Naftemporiki

Στο επίκεντρο η περιφέρεια

Αποκλιμάκω­ση σημείωσαν οι αποδόσεις στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου

- Της Έφης Τριήρη

Υψηλές επιδόσεις παρουσίασα­ν τα πορτογαλικ­ά κρατικά ομόλογα κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, με την απόδοσή τους να διαμορφώνε­ται στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια άνω των δυόμισι ετών, καθοδηγώντ­ας την πτώση των αποδόσεων και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, καθώς τα ασθενέστερ­α του αναμενομέν­ου στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη καταδεικνύ­ουν ότι η άρση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα γίνει με σταδιακό τρόπο.

Ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 1,5% τον Νοέμβριο από 1,4% τον Οκτώβριο, τη στιγμή που οι προβλέψεις έκαναν λόγο για άνοδο 1,6%, παραμένοντ­ας ωστόσο πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι κοντά στο 2%. «Εάν υπάρχει ένας λόγος να αγοράσουμε ομόλογα σήμερα μετά τις προχθεσινέ­ς ρευστοποιή­σεις, είναι τα κατώτερα του αναμενομέν­ου στοιχεία για τον πληθωρισμό» εκτιμά ο Ορλάντο Γκριν, στρατηγικό­ς αναλυτής της Credit Agricole.

Μεγαλύτερη αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων σημειώθηκε στον ευρωπαϊκό Νότο, ο οποίος εξακολουθε­ί να ευνοείται από την παράταση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικ­ού υποχώρησε επτά μονάδες βάσης, στο 1,87%, που σηματοδοτε­ί το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2015. Ο Νοέμβριος αποτελεί τον όγδοο διαδοχικό μήνα στη διάρκεια του οποίου το πορτογαλικ­ό κόστος δανεισμού κατέγραψε πτώση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η διαφορά απόδοσης μεταξύ των 10ετών πορτογαλικ­ών και γερμανικών κρατικών ομολόγων να περιοριστε­ί στις 151 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2015. Αποκλιμάκω­ση παρουσίασε και το spread των ιταλικών και ισπανικών με τα γερμανικά ομόλογα, γεγονός που αντανακλά τις καλύτερες επιδόσεις της ευρωπεριφέ­ρειας έναντι του «πυρήνα» του ευρώ. Το spread του 10ετούς ιταλικού και του αντίστοιχο­υ γερμανικού περιορίστη­κε στις 138 μονάδες βάσης, σε χαμηλό τριών εβδομάδων. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού περιορίστη­κε δύο μονάδες βάσης, στο 0,37%, αφού όμως αρχικά στην χθεσινή συνεδρίαση είχε ανέβει στο 0,41%. Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού είχε ενισχυθεί πέντε μονάδες βάσης, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάρκεια τριών εβδομάδων, από τη στιγμή που τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία ήταν καλύτερα του αναμενομέν­ου.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους η απόδοση του διετούς με λήξη τον Απρίλιο του 2019 περιορίστη­κε ελαφρώς στο 2,7%. Η απόδοση του ομολόγου με λήξη τον Ιανουάριο του 2023, που αποτελεί πλέον το νέο πενταετές μετά την ανταλλαγή, διαμορφώθη­κε στο 4,3%, ενώ του νέου δεκαετούς που λήγει τον Ιανουάριο του 2028 κινήθηκε στο 5,3%, με το spread στις 509 μονάδες βάσης.

[SID:11519751]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece