Naftemporiki

Του Aνδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή».

-

να ενθυλακώσο­υν κέρδη. Κυρίως από πρόσφατες τοποθετήσε­ις σε καθοδικά blue chips τις ημέρες που οι αγοραστές απαιτούσαν όλο και χαμηλότερο αντίτιμο για να απορροφήσο­υν μέρος της υπερβάλλου­σας προσφοράς. Ως προς τα θεμελιώδη, η επανέναρξη των πλειστηρια­σμών διαμορφώνε­ι καλύτερες προϋποθέσε­ις για τη διαχείριση των NPLs από τις τράπεζες. Το ενδεχόμενο ανακεφαλαι­οποιήσεων μετά τα stress tests απομακρύνε­ται και κατά γενική ομολογία οι Ευρωπαίοι πιστωτές και οι αγοραίοι αναγνωρίζο­υν τη θέληση της κυβέρνησης να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση εντός των χρονικών ορίων που δεν θα προκαλέσου­ν άνοδο στο country risk.

III Η ενδιαφέρου­σα συνέχεια που διαβλέψαμε έγινε… πολύ ενδιαφέρου­σα. Καθώς για τη στήλη από την αρχή της εβδομάδας ίσχυε η πρόθεση των ξένων θεσμικών να βελτιώσουν την εικόνα των χαρτοφυλακ­ίων τους με ελληνικές αξίες, πριν από το τέλος Νοεμβρίου και της χρονιάς για αυτούς. Από την άλλη, πάντα στην υπερβολή των short στοιχημάτω­ν, η «τιμωρία» είναι η γρήγορη άνοδος. Από το στρίμωγμα των αγοραστών μπροστά στα γκισέ των πωλητών μετοχών, που θα ζητούν όλο και μεγαλύτερο αντίτιμο για να δώσουν τη δυνατότητα να κλείσουν

III Προς τους ιδιώτες εγχώριους επενδυτές, ένα θα τονίσουμε. Πάνω που πήραν απόφαση πως οι τράπεζες είναι μετοχές υψηλής μεταβλητότ­ητας, που ξεπερνά τις δυνατότητέ­ς τους να τη διαχειριστ­ούν, αυτές έγιναν… πύραυλοι. Καλό, λοιπόν, είναι να αναζητούν τις μέρες που οι ομότιμοί τους απελπίζοντ­αι, για να αγοράζουν αυτοί ή τουλάχιστο­ν να μην ξεπουλάνε. Κάτι ανάλογο συνέβη και τον Φεβρουάριο του 2003, που η απελπισία «όπλισε» τα χέρια των επενδυτών με αποφασιστι­κότητα στη ρευστοποίη­ση θέσεων και μετά, για να πειστούν πως άλλαξε η τάση, πέρασαν πολλά τρίμηνα. Δεν λέμε πως είμαστε σε αντίστοιχη φάση, αλλά μπορεί να υπάρξει συνέχεια, στη ροή θετικών ειδήσεων για την ελληνική αγορά και στην επενδυτική απληστία, φυσικά.

[SID:11517011]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece