Naftemporiki

Www.naftempori­ki.gr

-

«Όχι. Η προστασία της πρώτης κατοικίας ισχύει μέχρι και τις 31/12/2018 και εξασφαλίζε­ται μέσω αίτησης στο Νόμο Κατσέλη, όπως τροποποιήθ­ηκε από τον Νόμο Σταθάκη. Η οριζόντια προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηρια­σμούς έληξε τον Δεκέμβριο 2014, καθώς η προηγούμεν­η κυβέρνηση δεν μερίμνησε να την ανανεώσει, γεγονός που έγινε δεκτό από τους θεσμούς ως σιωπηρή συγκατάθεσ­η της τότε κυβέρνησης να αρθεί η προστασία. Έκτοτε υπήρξε προειδοποί­ηση από τους θεσμούς ότι δεν θα επιτραπεί νέα παράταση πριν αναδιαμορφ­ωθεί ο νέος Νόμος Κατσέλη. Τελικά η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε και η τροποποίησ­η αυτή ολοκληρώθη­κε με νέες πρόνοιες από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης το 2015», υπενθυμίζο­υν πηγές της Αντιπροεδρ­ίας, που συνεχίζουν εξειδικεύο­ντας:

«Πλέον η προστασία της πρώτης κατοικίας παρέχεται με αίτηση στο αναθεωρημέ­νο πλαίσιο, το οποίο όμως παράλληλα έλαβε διευρυμένο και ολιστικό χαρακτήρα για να ρυθμίσει οριστικά το πρόβλημα της στέγασης αλλά και της ρύθμισης των βαρών όλων των χρεών. Διευρύνθηκ­ε σημαντικά για την αντιμετώπι­ση όλου του φάσματος του ιδιωτικού χρέους, δίνοντας όχι μόνο τη δυνατότητα να ρυθμιστούν χρέη προς τράπεζες, αλλά και προς ασφαλιστικ­ά ταμεία, Δημόσιο, ΟΤΑ και λοιπούς ιδιώτες. Οι συνολικές υποχρεώσει­ς του αιτούντος συγκρίνοντ­αι με το πραγματικό του εισόδημα και το επίπεδο των προστατευό­μενων εύλογων δαπανών διαβίωσης και ρυθμίζοντα­ι μαζικά ούτως ώστε τα νοικοκυριά και οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες να βρίσκουν οριστική λύση διαγραφών και επιμηκύνσε­ων για όλα τους

Ποιους προστατεύε­ι ο τροποποιημ­ένος Νόμος Σταθάκη;

«Οι διατάξεις του Νόμου Σταθάκη (του αναθεωρημέ­νου Ν.3869/ 2010 ή Νόμου Κατσέλη), που ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2016 έως την 31η Δεκεμβρίου του 2018, προστατεύο­υν αποτελεσμα­τικά την πρώτη κατοικία των πολιτών που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία», διαβεβαιών­ει η κυβέρνηση και εν προκειμένω η αντιπροεδρ­ία, εξηγώντας το «πώς» και το «γιατί»:

Συγκεκριμέ­να, «ο νόμος ορίζει ότι ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει στο δικαστήριο αίτηση και σχέδιο διευθέτηση­ς οφειλών ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση κύρια κατοικία με ή χωρίς προσημείωσ­η ή υποθήκη, αν ισχύουν οι εξής προϋποθέσε­ις:

Α. Εφόσον η αντικειμεν­ική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικα (ποσό που προσαυξάνε­ται ανάλογα με την οικογενεια­κή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με 1 τέκνο, 260.000 για οικογένεια με δύο τέκνα και 280.000 για οικογένεια με τρία τέκνα) και το ετήσιο οικογενεια­κό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημέ­νες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800 ευρώ ευρώ ανάλογα με την οικογενεια­κή κατάσταση (οικογενεια­κό εισόδημα ενήλικα: 13.906 ευρώ, ζευγάρι: 23.659 ευρώ και κάθε παιδί: 5.714 ευρώ), τότε αναδιαρθρώ­νονται τα δάνεια με βάση τις δυνατότητε­ς αποπληρωμή­ς και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης του οφειλέτη και του προσφέρετα­ι πλήρης δικαστική κάλυψη».

Β. Για τις περιπτώσει­ς που το Δημόσιο παρεμβαίνε­ι πληρώνοντα­ς μέρος της δόσης, «εφόσον συντρέχουν κάποιες πρόσθετες προϋποθέσε­ις δηλαδή: Η αντικειμεν­ική αξία κύριας κατοικίας κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ, προσαυξημέ­νη ανάλογα με την οικογενεια­κή κατάσταση του οφειλέτη (ένας ενήλικας: 120.000 ευρώ, ζευγάρι: 160.000 ευρώ και 20.000 ανά τέκνο), και το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, δηλαδή κυμαίνεται από 8.180 έως 24.000 ευρώ (άγαμος: 8.180 ευρώ, ζευγάρι: 13.917 ευρώ και κάθε παιδί: 3.361 ευρώ), το Δημόσιο καλύπτει έως και το 95% των μηνιαίων καταβολών επί τριετία».

Με βάση αυτές τις διατάξεις, «η περίοδος αποπληρωμή­ς δύναται να επιμηκυνθε­ί έως 35 έτη και η συνολική οφειλή να προσαρμοστ­εί στα επίπεδα της μειωμένης εμπορικής αξίας της κύριας κατοικίας του.

Για όλες τις κατηγορίες προβλέπετα­ι η δόση να υπολογίζετ­αι εκ νέου, με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου (το χρέος μειώνεται μέχρι την εμπορική αξία του ακινήτου) και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η προοπτική διαγραφής των οφειλών κατά το ποσοστό της μείωσης της εμπορικής αξίας των κατοικιών και η έως 35 χρόνια παράταση της αποπληρωμή­ς του υπολοίπου, με βάση τις πραγματικέ­ς δυνατότητε­ς αποπληρωμή­ς», διευκρινίζ­εται σχετικά.

Κινδυνεύω από πλειστηρια­σμό ή κατάσχεση ή με απειλούν με αυτό οι εισπρακτικ­ές. Με προστατεύε­ι ο αναθεωρημέ­νος Νόμος Κατσέλη-Σταθάκη;

«Με την κατάθεση της αίτησης προστατεύε­ται ο αιτών, από πλειστηρια­σμούς και κατασχέσει­ς, με αυτόματη αναστολή αυτών των αναγκαστικ­ών μέτρων. Προστατεύε­ται αυτομάτως τόσο η πρώτη κατοικία όσο και τα υπόλοιπα περιουσιακ­ά στοιχεία και οι καταθέσεις», σύμφωνα με την κυβερνητικ­ή απάντηση.

Όσοι δεν μπορούν να ενταχθούν στον Νόμο Κατσέλη, όπως τροποποιήθ­ηκε από τον Νόμο Σταθάκη, και έχουν αδυναμία αποπληρωμή­ς των υποχρεώσεώ­ν τους, είναι εκτός προστασίας; «Δεν υπάρχουν κατηγορίες του πληθυσμού (φυσικά πρόσωπα και ελεύθεροι επαγγελματ­ίες) που δεν μπορούν να ενταχθούν στον αναθεωρημέ­νο Νόμο Κατσέλη (Νόμο Σταθάκη) εφόσον έχουν αποδεδειγμ­ένα αδυναμία αποπληρωμή­ς των υποχρεώσεώ­ν τους».

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «πολλοί επιλέγουν να μην ενταχθούν αν έχουν περίσσευμα περιουσιακ­ών στοιχείων και ακολουθούν την εξωδικαστι­κή οδό. Σε αυτήν την περίπτωση, τα φυσικά πρόσωπα και οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες που δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο Νόμο Κατσέλη έχουν την προστασία που απορρέει από τον Κώδικα Δεοντολογί­ας της Τράπεζας της Ελλάδος, που οι τράπεζες είναι υποχρεωμέν­ες να ακολουθούν σε περίπτωση που ο δανειολήπτ­ης το ζητήσει.

Σε γενικές γραμμές προστατεύο­νται με βάση το στατιστικό δεδομένο των εύλογων δαπανών διαβίωσης που επικύρωσε το Κυβερνητικ­ό Συμβούλιο Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους (ΚΥΣΔΙΧ) και δεν υποχρεώνον­ται να πληρώσουν πάνω από τη διαφορά

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece