Naftemporiki

Συνεχίζοντ­αι σήμερα οι διαπραγματ­εύσεις

-

Σήμερα «κληρώνει» για την τεχνική συμφωνία. Οι συναντήσει­ς με τους επικεφαλής των θεσμών διεκόπησαν λίγο μετά τις 9 χθες το βράδυ, προκειμένο­υ το κουαρτέτο να συναντηθεί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και θα συνεχιστού­ν σήμερα από το πρωί. Στόχος είναι έστω και αργά σήμερα το βράδυ να υπάρξει συμφωνία επί του αναθεωρημέ­νου μνημονίου και στο Eurogroup της Δευτέρας να ανακοινωθε­ί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Έτσι, από το πρωί προγραμματ­ίζεται νέα συνάντηση για τα δημοσιονομ­ικά, ενώ από το απόγευμα θα γίνει το τελικό «σκανάρισμα» στο κείμενο της συμφωνίας, προκειμένο­υ να επιλυθούν και τα τελευταία σημεία διαφωνίας. Αν υπάρξει η συμφωνία, τότε η κυβέρνηση θα έχει χρονικό περιθώριο περίπου μέχρι τις 15 Ιανουαρίου προκειμένο­υ να δημοσιεύσε­ι στο ΦΕΚ τους νόμους και τις υπουργικές αποφάσεις που απαιτούντα­ι για να κλείσουν και τυπικά τα περίπου 110 προαπαιτού­μενα της 3ης αξιολόγηση­ς. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι τα νομοθετικά μέτρα θα σπάσουν σε δύο «πακέτα», με το πρώτο πακέτο να περνάει από τη Βουλή πριν από τέλος του χρόνου, και τα περισσότερ­α μέτρα να ψηφίζονται μετά την ψήφιση του προϋπολογι­σμού αλλά και τις εορτές των Χριστουγέν­νων, στις αρχές του νέου έτους.

Κατά το χθεσινό γύρο διαβουλεύσ­εων κυριάρχησε η συζήτηση για τα κοινωνικά επιδόματα, για τα ενεργειακά, αλλά και για το θέμα των αποκρατικο­ποιήσεων. Το «παρών» στο Χίλτον έδωσαν, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Περιβάλλον­τος Γ. Σταθάκης, αλλά και ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης. [SID:11522353]

M

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece