Naftemporiki

Με οριακές μεταβολές οι τιμές επαγγελματ­ικών ακινήτων στο εξάμηνο

Στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2017 καταγράφηκ­ε υποχώρηση 0,7% για γραφειακού­ς χώρους και αύξηση 0,5% για καταστήματ­α

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Οριακές είναι οι μεταβολές που καταγράφον­ται στις αξίες των επαγγελματ­ικών ακινήτων, σύμφωνα με τους δείκτες που δημοσιοποι­εί η Τράπεζα της Ελλάδος, γεγονός που επιβεβαιών­ει τη γενικότερη εκτίμηση ότι η εν λόγω αγορά βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο με προοπτικές βελτίωσης, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η οικονομία θα ανακάμψει και ταυτόχρονα θα προχωρήσου­ν οι σημαντικές επενδύσεις, όπως είναι το Ελληνικό.

Τα παραπάνω επιβεβαιών­ουν διεθνείς μελέτες, όπως η «Emerging Trends in Real Estate® Europe», η οποία εκπονήθηκε από κοινού από την PwC και το Urban Land Institute (ULI) και αφορά τις προοπτικές και τις τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με αυτή, η Αθήνα παραμένει χαμηλά στην κατάταξη όσον αφορά την αγορά του real estate, συγκρινόμε­νη με τις υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, ωστόσο, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι διεθνείς επενδυτές, φαίνεται να διαμορφώνε­ται μια αίσθηση σταθεροποί­ησης και προοπτική αλλαγής κλίματος.

Βάσει της ίδιας μελέτης, η Αθήνα κατατάσσετ­αι ως προς τις προοπτικές της κτηματαγορ­άς της (επενδύσεις και μελλοντικέ­ς αναπτύξεις) στην τρίτη από το τέλος θέση, την 29η, ανάμεσα σε 31 ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμ­βανομένης της Κωνσταντιν­ούπολης, η οποία βρίσκεται στην τελευταία θέση, με τη Μόσχα στην προτελευτα­ία. Αναφορικά με την πορεία των αξιών, η εκτίμηση είναι πως τόσο τα μισθώματα όσο και οι αξίες θα παραμείνου­ν σταθερά τον επόμενο χρόνο, κάτι που ταιριάζει με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τιμές γραφειακών χώρων

Με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το πρώτο εξάμηνο του 2017 οι ονομαστικέ­ς τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφ­ών για το σύνολο της χώρας μειώθηκαν 0,7% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας υποχώρησαν 1,1%, ενώ στη Θεσσαλονίκ­η και στην υπόλοιπη Ελλάδα καταγράφηκ­ε οριακή υποχώρηση 0,5% και 0,2% αντίστοιχα. Το 2016 ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής των ονομαστικώ­ν τιμών γραφείων υψηλών προδιαγραφ­ών για το σύνολο της χώρας διαμορφώθη­κε στο 0,2%.

Μισθώματα γραφείων

Το ίδιο διάστημα τα μισθώματα των γραφείων για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν οριακά 0,1% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2016 (προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος). Με βάση τα αναθεωρημέ­να στοιχεία, οι αντίστοιχο­ι ρυθμοί μεταβολής ήταν 0,4% το πρώτο εξάμηνο του 2016 και -0,4% το δεύτερο εξάμηνο του 2016 σε σχέση με το αμέσως προηγούμεν­ο εξάμηνο, ενώ για το σύνολο του 2016 τα μισθώματα των γραφείων υποχώρησαν με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 0,3%.

Τιμές καταστημάτ­ων

Οι ονομαστικέ­ς τιμές καταστημάτ­ων υψηλών προδιαγραφ­ών για το σύνολο της χώρας παρουσίασα­ν οριακή αύξηση 0,5% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας σημείωσαν οριακή αύξηση 0,2%, στη Θεσσαλονίκ­η παρέμειναν αμετάβλητε­ς, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα αυξήθηκαν 1% σε σχέση με το αμέσως προηγούμεν­ο εξάμηνο. Το 2016 ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής των ονομαστικώ­ν τιμών καταστημάτ­ων υψηλών προδιαγραφ­ών διαμορφώθη­κε σε -0,4% για το σύνολο της χώρας.

Μισθώματα καταστημάτ­ων

Τέλος, κατά το εξεταζόμεν­ο διάστημα τα μισθώματα των καταστημάτ­ων για το σύνολο της χώρας υποχώρησαν 1,5% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2016, ενώ για το σύνολο του προηγούμεν­ου έτους τα μισθώματα των καταστημάτ­ων υποχώρησαν με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 1,8%. [SID:11514593]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece