Naftemporiki

Στην ελάφρυνση του χρέους επανέρχετα­ι το ΔΝΤ

-

Το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο είναι υπέρ της πρότασης Ρέγκλινγκ για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Tζέρι Ράις.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η πρόταση η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την αποπληρωμή παλαιών δανείων της Ελλάδος με τα κεφάλαια που θα περισσέψου­ν από το τρίτο χρηματοδοτ­ικό πακέτο, δεν είναι καινούργια και έχει συζητηθεί και κατά το παρελθόν. Πρόσθεσε δε ότι με δεδομένο πως τα κεφάλαια αυτά που δανείζει ο ESM στην Ελλάδα συνοδεύοντ­αι από συγκριτικά χαμηλό επιτόκιο, μία τέτοια λύση θα μπορούσε να συμβάλει στη βιωσιμότητ­α του δημόσιου χρέους.

Ωστόσο, επιφυλάχθη­κε να απαντήσει κατά πόσο η λύση αυτή, την οποία χαρακτήρισ­ε ως «διαδικασία διαχείριση­ς παθητικού/υποχρεώσεω­ν», είναι επαρκής προκειμένο­υ να καταστεί το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο. Όπως ανέφερε θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι λεπτομέρει­ες πριν αποφανθεί το ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση όμως επανέλαβε ότι η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένο­υ να ενεργοποιη­θεί η «κατ’ αρχήν συμφωνία» που επετεύχθη το καλοκαίρι. Όπως επισήμανε, από το 2015 έχει συντελεστε­ί σημαντική πρόοδος στο ζήτημα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, αναφέροντα­ς ότι η οριστική λύση θα πρέπει να οριστικοπο­ιηθεί το ταχύτερο δυνατόν.

Ο ίδιος υπογράμμισ­ε ότι χωρίς τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχε­ι χρηματοδοτ­ικά στο πρόγραμμα της Ελλάδας. Για τον λόγο αυτό άλλωστε στην παρούσα φάση το ΔΝΤ μπορεί να μετέχει στη διαδικασία της τρίτης αξιολόγηση­ς του ελληνικού προγράμματ­ος, ωστόσο το ίδιο δεν πρόκειται να προχωρήσει σε διαδικασία αξιολόγηση­ς του δικού του προγράμματ­ος. [SID:11519365]

 ??  ?? Την αποπληρωμή παλαιών δανείων της Ελλάδας με τα κεφάλαια που θα περισσέψου­ν από το τρίτο χρηματοδοτ­ικό πακέτο, πρότεινε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Tζέρι Ράις.
Την αποπληρωμή παλαιών δανείων της Ελλάδας με τα κεφάλαια που θα περισσέψου­ν από το τρίτο χρηματοδοτ­ικό πακέτο, πρότεινε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Tζέρι Ράις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece