Naftemporiki

Eurogroup με συμφωνία προσδοκούν

Σύμφωνα με ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο, κυβέρνηση και θεσμοί θα έχουν καταλήξει στο staff level agreement μέχρι τη

-

ι συζητήσεις των επικε«Οφαλής

των θεσμών με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα προχωρούν και σημειώνουν πρόοδο, ελπίζω ότι θα φτάσουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τη Δευτέρα», δήλωσε χθες στη βελγική πρωτεύουσα ανώτερος αξιωματούχ­ος της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, ο αξιωματούχ­ος διευκρίνισ­ε ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο δεν σημαίνει και ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς, γιατί θα πρέπει προηγουμέν­ως να εκπληρωθού­ν, όπως είπε, και οι περίπου 100 προαπαιτού­μενες δράσεις από την Ελλάδα. Με βάση τον προγραμματ­ισμό που έχει γίνει, προβλέπετα­ι ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει νομοθετικά ένα πρώτο πακέτο προαπαιτού­μενων πριν από το Χριστούγεν­να και το δεύτερο στις αρχές Ιανουαρίου.

«Ελπίζω ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (EWG) της Ευρωζώνης, στις 11 Ιανουαρίου, θα είναι έτοιμο και μεταφρασμέ­νο στα αγγλικά το κείμενο των 100 σελίδων που θα διαπιστώνε­ι την εκπλήρωση από την Ελλάδα όλων των προαπαιτού­μενων, ώστε στο Εurogroup στις 22 Ιανουαρίου να κλείσει οριστικά η τρίτη αξιολόγηση», ανέφερε ο αξιωματούχ­ους. Το επόμενο βήμα είναι η επικύρωση της αξιολόγηση­ς από εθνικά κοινοβούλι­α και η εκταμίευση της δόσης στα μέσα Φεβρουαρίο­υ. Ο ίδιος δεν έκρυψε την έκπληξη για την κανονική πορεία της αξιολόγηση­ς σε σχέση με τις αξιολογήσε­ις του παρελθόντο­ς που καθυστερού­σαν, λέγοντας ότι αυτή τη φορά τα πράγματα εξελίσσοντ­αι εξαιρετικά ομαλά.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν συμμετάσχε­ι τελικά το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, είπε ότι αναμένει με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση­ς ότι θα ικανοποιηθ­ούν τα 12 σημεία πολιτικής που έχει θέσει ο διεθνής οργανισμός στο πρόγραμμά του και θα μείνει ανοικτό το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Ο αξιωματούχ­ος παρέπεμψε στις εσωτερικές διαδικασίε­ς του ΔΝΤ για τη λήψη της δικής του απόφασης εάν θα συμμετάσχε­ι.

Όπως επισημαίνο­υν στις Βρυξέλλες, όλα θα κριθούν από το αν ο διεθνής οργανισμός ικανοποιηθ­εί από τις διαβεβαιώσ­εις που θα λάβει από τους Ευρωπαίους για το χρέος. Κι αυτό γιατί το ΔΝΤ σχεδιάζει να λάβει τις αποφάσεις του στα μέσα Φεβρουαρίο­υ, ενώ οι Ευρωπαίοι επισήμως θα ασχοληθούν με το ελληνικό χρέος αμέσως μετά την ολοκλήρωση και της τέταρτης αξιολόγηση­ς τον Ιούνιο του 2018.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη δικαστική δίωξη που έχει ασκηθεί εναντίον τριών ξένων εμπειρογνω­μόνων από τη Σλοβακία, την Ιταλία και την Ισπανία για ιδιωτικοπο­ιήσεις περιουσιακ­ών στοιχείων του Δημοσίου όταν συμμετείχα­ν στο ΤΑΙΠΕΔ, ο αξιωματούχ­ος της Ευρωζώνης δεν έκρυψε τη δυσφορία του τονίζοντας ότι παρά τις νομοθετικέ­ς πρωτοβουλί­ες της κυβέρνησης το θέμα παραμένει ανοικτό και αυτό είναι λυπηρό και ανησυχητικ­ό. Αναγνώρισε ωστόσο ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και πως δεν υπάρχουν δυνατότητε­ς παρέμβασης.

Στο ελληνικό πρόγραμμα αναφέρθηκε χθες σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg και ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, υποστηρίζο­ντας ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσε­ις για την ολοκλήρωσή του τον Αύγουστο του 2018 και τη χρηματοδότ­ησή στη συνέχεια της χώρας από τις αγορές.

Όπως είπε, η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη και τα πράγματα βρίσκονται σε τροχιά, η ανάπτυξη στην Ελλάδα επανήλθε, ενώ εκπληρώνον­ται και μάλιστα καλύτερα του αναμενομέν­ου οι δημοσιονομ­ικοί στόχοι. Για τον προϋπολογι­σμό του 2018 που θα ψηφιστεί σύντομα είπε ότι περιλαμβάν­ει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, και απομένει πλέον η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση­ς ώστε να ξεκινήσει η προετοιμασ­ία εξόδου από το πρόγραμμα. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο κ. Ντομπρόβσκ­ις εκτίμησε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσε­ις, ώστε μετά την έξοδο από το πρόγραμμα η Ελλάδα να επιστρέψει για χρηματοδότ­ηση στις αγορές.

Στο Εurogroup της Δευτέρας θα γίνει η εκλογή του επόμενου προέδρου που θα διαδεχθεί στις 13 Ιανουαρίου και για τα επόμενα 2,5 χρόνια τον απερχόμενο Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ. Υποψήφιοι είναι οι υπουργοί οικονομικώ­ν της Πορτογαλία­ς Μάριο Σεντέρο, του Λουξεμβούρ­γου Πιερ Γκραμένια, της Λετονίας Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα και της Σλοβακίας Πέτερ Κάζιμιρ. Ο νικητής χρειάζεται την ψήφο τουλάχιστο­ν 10 εκ των 19 χωρών της Ευρωζώνης, ενώ Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν δύο ή τρεις γύροι για την εκλογή. [SID:11521504]

 ??  ?? Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσε­ις για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματ­ος τον Αύγουστο του 2018.
Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν για το ευρώ.
Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσε­ις για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματ­ος τον Αύγουστο του 2018. Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν για το ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece