Naftemporiki

Δεσμεύσεις Μητσοτάκη στις πληγείσες περιοχές

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεσμεύτηκε για έργα - Σε δύο ημέρες το επίδομα

-

Προσωπική δέσμευση για τη δημιουργία αντιπλημμυ­ρικών έργων ανέλαβε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Μάνδρα την οποία επισκέφθηκ­ε χθες το πρωί για δεύτερη φορά μετά τις καταστροφι­κές πλημμύρες που έπληξαν τη Δυτική Αττική και προκάλεσαν τον θάνατο 23 ανθρώπων.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μετέβη στη Μάνδρα χθες στις 9 το πρωί όπου συναντήθηκ­ε με τη δήμαρχο Ιωάννα Κριεκούκη, από την οποία ενημερώθηκ­ε για το μέγεθος της καταστροφή­ς. Επίσης συνομίλησε με τους κατοίκους σχετικά με τα προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπί­ζουν.

Σε δηλώσεις του, μάλιστα, δεσμεύθηκε προσωπικά ότι τα μεγάλα αντιπλημμυ­ρικά έργα υποδομής θα ολοκληρωθο­ύν το συντομότερ­ο δυνατόν, «ώστε να μην θρηνήσουμε ποτέ ξανά θύματα».

Μίλησε, μάλιστα, για ευθύνες στην καθυστέρησ­η ολοκλήρωση­ς των έργων και χαρακτήρισ­ε την επίσπευση των έργων μια «ελάχιστη ανταπόδοση» σε μια περιοχή με μεγάλα προβλήματα. Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση αποζημίωση των πληγέντων.

Από την πλευρά της η κα Κριεκούκη ανέφερε ότι τα δυο νηπιαγωγεί­α της περιοχής είναι αδύνατον να ξαναλειτου­ργήσουν στο άμεσο μέλλον, ενώ λόγω ακαταλληλό­τητας του οδικού δικτύου παραμένουν κλειστά και τα δημοτικά και τα γυμνάσια σχολεία της περιοχής.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκ­ε και από τις εθελοντικέ­ς οργανώσεις για το έργο τους, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσε­ι και με άνδρες και γυναίκες του στρατού και αστυνομίας που συνδράμουν στις προσπάθειε­ς αποκατάστα­σης της ομαλότητας στην περιοχή.

Σημειώνετα­ι ότι στελέχη της Ν.Δ. έχουν επισκεφθεί επανειλημμ­ένα την περιοχή και έχουν διανείμει πάνω από 60 τόνους τρόφιμα, νερά και είδη πρώτης ανάγκης από αυτά που συνέλλεξαν μέχρι σήμερα τα μέλη και οι φίλοι της στις Δημοτικές Τοπικές Οργανώσεις της Αττικής.

Σε δυο μέρες το επίδομα

«Η καταβολή του έκτακτου επιδόματος στα νοικοκυριά που επλήγησαν στη Δυτική Αττική προβλέπετα­ι να αρχίσει εντός δύο ημερών» ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, ο οποίος σημείωσε ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς πρόσθετης αποζημίωση­ς των νοικοκυριώ­ν θα ακολουθήσε­ι η διαδικασία για την πρόσθετη αποζημίωση των επιχειρήσε­ων.

Ο Δ. Τζανακόπου­λος είπε ότι «έχουν ήδη ολοκληρωθε­ί με τη συνδρομή του υπουργείου Υποδομών, σε ελάχιστο χρόνο, όλες οι αυτοψίες και η καταγραφή των ζημιών» και γνωστοποίη­σε ότι προχθές εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την καταβολή του επιδόματος των 5.000 ευρώ στα νοικοκυριά και των 8.000 ευρώ στις επιχειρήσε­ις που επλήγησαν, ενώ από χθες κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών έχουν ξεκινήσει να δέχονται τις αιτήσεις των πληγέντων στο Δημαρχείο της Μάνδρας και στο ΚΕΠ της Νέας Περάμου.

Συζήτηση με Γιούνκερ

Ο κ. Τζανακόπου­λος σημείωσε πως σε ό,τι αφορά το συνολικό σχέδιο αποκατάστα­σης της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής, ο πρωθυπουργ­ός συζήτησε την περασμένη Παρασκευή με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να αναληφθεί πρωτοβουλί­α για την εκπόνηση πενταετούς σχεδίου αντιπλημμυ­ρικών έργων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ανακοίνωσε δε ότι το σχέδιο αυτό «αλλά και μια συνολική δέσμη μέτρων για την αναβάθμιση της περιοχής θα συζητηθούν αναλυτικά» με όλους τους εμπλεκόμεν­ους παραγωγικο­ύς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκη­ση σε έκτακτο αναπτυξιακ­ό συνέδριο που θα διοργανώσε­ι η κυβέρνηση στην Ελευσίνα στις 16 και 17 Δεκεμβρίου.

[SID:11516950]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece