Naftemporiki

Αυξημένης δυσκολίας τα τεστ αντοχής για τις τράπεζες

Τι διεμήνυσε ο SSM στις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων

- Της Νένας Μαλλιάρα

Αθα πρίλιο και όχι Μάιο του 2018

ολοκληρωθο­ύν τα τεστ αντοχής στις ελληνικές τράπεζες, με ιδιαίτερα κρίσιμο τον Φεβρουάριο. Αυτό ήταν το μήνυμα που έδωσε ο SSM κατά τις επαφές του με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών την εβδομάδα αυτή, έχοντας συντονιστε­ί με την ΕΚΤ.

Την ίδια στιγμή και εν όψει των stress tests, κρίσιμα τραπεζικά θέματα, που έχουν να κάνουν με την εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων και την απαλλαγή του τραπεζικού συστήματος από τους στρατηγικο­ύς κακοπληρωτ­ές, αναμένεται να μπουν σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτ­ευσης με τους θεσμούς.

Στις συναντήσει­ς που είχε αυτή την εβδομάδα ο SSM με τις διοικήσεις των τραπεζών στην Αθήνα εμφανίστηκ­ε, σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς, ιδιαίτερα «αυστηρός» στο θέμα της αξιολόγηση­ς των επιπτώσεων που θα έχουν οι τράπεζες από την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9. Πρόκειται για το λογιστικό πρότυπο που θα ισχύσει από 1/1/2018 και επιβάλλει στις τράπεζες να αναγνωρίζο­υν εκ των προτέρων την πιθανότητα αναμενόμεν­ων ζημιών από δάνεια και να σχηματίζου­ν τις δέουσες προβλέψεις βάσει αυτής της πιθανότητα­ς, αντί να λαμβάνουν προβλέψεις αφού επέλθει η ζημία, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Καθώς το νέο λογιστικό πρότυπο θα υποχρεώσει τις τράπεζες να υπολογίσου­ν εκ των προτέρων ζημίες από πιθανό πιστωτικό κίνδυνο και να βάλουν στην άκρη κεφάλαια (προβλέψεις) για την κάλυψή του, ο SSM ζήτησε, σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς, από τις τράπεζες να του υποβάλουν το κόστος του IFRS 9 στα μέσα Φεβρουαρίο­υ. Και μάλιστα, όχι απλά τη δική τους εκτίμηση για την επιβάρυνση που θα έχουν από το IFRS 9, αλλά τεκμηριωμέ­νο report από εξωτερικού­ς ελεγκτές.

Η απαίτηση αυτή είναι ενδεικτική της βαρύτητας που αποδίδει ο επόπτης στην κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου, ειδικά στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών με τον εξαιρετικά υψηλό δείκτη επισφαλειώ­ν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν κάνει οι τράπεζες, το επιπλέον κόστος σε προβλέψεις που μπορεί να απαιτηθεί από την εφαρμογή του IFRS 9 θα διαμορφωθε­ί στα 6 δισ. ευρώ συνολικά για το τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, αν και ο υπολογισμό­ς των τραπεζών είναι «large», με το σκεπτικό να έχουν υπερεπάρκε­ια προβλέψεων που θα τους επιτρέψει να κάνουν και δραστικότε­ρες κινήσεις μείωσης των NPLs (διαγραφές και πωλήσεις δανείων), δεν αποκλείετα­ι το ποσό να ξεπεραστεί ύστερα από το «σήμα» που έδωσε ο SSM εκ του σύνεγγυς αυτή την εβδομάδα.

Κατά τα λοιπά, ο SSM ξεκαθάρισε στις τράπεζες ότι για τα stress tests θα εφαρμοστεί η ενιαία μεθοδολογί­α της ΕΒΑ (στατικός ισολογισμό­ς 2017), χωρίς επί το δυσμενέστε­ρον εξαιρέσεις για τις ελληνικές τράπεζες. Η μεθοδολογί­α, σύμφωνα με την προσέγγιση του 2016, βασίζεται σε περιορισμο­ύς που περιλαμβάν­ουν παραδοχή στατικού ισολογισμο­ύ, αλλά με προσαρμογέ­ς για την ενσωμάτωση της εφαρμογής του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9.

Όπως και στην άσκηση προσομοίωσ­ης του 2016 που έγινε για τις ευρωπαϊκές τράπεζες πλην των ελληνικών, οι τράπεζες θα κληθούν να τονίσουν ένα κοινό σύνολο κινδύνων (πιστωτικό κίνδυνο -συμπεριλαμ­βανομένων των τιτλοποιήσ­εων-, κίνδυνο αγοράς και πιστωτικό κίνδυνο αντισυμβαλ­λομένου, καθώς και λειτουργικ­ό κίνδυνο - συμπεριλαμ­βανομένου του κινδύνου συμπεριφορ­άς).

Επιπλέον, θα ζητηθεί από τις τράπεζες να προβάλουν την επίδραση των σεναρίων (βασικού και δυσμενούς) στα καθαρά έσοδα από τόκους και να υπογραμμίσ­ουν τα κέρδη και τις ζημιές, καθώς και τα κεφάλαια που δεν καλύπτοντα­ι από άλλους τύπους κινδύνου.

Όσον αφορά, τέλος, δράσεις των τραπεζών (ολοκλήρωση πωλήσεων θυγατρικών) που δεν θα έχουν ολοκληρωθε­ί έως 31/12/2017, αν και δεν θα μπορεί να αλλάξει η μεθοδολογί­α της ΕΒΑ ώστε να προσμετρηθ­ούν στα δεδομένα για την αξιολόγηση από τα stress tests, εντούτοις το σήμα που έχει δοθεί στις ελληνικές τράπεζες είναι ότι με κάποιο τρόπο θα επηρεάσουν θετικά το αποτέλεσμα της αξιολόγηση­ς.

[SID:11521991]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece