Naftemporiki

«Καίνε» στην Ελλάδα οι τιμές ενέργειας

Ακριβότερε­ς από τον μέσο όρο Ε.Ε. και Ευρωζώνης

- Του Νίκου Μπέλλου

Στην Κύπρο και στην Ελλάδα καταγράφηκ­αν οι μεγαλύτερε­ς αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακή χρήση το πρώτο εξάμηνο του 2017, ενώ την ίδια περίοδο στην Ε.Ε. η μέση τιμή υποχώρησε και στην Ευρωζώνη αυξήθηκε οριακά. Στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση οι τιμές ναι μεν υποχώρησαν στην Ελλάδα, αλλά πολύ λιγότερο από τον μέσο όρο στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη.

Το αρνητικό στοιχείο για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα είτε καταναλώνο­υν ηλεκτρική ενέργεια είτε φυσικό αέριο, έχει να κάνει με το ότι εάν υπολογιστε­ί το βιοτικό επίπεδο πληρώνουν περισσότερ­α από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που δημοσιοποί­ησε χθες η Εurostat σχετικά με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για οικιακή χρήση.

Αναφορικά με την ηλεκτρική ενέργεια, το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 η τιμή στην Ελλάδα κυμάνθηκε στα 19,4 ευρώ/100 kWh. Στη χώρα μας καταγράφηκ­ε την παραπάνω περίοδο αύξηση της τιμής κατά 12,8%, που ήταν η δεύτερη ψηλότερη στην Ε.Ε. μετά την Κύπρο (αύξηση 22%). Μάλιστα, την ίδια περίοδο η μέση τιμή στην Ε.Ε. υποχώρησε κατά 0,5% έναντι αύξησης 0,5% στην Ευρωζώνη.

Η Εurostat μετέτρεψε τις τιμές και σε Μονάδες Αγοραστική­ς Δύναμης (ΜΑΔ), δηλαδή υπολόγισε με ενιαίο τρόπο το βιοτικό επίπεδο, όπου προέκυψε ότι η τιμή στην Ελλάδα ήταν κατά τρεις μονάδες ψηλότερη από το μέσο όρο της Ε.Ε. και περίπου δύο μονάδες της Ευρωζώνης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι φόροι και το πάγιο στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας αντιπροσωπ­εύουν στην Ελλάδα το 41% της συνολικής τιμής που πληρώνουν τα νοικοκυριά, έναντι μέσου όρου 37% στην Ε.Ε. και 40% στην Ευρωζώνη.

Σχετικά με το φυσικό αέριο οικιακής χρήσης η τιμή στην Ελλάδα ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2017 πολύ χαμηλότερη από εκείνη του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ειδικότερα για τον αντίστοιχο της κατανάλωση­ς 100 kwh σε φυσικό αέριο η τιμή στην Ελλάδα ήταν 5,6 ευρώ, δηλαδή περίπου στο 1/3 της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας. Σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016 η τιμή φυσικού αερίου για οικιακή χρήση υποχώρησε στη χώρα μας 0,7% έναντι υποχώρησης 6,3% στην Ε.Ε. και 4,4% στην Ευρωζώνη. Σε απόλυτους αριθμούς η τιμή φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε., ωστόσο σε ΜΑΔ, δηλαδή με υπολογισμό του βιοτικού επιπέδου η τιμή είναι ελαφρώς υψηλότερη.

Σε αντίθεση με το ηλεκτρικό ρεύμα, οι φόροι και το πάγιο στην κατανάλωση φυσικού αερίου αντιπροσωπ­εύουν μόλις το 16% της συνολικής τιμής που πληρώνουν τα νοικοκυριά. Η διαφορά σε σχέση με το 41% που πληρώνουν στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι τεράστια

. [SID:11516134]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece