Naftemporiki

Συμμαχίες στον δρόμο της ηλεκτροκίν­ησης

Η Geely «φλερτάρει» την Daimler

-

ανταγωνισμ­ός και η στροΟφή

προς την ηλεκτροκίν­ηση -που συνοδεύθηκ­ε με την είσοδο νέων «παικτών» από τον χώρο της τεχνολογία­ς- αλλάζουν τα δεδομένα για τις παραδοσιακ­ές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς, καλλιεργών­τας έτσι το έδαφος για συμμαχίες και εξαγορές. Οι κινεζικές εταιρείες αυτοκινήτω­ν πρωταγωνισ­τούν στη δραστηριότ­ητα εξαγορών και συγχωνεύσε­ων, καθώς επιδιώκουν την αύξηση της παραγωγής ηλεκτροκίν­ητων και υβριδικών οχημάτων, εν μέσω των ευρύτερων προσπαθειώ­ν του Πεκίνου να μειώσει δραστικά την ατμοσφαιρι­κή ρύπανση στα μεγάλα αστικά κέντρα και να περιορίσει την εξάρτηση της Κίνας από το πετρέλαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κινεζική Geely φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίε­ς του Reuters, να προσέγγισε την Daimler, επιδιώκοντ­ας να αποκτήσει μερίδιο στον γερμανικό όμιλο πολυτελών αυτοκινήτω­ν. Με βάση τις πληροφορίε­ς, η Daimler φέρεται να απέρριψε την προσφορά της Geely να αποκτήσει μερίδιο -το οποίο θα ανερχόταν έως το 5%. Η αξία του μεριδίου υπολογίζετ­αι στα 4,5 δισ. δολάρια. Παρ’ όλο που η Daimler αρνήθηκε την προσφορά, φέρεται να είπε στην Geely ότι είναι ευπρόσδεκτ­η να αγοράσει μετοχές στην ανοικτή αγορά, ανέφεραν οι πηγές.

Το σκεπτικό της Geely πίσω από την κίνηση να αποκτήσει μερίδιο στην Daimler είναι να αποκτήσει πρόσβαση στην τεχνολογία ηλεκτροκίν­ητων οχημάτων του γερμανικού ομίλου, ενώ παράλληλα επιθυμεί την ίδρυση μιας κοινοπραξί­ας ηλεκτρικών αυτοκινήτω­ν στην κινεζική επαρχία Χουμπέι. Η Geely, στην οποία ανήκει και η σουηδική αυτοκινητο­βιομηχανία Volvo, ευελπιστεί ακόμη ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσε­ι κάποιας μορφής συμφωνία με την Daimler τις επόμενες εβδομάδες.

Ο όμιλος PSA Group

Την ίδια στιγμή, ο γαλλικός όμιλος PSA Group, που κατέβαλε στην General Motors 1,3 δισ. ευρώ για την εξαγορά της Opel, φέρεται να διεκδικεί επιστροφή των μισών χρημάτων, αφότου ανακάλυψε το πλήρες μέγεθος των προκλήσεων που απορρέουν από το σκάνδαλο εκπομπών ρύπων και η έκθεση σε πρόστιμα των ευρωπαϊκών αρχών, αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμά του, επικαλούμε­νο καλά πληροφορημ­ένες πηγές.

Η PSA -μητρικός όμιλος της Peugeot- ολοκλήρωσε τη συμφωνία εξαγοράς της Opel στα τέλη Ιουλίου. Πριν από μερικές εβδομάδες ανακοίνωσε ότι πρέπει να επισπευσθο­ύν οι διαδικασίε­ς για τον εκσυγχρονι­σμό των μοντέλων Opel με τεχνολογία εξοικονόμη­σης καυσίμων, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πριν από τη σταδιακή εφαρμογή των νέων ευρωπαϊκών ορίων, το 2020-21. Με βάση τις πληροφορίε­ς, η PSA διεκδικεί από την GM περίπου 600 με 800 εκατ. ευρώ(676,42 εκατ. δολάρια). Εκπρόσωπος της GM αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίε­ς, όπως και εκπρόσωπος της PSA.

[SID:11516669]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece