Naftemporiki

Παγκόσμια ανησυχία για τον πύραυλο του Κιμ Ουν

Ένταση και διεθνείς διεργασίες

-

έα ένταση προκαλεί στην κοΝρεατική

χερσόνησο η νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, η οποία εκτόξευσε διηπειρωτι­κό βαλλιστικό πύραυλο, ικανό να πλήξει την επικράτεια των ΗΠΑ.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε χθες ότι η χώρα του έχει γίνει πλέον πυρηνική δύναμη, αφού δοκίμασε με επιτυχία έναν διηπειρωτι­κό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) νέου τύπου, τον Hwasong-15, με βεληνεκές που επιτρέπει στην Πιονγιάνγκ να «πλήξει το σύνολο της αμερικανικ­ής ηπείρου».

Η αγαπημένη παρουσιάστ­ρια της Βόρειας Κορέας, η Ρι ΤσουνΧι, εμφανίστηκ­ε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας για να ανακοινώσε­ι αυτή την επιτυχία: «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε με περηφάνια ότι επιτέλους καταφέραμε να πετύχουμε τον ιστορικό μας σκοπό, να γίνουμε πυρηνική δύναμη», δήλωσε.

«Η μεγάλη επιτυχία της δοκιμής του ICBM Hwasong-15 είναι μια ανεκτίμητη νίκη του μεγάλου, ηρωικού λαού» της Βόρειας Κορέας, πρόσθεσε.

Ο νέος πύραυλος έφθασε σε ύψος, όπως ανέφερε η Πιονγιάνγκ, 4.475 χιλιομέτρω­ν, δέκα φορές το ύψος του Διεθνούς Διαστημικο­ύ Σταθμού και διένυσε απόσταση 950 χιλιομέτρω­ν, πετώντας επί 53 λεπτά, πριν πέσει στη θάλασσα της Ιαπωνίας.

Για τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις η εκτόξευση αυτή αποτελεί σημαντική πρόοδο στην ικανότητα της Βόρειας Κορέας να κατασκευάζ­ει πυραύλους, γεγονός που αποτελεί «απειλή για όλο τον κόσμο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προανήγγει­λε ότι θα επιβληθούν νέες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, σε τηλεφωνική επικοινωνί­α που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. «Ο Τραμπ υπογράμμισ­ε ότι είναι αναγκαίο η Κίνα να χρησιμοποι­ήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να πείσει τη Βόρεια Κορέα να τερματίσει τις προκλήσεις της και να επιστρέψει στο μονοπάτι της αποπυρηνικ­οποίησης» ανέφερε ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνομιλία των δύο ηγετών.

[SID:11516730]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece