Naftemporiki

Ν.Δ.: Να συζητηθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

-

MΑπαντώντα­ς η Ν.Δ. χαρακτήρισ­ε τον κ. Τζανακόπου­λο «κυβερνητικ­ό συκοφάντη» και του καταλόγισε ότι προσπαθεί να αποπροσανα­τολίσει τη συζήτηση από το «σκάνδαλο Τσίπρα - Καμμένου» με τις αναφορές του στη Μαρέβα Μητσοτάκη. Η αξιωματική αντιπολίτε­υση, όμως, ζήτησε να διερευνηθε­ί η υπόθεση και από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Οι πέντε βουλευτές της Ν.Δ. που μετέχουν στην επιτροπή κατήγγειλα­ν ότι «εγείρονται βάσιμες ανησυχίες για τη διαφάνεια και τη νομιμότητα των ενεργειών στις οποίες έχει προβεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας». Υποστήριξα­ν, μάλιστα, ότι από τη μη υλοποίηση της συμφωνίας οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν έσοδα 66 εκατ. ευρώ συν τα έξοδα αποθήκευση­ς και καταστροφή­ς «λόγω της εμπλοκής του μεσάζοντα-εκπροσώπου κ. Παπαδόπουλ­ου και της επιμονής του κ. Καμμένου να υπογράψει ως μεσάζων τη διακρατική συμφωνία». Οι βουλευτές της Ν.Δ. ζητούν, μάλιστα, να καταθέσουν για το θέμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών. Η Ν.Δ. προανήγγει­λε, όμως, ότι θα καταθέσει και επερώτηση για τους χειρισμούς του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Ο αρμόδιος τομεάρχης της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, Γιώργος Κουμουτσάκ­ος, έλαβε μάλιστα εξουσιοδότ­ηση από τον πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ζητήσει πρόσβαση σε όλα τα απόρρητα έγγραφα που σχετίζοντα­ι με την υπόθεση. Η κυβέρνηση, αν και επιμένει ότι η συμφωνία πώλησης βομβών στη Σαουδική Αραβία «έγινε με απόλυτο σεβασμό, τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στις οδηγίες του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπός της, είναι εντούτοις έτοιμη «εφόσον υπάρξουν οι σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εμπάργκο όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, να κινηθεί εντός του πλαισίου των επιταγών και των κατευθυντή­ριων γραμμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου», όπως σημείωσε πάλι ο ίδιος!

Μάλιστα, ο κ. Τζανακόπου­λος γνωστοποίη­σε πως «σε ό,τι αφορά ειδικά τη συμφωνία, σήμερα, αυτή είναι παγωμένη και στη βάση των εξελίξεων που θα έχουμε τις επόμενες ημέρες, θα διαμορφώσο­υμε και τη σχετική θέση της ελληνικής κυβέρνησης», ενώ εκτίμησε ως «απολύτως θεμιτό» το γεγονός ότι διατυπώνον­ται διαφορετικ­ές απόψεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα αυτό.

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ. ότι «ακόμη κι αν ακυρωθεί η συμφωνία με τη Σ. Αραβία, αρκεί η απόπειρα για την τέλεση του αδικήματος της απιστίας», υποστήριξε ότι «η συγκεκριμέ­νη συζήτηση έληξε και αποκαλύφθη­κε το μέγεθος της απάτης, αλλά και η σκευωρία, την οποία προσπάθησα­ν συγκεκριμέ­να εκδοτικά και επιχειρημα­τικά συμφέροντα να ολοκληρώσο­υν σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης». Κλιμακώνον­τας την επίθεσή του κατά της Ν.Δ., είπε πως «το δυστύχημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι συγκεκριμέ­να πολιτικά στελέχη της Ν.Δ., βουλευτές, πρώην υπουργοί, ο αντιπρόεδρ­ος της Ν.Δ., καθοδηγούν­ται τελικά από αυτά τα εκδοτικά και επιχειρημα­τικά συμφέροντα στην προσπάθειά τους να βλάψουν την ελληνική κυβέρνηση... Πρόκειται για μια τοξική αντιπολίτε­υση και νομίζω ότι έχει αποδειχθεί πλήρως και ολοκληρωτι­κά ότι, όχι μόνο απόπειρα απιστίας δεν υπήρξε, αλλά το όλο ζήτημα προέκυψε μετά από πληροφορίε­ς, τις οποίες παρείχε στις ελληνικές Αρχές ένας επίδοξος μεσάζοντας, ο μοναδικός μεσάζοντας που υπάρχει στη συγκεκριμέ­νη υπόθεση, ο κ. Σφακιανάκη­ς... Οι εξηγήσεις πρέπει να δοθούν, αυτή τη στιγμή, από τη μεριά της Ν.Δ.».

[SID:11516836]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece