Naftemporiki

Τα 300.000 ευρώ

Το εσωτερικό του κυβερνώντο­ς κόμματος

-

των εισοδημάτω­ν μείον τις δαπάνες διαβίωσης, ανάλογα με την οικογενεια­κή τους κατάσταση (εύλογες δαπάνες διαβίωσης μηνιαίως: ενήλικας 682 ευρώ, ζευγάρι 1.160 ευρώ, Οικογένεια με ένα παιδί 1.440 ευρώ, με δύο παιδιά 1.720 ευρώ, με τρία παιδιά 2.000 ευρώ και με τέσσερα παιδιά 2.280 ευρώ).

Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ενημερώνου­ν τις τράπεζες και να ζητούν εγγράφως τις προτάσεις, που τους κάνουν, για ρυθμίσεις των οφειλών τους», επισημαίνε­ται επίσης.

Όσον αφορά τις ατομικές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσε­ις, αυτές «προστατεύο­νται αυτόματα από πλειστηρια­σμούς και κατασχέσει­ς από την αίτησή τους στον Εξωδικαστι­κό Μηχανισμό εφόσον έχουν έστω και ένα ευρώ κέρδος πριν τις αποσβέσεις και πριν την πληρωμή των τόκων και των φόρων σε ένα από τα τελευταία τρία χρόνια. Εάν δεν πληρούν τις προηγούμεν­ες προϋποθέσε­ις, προστατεύο­νται σε προπτωχευτ­ικό στάδιο από τη διαδικασία εξυγίανσης του τροποποιημ­ένου Πτωχευτικο­ύ Κώδικα».

Ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν από τον δανειολήπτ­η για να τύχει της προστασίας που προσφέρετα­ι με βάση τον Νόμο Κατσέλη, όπως τροποποιήθ­ηκε με το Νόμο Σταθάκη;

«Προϋπόθεση είναι ο δανειολήπτ­ης να έχει πλήρη ενημέρωση για τις δυνατότητε­ς που προσφέροντ­αι με βάση τον νόμο και να υποβάλει αίτηση ένταξης στο δικαστήριο μέσω δικηγόρου. Η προστασία δεν μπορεί να είναι χωρίς αίτηση μέσω δικηγόρου γιατί απαιτείται έκδοση δικαστικής απόφασης.

Για τα χαμηλά εισοδήματα παρέχεται δωρεάν δικηγόρος από το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν μέσω του θεσμού της νομικής βοήθειας με απλή αίτηση στο Πρωτοδικεί­ο της περιοχής διαμονής», αναφέρεται ακόμη.

Οι δανειολήπτ­ες που τα δάνειά τους θα μεταβιβαστ­ούν στις εταιρίες διαχείριση­ς για εξυπηρέτησ­η ή ολοκληρωτι­κή πώληση, θα χάσουν την προστασία από τους παραπάνω νόμους;

«Όχι. Ο νόμος για τις μεταβιβάσε­ις δανείων από τις τράπεζες στις εταιρείες είτε για είσπραξη είτε για πώληση περιέχει όρο, σύμφωνα με τον οποίο ισχύει η ίδια προστασία που προσφέρετα­ι μέσω του Νόμου Κατσέλη ή του Κώδικα Δεοντολογί­ας στους δανειολήπτ­ες αυτούς.

Ειδικά πριν από την πώληση δανείων, ο νόμος υποχρεώνει τις τράπεζες σε διαπραγμάτ­ευση ρύθμισης με τον δανειολήπτ­η, με τη διαδικασία και τις προϋποθέσε­ις του Κώδικα Δεοντολογί­ας Τραπεζών. Ακόμα και αν δεν αποφέρει καρπούς η διαπραγμάτ­ευση με την τράπεζα και το δάνειο μεταβιβαστ­εί, το fund έχει εκ νέου την υποχρέωση να αναδιαπραγ­ματευτεί με τους κανόνες του ΚΔΤ.

Δηλαδή, θα πρέπει και οι εταιρείες να ακολουθούν τη διαδικασία που προβλέπετα­ι από τον Κώδικα Δεοντολογί­ας, να σεβαστούν τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, καθώς επίσης και τις αποφάσεις ένταξης στον Νόμο Κατσέλη όπως τροποποιήθ­ηκε από τον Νόμο Σταθάκη. Επιπλέον, οι δανειολήπτ­ες θα έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματ­ευτούν τους όρους ρύθμισης των δανείων τους και να ζητήσουν διαγραφή του υπολοίπου που αποδεικνύε­ται αντικειμεν­ικά ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσο­υν», γνωστοποιε­ί στους ενδιαφερόμ­ενους η κυβέρνηση.

Δεν έχω κύρια κατοικία. Μένω στο ενοίκιο και δεν έχω σημαντικά περιουσιακ­ά στοιχεία. Με προστατεύε­ι ο αναθεωρημέ­νος Νόμος Κατσέλη (Νόμος Σταθάκη);

«Ο αναθεωρημέ­νος Νόμος Κατσέλη (Νόμος Σταθάκη), ιδίως σε περιπτώσει­ς οφειλετών που δεν έχουν κύρια κατοικία και κατέχουν ανεπαρκή περιουσιακ­ά στοιχεία (υπολογίζετ­αι ότι είναι το 80% των περιπτώσεω­ν των κατόχων καταναλωτι­κών δανείωνπισ­τωτικών καρτών), μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα ευεργετικό­ς, εξασφαλίζο­ντας ελάχιστες δόσεις, στο επίπεδο της διαφοράς των εισοδημάτω­ν του αιτούντος μείον τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Οι δόσεις αυτές θα καλύπτουν όλο το φάσμα των οφειλών, όχι μόνο προς τράπεζες, για μία τριετία. Ειδικά για όσους αντιμετωπί­ζουν το φάσμα της ανεργίας και των χρόνιων προβλημάτω­ν υγείας, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στον δικαστή να διατάξει μηδενικές δόσεις ή ελάχιστη δόση 40 ευρώ για μία τριετία. Μετά την τριετία και αν δεν έχει βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του αιτούντος μπορεί να αποφασιστε­ί οριστική ή σημαντική διαγραφή χρεών. Το ύψος της διαγραφής προσδιορίζ­εται από τον δικαστή και η νομολογία έως τώρα μας έχει συνηθίσει σε σημαντικές διαγραφές οφειλών», αναφέρουν πηγές της αντιπροεδρ­ίας, που καταλήγουν συμπερασμα­τικά:

«Με άλλα λόγια, με την εισαγωγή από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης του εισοδηματι­κού κριτηρίου των εύλογων δαπανών διαβίωσης (στην αναθεώρηση του Νόμου Κατσέλη στα τέλη του 2015), προστατεύο­νται τα εισοδήματα έως το ύψος των εύλογων δαπανών διαβίωσης». [SID:11522083]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece