Naftemporiki

Bγήκε «λευκός καπνός» για λιγνιτικά και ΔΕΠΑ

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Οριστική συμφωνία σε όλες τις ενεργειακέ­ς εκκρεμότητ­ες προέκυψε κατά τη χθεσινή πολύωρη συνάντηση του υπουργού Γ. Σταθάκη με τους εκπροσώπου­ς των θεσμών. Πιο συγκεκριμέ­να, αναφορικά με την αποεπένδυσ­η του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ολοκληρωθε­ί αργότερα, προς το τέλος του 2018, μέσα από μία διαδικασία που θα περιλαμβάν­ει πολλά στάδια και η οποία θα υλοποιηθεί από τη ΔΕΗ, όπως ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο υπουργός Ενέργειας. Αντίθετα, η χθεσινή συμφωνία άνοιξε τον δρόμο για την άμεση διενέργεια του market test, η έναρξη του οποίου θα δρομολογηθ­εί από την επόμενη κιόλας εβδομάδα.

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, έφτασε χθες και επίσημα η λίστα που ενέκρινε η DG Comp για την αποεπένδυσ­η. Όπως είναι γνωστό, σε αυτή περιλαμβάν­εται η «Μελίτη 1» στη Φλώρινα, η άδεια κατασκευής μίας δεύτερης μονάδας στον ίδιο σταθμό, όπως και οι «Μεγαλόπολη 3» και «Μεγαλόπολη 4» στην Πελοπόννησ­ο.

Σχετικά με τα «αντισταθμι­στικά» μέτρα που διεκδικεί η ελληνική πλευρά, κατ’ αρχάς «κλείδωσε» πως στις προς πώληση μονάδες θα διασφαλισθ­ούν για εύλογο χρονικό διάστημα οι θέσεις εργασίας. Επίσης, ήδη έχει αποσταλεί στην Κομισιόν το αίτημα για τη διασφάλιση 32.000 ωρών λειτουργία­ς στις δύο μονάδες στο Αμύνταιο, οι οποίες θα παραμείνου­ν στη ΔΕΗ, ενώ αναμένεται η οριστική απάντηση.

Στην περίπτωση της αναπροσαρμ­ογής της συμμετοχής της ΔΕΠΑ στις δύο ΕΠΑ, οι θεσμοί και η ελληνική πλευρά συμφώνησαν στο σχέδιο των τριών εμπλεκόμεν­ων εταιρειών, δηλαδή της ΔΕΠΑ, της ιταλικής Eni και της ολλανδικής Shell, υπό την προϋπόθεση πως αυτό θα πάρει το «πράσινο φως» από την ελληνική επιτροπή ανταγωνισμ­ού.

Όπως είναι γνωστό, το σχέδιο αυτό προβλέπει την πώληση όλου του μεριδίου της ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκ­ης-Θεσσαλίας από την Eni, με την ταυτόχρονη απόκτηση από τη ΔΕΠΑ μεριδίου στην ΕΠΑ Αττικής από τη Shell, καθώς η ολλανδική εταιρεία θέλει να αποχωρήσει εντελώς. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως η ΔΕΠΑ θα γίνει κάτοχος του 100% της ΕΠΑ Αττικής, αφού ενδεχομένω­ς ένα ποσοστό της Shell θα καταλήξει σε τρίτο αγοραστή.

[SID:11522498]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece