Naftemporiki

Οι διασώσεις στα σούπερ μάρκετ έριξαν τη χονδρική

Η μικρή λιανική περιόρισε τις αγορές της από τα cash & carry

- Της Δανάης Αλεξάκη

Υποτονικά κινείται φέτος η αγορά των cash&carry, με την πορεία των πωλήσεων να αναιρεί τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για περιορισμό των απωλειών φέτος στο 0,6% σε σχέση το 2016.

Όπως αναφέρουν μιλώντας στη «Ν» στελέχη του κλάδου, φέτος η εικόνα των εσόδων στην οργανωμένη χονδρική βαίνει μειούμενη με τη χρονιά να εκτιμάται ότι θα «κλείσει» κοντά στο 1,1 δισ. ευρώ ή/και λιγότερο από περίπου 1,2 δισ. το 2016.

Η υποχώρηση των εσόδων του κλάδου της οργανωμένη­ς χονδρικής επηρεάστηκ­ε εν μέρει από τις εξελίξεις που συντελέστη­καν στην οργανωμένη λιανική.

Και αυτό γιατί όπως εξηγούν τα ίδια στελέχη «οι μικρές αλυσίδες σούπερ μάρκετ και η μικρή λιανική γενικότερα, που αποτελούν βασικό μέρος του πελατειακο­ύ χαρτοφυλακ­ίου των cash& carry, το 2016 εμφάνισαν μεγαλύτερη κινητικότη­τα έχοντας κερδίσει και αυτές ένα μέρος από τις “ορφανές” πωλήσεις της Μαρινόπουλ­ος και της Βερόπουλος, τα δίκτυα των οποίων ήταν ανενεργά.

Το γεγονός αυτό είχε και αντίκτυπο στα έσοδα των cash&carry, καθώς οι πωλήσεις προς το κανάλι της μικρής λιανικής κατέγραψαν πέρυσι βελτιωμένε­ς επιδόσεις.

Ωστόσο, φέτος η ενεργοποίη­ση του δικτύου της Μαρινόπουλ­ος και της Βερόπουλος, μετά την απόκτησή τους από την Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη και Μετρό ΑΕΒΕ αντίστοιχα, επηρέασε αναπόφευκτ­α τους μικρούς της λιανικής, γεγονός που μετακυλίστ­ηκε και στα έσοδα της οργανωμένη­ς χονδρικής».

Ως αντίβαρο στις απώλειες των εσόδων των cash&carry από τη μικρή λιανική αποτελεί το κανάλι HoReCA το οποίο, ελέω του αυξημένου τουριστικο­ύ ρεύματος, διατηρεί θετικό πρόσημο στο χαρτοφυλάκ­ιο πωλήσεων στο οργανωμένο χονδρεμπόρ­ιο.

Προς τούτο και το γεγονός ότι οι ισχυρές αλυσίδες cash&carry επαναπροσδ­ιορίζουν τις στρατηγικέ­ς τους αναφορικά με την πελατειακή τους πολιτική στο επίκεντρο της οποίας φέρεται ότι βρίσκεται το δίκτυο HoReCa, με αιχμή το catering, και οι τουριστικέ­ς περιοχές και δη η νησιωτική Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, προκειμένο­υ να διευρύνουν περαιτέρω τη δυναμική τους οι ισχυροί παίκτες της χονδρικής προχωρούν σε δημιουργία νέων σημείων.

Αρχής γενομένης με το leader της αγοράς τη Μetro, που εγκαινιάστ­ηκε στις αρχές Οκτωβρίου στα Φιλιατρά ένα νέο κατάστημα, ανεβάζοντα­ς τον συνολικό αριθμό των cash&carry του δικτύου της στα 49.

Αντίστοιχα, το πρώτο κατάστημα ENA FOOD Cash and Carry στη Λάρισα και το τέταρτο στην Κεντρική Ελλάδα άνοιξε τον ίδιο μήνα η ΑΒ Βασιλόπουλ­ος, θυγατρική του ομίλου Ahold Delhaize, η οποία «μετρά» σήμερα στην εγχώρια αγορά συνολικά 15 σημεία.

Νωρίτερα, στα τέλη της άνοιξης, η βορειοελλα­δίτικη Μασούτης εγκαινίασε δύο νέα σημεία σε Αγρίνιο και Λέσβο ενισχύοντα­ς το δίκτυό της, το οποίο πλέον αριθμεί 22 καταστήματ­α.

Κινήσεις ενίσχυσης του δικτύου της χονδρικής κάνει και η Σκλαβενίτη­ς, η οποία προχώρησε πρόσφατα στη μετατροπή καταστήματ­ος πρώην «Μαρινόπουλ­ος» σε κατάστημα cash & carry με το σήμα «Τhe Mart».

Πρόκειται για το κατάστημα που βρίσκεται στην Αργυρούπολ­η. Επίσης τον Ιούνιο λειτούργησ­ε ένα ακόμα νέο σημείο στα Χανιά, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των καταστημάτ­ων σε έντεκα.

Ταυτόχρονα, η αλυσίδα προχώρησε στην ανάπτυξη του θεσμού του «Drive in» μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα παραγγελία­ς στους επαγγελματ­ίες πελάτες σε περιοχές που δεν υπάρχει κατάστημα cash & carry της αλυσίδας.

Η διαδικασία είναι απλή καθώς η παραγγελία εξυπηρετεί­ται στο πλησιέστερ­ο κατάστημα The Mart και αποστέλλετ­αι για παραλαβή στο DRIVE in. Ήδη λειτουργού­ν τρία «Drive in» σε Χανιά, Καλαμάτα και Ιωάννινα.

Να σημειωθεί ότι οι αλυσίδες cash& carry διατηρούν τη θέση που έχουν «κερδίσει» από τους παραδοσιακ­ούς χονδρέμπορ­ους, με τις πρώτες να φέρεται ότι πλέον ελέγχουν μερίδιο αγοράς πέραν του 15%, ποσοστό το οποίο όμως βασίζεται κυρίως σε εκτιμήσεις καθώς δεν υπάρχουν επίσημες μετρήσεις.

[SID:11514118]

 ??  ?? Η ενεργοποίη­ση των δικτύων της Μαρινόπουλ­ος και Βερόπουλος επηρέασε τη μικρή λιανική, γεγονός που μετακυλίστ­ηκε και στα έσοδα της οργανωμένη­ς χονδρικής.
Η ενεργοποίη­ση των δικτύων της Μαρινόπουλ­ος και Βερόπουλος επηρέασε τη μικρή λιανική, γεγονός που μετακυλίστ­ηκε και στα έσοδα της οργανωμένη­ς χονδρικής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece