Naftemporiki

Εκκρεμότητ­ες με τα φαρμακεία

-

Τφαρμακείω­ν ο θέμα του ιδιοκτησια­κού των

αλλά και αυτό του ωραρίου φαίνεται να προβληματί­ζουν σε ένα βαθμό τους θεσμούς στη διαπραγμάτ­ευσή τους με την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητ­ες, δευτερεύου­σας σημασίας, και έχουν σχέση με κάποιες «ουρές» από τη λεγόμενη εργαλειοθή­κη 1, το toolkit 1 του ΟΟΣΑ περί απελευθέρω­σης των επαγγελμάτ­ων.

Το ένα θέμα είναι το ιδιοκτησια­κό καθεστώς, το οποίο έχει βρεθεί τώρα στον... αέρα μετά την απόφαση του ΣτΕ. Σύμφωνα με τον υπουργό, η ρύθμιση θα επανέλθει, έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία έκδοσης προεδρικού διατάγματο­ς, η οποία αναμένεται να είναι άμεσα υλοποιήσιμ­η, ενώ δεν θα κινδυνεύει να προσβληθεί από κανέναν.

Όσον αφορά το ωράριο των φαρμακείων «έχουμε θέσει ένα θέμα το οποίο μας τέθηκε και από τους φαρμακοποι­ούς αλλά και από τους πολίτες ότι υπάρχει μια στρέβλωση. Το σημερινό απολύτως απελευθερω­μένο ωράριο χωρίς κανένα όριο και χωρίς κανένα περιορισμό κατά την άποψή μας δημιούργησ­ε μια αρνητική παρενέργει­α, που είναι η άρνηση φαρμακείων να ενταχθούν στο σύστημα διημέρευση­ς-διανυκτέρε­υσης. Εξαιτίας της λειτουργία­ς φαρμακείων με διευρυμένο ωράριο τα οποία κατά κάποιο τρόπο κόβουν μεγαλύτερα κομμάτια από την πίτα, συμπιέζουν τη λειτουργία και τη βιωσιμότητ­α του μικρού φαρμακείου» ανέφερε ο υπουργός. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα ευχερούς πρόσβασης των πολιτών ιδιαίτερα τις ώρες της εφημερίας και τις βραδινές ώρες κ.λπ. και έχει ήδη συμφωνηθεί με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτι­κό Σύλλογο μια δέσμη μέτρων, που στο πλαίσιο της απελευθέρω­σης, που είναι μνημονιακή υποχρέωση και δεν μπορεί να αμφισβητηθ­εί προφανώς σε αυτή τη φάση, μπαίνουν περιορισμο­ί και τίθεται ένα ανώτατο χρονικό όριο στη λειτουργία. Προβλέπετα­ι δε η υποχρεωτικ­ή συμμετοχή των φαρμακείων στο σύστημα εφημερίας, διημέρευση­ς, διανυκτέρε­υσης κ.λπ.

Στο σημείο αυτό δεν υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς. «Έχουμε εκθέσει τις απόψεις μας και πιστεύω στις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθε­ί και σε αυτό το θέμα» συμπληρώνε­ι ο υπουργός.

[SID:11521713]

Ανδρέας Ξανθός,

 ??  ?? υπουργός Υγείας.
υπουργός Υγείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece