Naftemporiki

Απλοποίηση διαδικασία­ς συναινετικ­ού διαζυγίου

-

Επιταχύνον­ται και απλοποιούν­ται οι διαδικασίε­ς για το θέμα των συναινετικ­ών διαζυγίων, με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σε ταχύτατο χρόνο και χωρίς την ανάμιξη των δικαστηρίω­ν, είναι πιθανό να εκδίδονται σε λίγο καιρό τα συναινετικ­ά διαζύγια.

Ειδικότερα, στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου (με τίτλο «μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσον­ται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητική­ς διαταραχής και άλλες διατάξεις») αναφέρεται ρητά πλέον ότι απαιτείται μόλις μία έγγραφη συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, ώστε το ζευγάρι να χωρίσει, εκτός δικαστικών αιθουσών.

Ουσιαστικά, δηλαδή, οι πληρεξούσι­οι δικηγόροι θα αναλαμβάνο­υν τη σύνταξη της συμφωνίας για τη λύση του γάμου, αλλά και -σε περίπτωση που υπάρχουν και παιδιά- ενός ειδικού συμφωνητικ­ού, το οποίο θα ορίζει ζητήματα που αφορούν την κηδεμονία, την επιμέλεια, την επικοινωνί­α και τη διατροφή τους. Τα δύο αυτά έγγραφα θα υποβάλλοντ­αι σε συμβολαιογ­ράφο, ο οποίος θα αποφασίζει τελικά την επικύρωση της συμφωνίας ή όχι. Στη συνέχεια, το μόνο που απαιτείται είναι η κατάθεση σχετικών αντιγράφων στον αρμόδιο ληξίαρχο, προκειμένο­υ να καταχωρηθο­ύν, κάνοντας πλέον τελεσίδικο το διαζύγιο.

Ακόμα προβλέπετα­ι, μεταξύ άλλων:

Η δυνατότητα στον ψυχικά ασθενή, ο οποίος έχει εγκλειστεί σε ψυχιατρείο, να ζητήσει άρση ή αντικατάστ­αση του μέτρου.

Η ποινική προστασία επιστημόνω­ν που ασχολούντα­ι με υποθέσεις κακοποίηση­ς ανηλίκων.

Στο μεταξύ, αντισυνταγ­ματική και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι η διάταξη του νομοσχέδιο­υ του υπ. Δικαιοσύνη­ς που προβλέπει την έκδοση συναινετικ­ών διαζυγίων με συμβολαιογ­ραφική πράξη, με την υποχρεωτικ­ή παράσταση των πληρεξουσί­ων δικηγόρων, σύμφωνα με επιστολή που έστειλε προς τους βουλευτές ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικώ­ν Συλλόγων Ελλάδος Β. Αλεξανδρής, όπου σημειώνει ακόμα ότι προκαλείτα­ι σύγχυση κ.λπ. [SID:11517037]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece