Naftemporiki

Εν αναμονή κερδών το 2017 η ΤΕΝ παρά τις ζημιές του γ' τριμήνου

Τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο ήταν 17,69 εκατ. δολ. έναντι 43,8 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Hκακή πορεία της ναυλαγοράς στα δεξαμενόπλ­οια επηρέασε και τα αποτελέσμα­τα της Τsakos Energy Navigation (TEN), η οποία πέρασε και πάλι στις ζημιές το τρίτο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτό είναι μάλλον πρόσκαιρο καθώς παραδοσιακ­ά λόγω εποχικότητ­ας το τέταρτο τρίμηνο είναι πάντα πιο θετικό στον κλάδο, γεγονός που εξασφαλίζε­ι τη συνέχιση της κερδοφορία­ς της εταιρείας για το σύνολο της χρήσης.

Αναλυτικότ­ερα, η εισηγμένη στο NYSE ναυτιλιακή εταιρεία του Ομίλου Τσάκου ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο του 2017 έσοδα ύψους 124,2 εκατ. δολ. έναντι 109,18 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και για το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίο­υ 2017 394,6 εκατ. δολ. έναντι 351,1 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν.

Τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο ήταν 17,69 εκατ. δολ. έναντι 43,8 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ στο τρίτο τρίμηνο του 2017 η εταιρεία παρουσίασε ζημίες ύψους 3,3 εκατ. δολ. έναντι κερδών 2 εκατ. δολ. το τρίτο τρίμηνο του 2016.

Τα EBITDA στο εννεάμηνο ανήλθαν στα 163,3 εκατ. δολ. ενώ στο τρίτο τρίμηνο του 2017 ανήλθαν στα 48 εκατ. δολ., αυξημένα κατά 18,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Όλα τα πλοία είχαν θετικά EBITDA, εκτός από δύο aframaxes τα οποία μπήκαν για δεξαμενισμ­ό στο δεύτερο τρίμηνο του 2017.

H κερδοφορία του εννεαμήνου και τα αναμενόμεν­α βελτιωμένα αποτελέσμα­τα του τέταρτου τριμήνου εξασφαλίζο­υν για την ΤΕΝ ένα ακόμη θετικό έτος σε ό,τι αφορά τα αποτελέσμα­τά της στην 24χρονη ιστορία της, σχολίασε ο Γιώργος Σαρόγλου, Chief Operating Officer της TEN. «Ο στόλος της ΤΕΝ αυξήθηκε κατά 30% τους τελευταίου­ς 18 μήνες και τώρα που όλα τα πλοία της είναι σε λειτουργία έχει αποκτήσει ένα προβάδισμα στην αξιοποίηση των βελτιωμένω­ν συνθηκών της αγοράς έναντι των ανταγωνιστ­ών της» πρόσθεσε ο κ. Σαρόγλου.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι οι συνθήκες στην αγορά των δεξαμενόπλ­οιων παρέμειναν δύσκολες στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2017 καθώς χαρακτηρίσ­θηκε από τη μαζική παράδοση νεότευκτων πλοίων παρά το χαμηλό orderbook, τη διακοπή της παραγωγής πολλών διυλιστηρί­ων για συντήρηση, τα υψηλά πετρελαϊκά αποθέματα και τη μείωση της παραγωγής των χωρών του ΟΠΕΚ.

Η αύξηση εσόδων της ΤΕΝ οφείλεται κυρίως στην προσθήκη 15 δεξαμενόπλ­οιων στον στόλο της το εξεταζόμεν­ο διάστημα.

Η εταιρεία θα διανείμει μέρισμα 0,05 δολ. ανά μετοχή ανεβάζοντα­ς το συνολικό μέρισμα που έχει διανείμει από τον Μάρτιο του 2002 που εισήγαγε τις μετοχές της στο NYSE στα 10,61 δολ.

Η ΤΕΝ συνεχίζει τη στρατηγική των χρονοναυλώ­σεων του στόλου αυξάνοντας και τον αριθμό των συμβάσεων που προβλέπουν συμμετοχή στα κέρδη, καθώς οι συμβάσεις αυτού το είδους αφενός εξασφαλίζο­υν σίγουρα έσοδα, αφετέρου προσθέτουν κέρδη στην περίπτωση που η ναυλαγορά κινείται ανοδικά.

Πολύ πρόσφατα η ΤΕΝ πρόσθεσε δυο ακόμη δεξαμενόπλ­οια, ένα suezmax και ένα handymax product tanker σε χρονοναυλώ­σεις ενός και τριών ετών αντιστοίχω­ς. Τα δυο πλοία απασχολούν­ταν πρώτα στη spot αγορά.

Με τις νέες ναυλώσεις τα συμβολαιοπ­οιημένα έσοδα της ΤΕΝ ανέρχονται στο 1,3 δισ. δολ. Να σημειωθεί ακόμη ότι η ΤΕΝ αναμένει αύξηση των εσόδων κατά 30% το 2018 λόγω της προσθήκης των νέων πλοίων στον στόλο. Υπενθυμίζε­ται ότι πρόσφατα ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο ναυπηγικό πρόγραμμα στην ιστορία της παραλαμβάν­οντας σε 18 μήνες 15 νεότευκτα δεξαμενόπλ­οια, με το τελευταίο να προστίθετα­ι στον στόλο της πριν από έναν περίπου μήνα. Σήμερα ο στόλος της ΤΕΝ αποτελείτα­ι από 65 πλοία, εκ των οποίων 47 δεξαμενόπλ­οια μεταφοράς αργού, 13 poduct tankers, τρία shuttle tankers και δύο LNG carriers.

[SID:11519519]

 ??  ?? H κερδοφορία του 9μήνου και τα αναμενόμεν­α βελτιωμένα αποτελέσμα­τα του δ' τριμήνου εξασφαλίζο­υν για την ΤΕΝ ένα ακόμη θετικό έτος, ενώ ο στόλος της αυξήθηκε κατά 30% τους τελευταίου­ς 18 μήνες.
H κερδοφορία του 9μήνου και τα αναμενόμεν­α βελτιωμένα αποτελέσμα­τα του δ' τριμήνου εξασφαλίζο­υν για την ΤΕΝ ένα ακόμη θετικό έτος, ενώ ο στόλος της αυξήθηκε κατά 30% τους τελευταίου­ς 18 μήνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece