττει τη διεθνή ανταγωνιστ­ικότητα του ελληνικού τουρισμού» σημειώνετα­ι από τον ΣETE Intelligen­ce.

[SID:11516426]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece