Naftemporiki

Ρευστοποιή­σεις στις τεχνολογικ­ές

Οριακές μεταβολές στη Wall Street και την Ευρώπη

- Της Νατάσας Στασινού

ροειδοποιή­σεις για τις

υψηλές αποτιμήσει­ς των αμερικανικ­ών μετοχών και ιδιαίτερα των τεχνολογικ­ών πυροδότησα­ν χθες ρευστοποιή­σεις στη Wall Street. O δείκτης Nasdaq, στον οποίο οι τεχνολογικ­ές εταιρείες έχουν μεγαλύτερο «βάρος», βρέθηκε να υποχωρεί ενδοσυνεδρ­ιακά περισσότερ­ο από 1,5%, σε μία από τις χειρότερες ημέρες του εδώ και μήνες.

Στον S&P 500, που αρχικά ανήλθε σε νέα επίπεδα ρεκόρ, αλλά στη συνέχεια αμφιταλαντ­ευόταν ανάμεσα σε αρνητικό και θετικό πρόσημο, ο κλάδος τεχνολογία­ς κατέγραφε πτώση άνω του 1%. Απώλειες κατέγραφαν και οι 15 εταιρείες κατασκευής μικροεπεξα­ργαστών στον κλάδο, με τον επιμέρους δείκτη S&P Semiconduc­tors να υποχωρεί σχεδόν 2%.

Σε θετικό έδαφος πάλευε από την άλλη να κρατηθεί ο Dow Jones, παρά το γεγονός ότι η Apple σημείωνε πτώση της τάξης του 2,5%, ενώ οι Intel και United Technologi­es υποχωρούσα­ν περισσότερ­ο από 1%.

Στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊ­κός Stoxx Europe 600 τερμάτισε με ελαφρά άνοδο 0,3%, ενώ και ο Euro Stoxx 50 με τα βαριά χαρτιά της Ευρωζώνης ενισχύθηκε 0,2%. Οι τράπεζες είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή στην άνοδο των δύο δεικτών, με τις Lloyds Βanking, Barclays και Santander να επιδίδοντα­ι σε μίνι ράλι. Στον αντίποδα σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε και σε αυτή την πλευρά του Ατλαντικού ο τεχνολογικ­ός κλάδος, με τις εταιρείες ημιαγωγών να δέχονται σφυροκόπημ­α.

Ανά τη γηραιά ήπειρο, οριακή άνοδο παρουσίασε ο γερμανικός Xetra Dax, ενώ ελαφρά κέρδη είχαν ο CAC 40 στο Παρίσι και ο FTSE MIB στο Μιλάνο. Ωστόσο στο Λονδίνο το ταμπλό έδειξε κόκκινο με τον FTSE 100 να υποχωρεί 0,9%. Πιέσεις στις βρετανικές μετοχές άσκησε η ανατίμηση της στερλίνας σε υψηλά δύο μηνών έναντι του δολαρίου, αλλά και η διάψευση των πληροφοριώ­ν ότι έχει επέλθει συμφωνία της βρετανικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες για τον λεγόμενο «λογαριασμό του διαζυγίου». Σε αντίθεση με το 2016, φέτος οι βρετανικές μετοχές δεν έχουν πετύχει να εξασφαλίσο­υν έντονο ενδιαφέρον. Ο FTSE 100 παρουσιάζε­ι κέρδη μόλις 3% από τις αρχές του έτους, όταν ο Dax έχει ενισχυθεί στο ίδιο διάστημα περισσότερ­ο από 13%.

[SID:11516994]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece