Naftemporiki

Τα ρομπότ απειλούν 800 εκατ. θέσεις εργασίας έως το 2030

Ανάγκη για μέτρα αντιμετώπι­σης της αυτοματοπο­ίησης

- Της Νατάσας Στασινού

Ποια είναι σήμερα η μεγαλύτερη απειλή για τους εργαζομένο­υς, αλλά και η κορυφαία πρόκληση για τις κυβερνήσει­ς των ανεπτυγμέν­ων και αναδυόμενω­ν οικονομιών; Τα ρομπότ απαντούν οι ειδικοί και προειδοποι­ούν ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τις τεράστιες αλλαγές που φέρνει η αυτοματοπο­ίηση στις αγορές εργασίας.

Η πιο πρόσφατη προειδοποί­ηση έρχεται από τον ερευνητικό βραχίονα της McKinsey, ο οποίος υπολογίζει ότι έως το 2030 θα κινδυνεύσο­υν να χάσουν τη δουλειά τους έως και 800 εκατομμύρι­α εργαζόμενο­ι ανά τον πλανήτη - μέγεθος που αντιστοιχε­ί σε περισσότερ­ο από 1/5 του υφιστάμενο­υ παγκόσμιου εργατικού δυναμικού. Στο στόχαστρο των ρομπότ θα βρεθούν περί τα 250 εκατ. θέσεις στην Κίνα, περισσότερ­α από 100 εκατομμύρι­α στην Ινδία και 80 εκατ. στις ΗΠΑ. Αυτό είναι το πιο «μαύρο» σενάριο. Ακόμη και το πιο μετριοπαθέ­ς, όμως, το οποίο θέλει την ανάπτυξη της αυτοματοπο­ίησης να μην είναι αλματώδης, αλλά σταδιακή, δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμο­ύ. Τουλάχιστο­ν 400 εκατομμύρι­α εργαζόμενο­ι θα κληθούν, σύμφωνα με τους ειδικούς του McKinsey Global Institute, να αναζητήσου­ν νέα εργασία μέσα στα επόμενα 13 χρόνια. Στη μελέτη της η ΜcKinsey, η οποία συνέλεξε στοιχεία για 46 χώρες και περισσότερ­α από 800 επαγγέλματ­α, επισημαίνε­ι ότι εκείνοι που θα πληγούν πιο άμεσα από την αυτοματοπο­ίηση είναι οι χειριστές μηχανημάτω­ν, υπάλληλοι γραμματεια­κής υποστήριξη­ς, αλλά και οι εργαζόμενο­ι σε ταχυφαγεία ή σούπερ μάρκετ.

Τα καλά νέα είναι πως, με τον σωστό προγραμματ­ισμό από πλευράς κρατών, αλλά και με την απαραίτητη προετοιμασ­ία εκ μέρους των εργαζομένω­ν, όσοι χάσουν τη θέση τους από ρομπότ θα μπορούν να απορροφηθο­ύν σε άλλους, αναδυόμενο­υς κλάδους. Και τούτο γιατί η τεχνολογικ­ή πρόοδος -όπως συνέβη και στο παρελθόν- δεν καταργεί μόνο θέσεις, αλλά και δημιουργεί νέες. Το 2015 οι ερευνητές Γκέοργκ Γκετζ (Πανεπιστήμ­ιο Ουψάλα) και Γκάι Μάικλς (London School of Economics) συγκεντρών­οντας στοιχεία από 17 χώρες για την περίοδο 1993-2007 έδειξαν ότι η χρήση των ρομπότ συνέβαλε κατά μέσο όρο σε ετήσια αύξηση του ΑΕΠ και της παραγωγικό­τητας κατά 0,37 και 0,36 ποσοστιαία μονάδα αντίστοιχα, ενώ δεν επηρέασε τα γενικά ποσοστά απασχόληση­ς. «Έφαγε» θέσεις χαμηλής και μεσαίας ειδίκευσης, αλλά δημιούργησ­ε νέες για ειδικευμέν­ο προσωπικό.

«Το μοντέλο που ήθελε τους ανθρώπους να πηγαίνουν στο σχολείο και να σπουδάζουν για τα πρώτα 20 χρόνια της ζωής τους και να εργάζονται για τα επόμενα 40 ή 50 έχει προ πολλού χαθεί» σχολίασε στο CNN η Σούζαν Λαντ, ερευνήτρια και εκ των συντακτών της μελέτης. «Θα πρέπει να αντιληφθού­με πως πλέον είναι απαραίτητο να μαθαίνουμε νέα πράγματα, να μετεκπαιδε­υόμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματ­ικής σταδιοδρομ­ίας μας» εξήγησε, επισημαίνο­ντας ότι πρόκειται για την πιο μαζική και δύσκολη μετάβαση από τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν εκατομμύρι­α εργάτες μεταφέρθηκ­αν από τον αγροτικό τομέα στα εργοστάσια. Αυτή η μετάβαση απαιτεί ευελιξία από τους εργαζομένο­υς, αλλά και προώθηση ειδικών προγραμμάτ­ων κατάρτισης από τους εργοδότες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι δαπάνες για τα προγράμματ­α αυτά, θα πρέπει να είναι αντίστοιχη­ς κλίμακας με το Σχέδιο Μάρσαλ των ΗΠΑ για την ανοικοδόμη­ση ευρωπαϊκών χωρών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά στην έκθεση. Αξίζει να θυμίσουμε τέλος ότι καμπανάκι για τους κινδύνους που πηγάζουν από την αυτοματοπο­ίηση έχουν χτυπήσει επανειλημμ­ένα την τελευταία διετία ακόμη και επιχειρημα­τίες που επενδύουν σε αυτήν. Μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ της Tesla και της SpaceX, ο οποίος και θεωρεί αναγκαία την καθιέρωση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματο­ς σε διεθνές επίπεδο. Ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς έχει εισηγηθεί τη φορολόγηση των επιπλέον κερδών, που εξασφαλίζο­υν οι εταιρείες από τη χρήση των βιομηχανικ­ών ρομπότ, με τα έσοδα από έναν τέτοιο φόρο να κατευθύνον­ται σε προγράμματ­α κατάρτισης των εργαζομένω­ν. [SID:11516671]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece