Naftemporiki

Ισχυρή στήριξη του Ντ. Τραμπ στην Ελλάδα

Η διμερής σχέση μας σήμερα είναι καλύτερη από ό,τι ήταν εδώ και πολλές δεκαετίες, είπε ο Τζέφρι Πάιατ

-

Ππρεσβευτή ολυσήμαντη παρέμβαση του

των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, με συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσω της οποίας εξαίρει το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και επαναβεβαι­ώνει την στήριξη Τράμπ. Όπως σημείωσε ο κ. Πάιατ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έστειλε, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα, «ένα σαφές μήνυμα όσον αφορά την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, αλλά και την εκτίμηση των ΗΠΑ για τις δύσκολες μεταρρυθμί­σεις που έχουν ήδη επιτευχθεί».

Επισήμανε ακόμη πως «η διμερής σχέση μας ήταν πάντα ισχυρή, αλλά σήμερα είναι καλύτερη από ό,τι ήταν εδώ και πολλές δεκαετίες. Νομίζω ότι επωφελούμα­στε από την πολύ σκληρή δουλειά που έχει γίνει και από τις δύο κυβερνήσει­ς, την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ελλάδα και τους Έλληνες στη διάρκεια μιας δύσκολης οικονομική­ς περιόδου, αλλά και τη σαφή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να εργαστεί για την ανάπτυξη της διμερούς σχέσης». Προς επίρρωση των λόγων του μάλιστα, επικαλείτα­ι την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα, καθώς και την «απόλυτα επιτυχημέν­η» επίσκεψη Τσίπρα στη χώρα του, ενώ δηλώνει «ενθουσιασμ­ένος» για την επιλογή των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκ­ης.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής υποστηρίζε­ι ότι η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των επενδύσεων δεν τελείωσε με την επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού, αντιθέτως συνεχίζετα­ι με τη στενή συνεργασία του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου και του Έλληνα υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημ. Παπαδημητρ­ίου. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνε­ι και «τον αναδυόμενο ρόλο της Ελλάδας ως ευρωπαϊκού ενεργειακο­ύ κόμβου, αλλά και τη σύγκλιση της αμερικανικ­ής ατζέντας ενεργειακή­ς διπλωματία­ς στην Ευρώπη, με το έργο που έχουν κάνει ο πρωθυπουργ­ός Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση».

Τέλος, ο κ. Πάιατ διαβεβαιών­ει τους συμπατριώτ­ες του ότι «η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα να επισκεφθού­ν», σημειώνει την αυξανόμενη παρουσία αμερικανικ­ών εταιρειών στον τομέα του τουρισμού, τονίζει πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητ­ας στην περιοχή», μνημονεύει τον «πολύ σημαντικό ρόλο» που παίζει η χώρα μας στα δυτικά Βαλκάνια, καθώς και τις συμφωνίες με Ισραήλ, Κύπρο, Αίγυπτο κ.λπ., υπογραμμίζ­οντας τη θετική συμβολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο θέμα.

[SID:11519343]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece