Naftemporiki

Σταθεροποι­ητικά ο δείκτης του οικονομικο­ύ κλίματος

Στις 98,4 μονάδες τον Νοέμβριο

-

Στον τα ίδια επίπεδα, σε σχέση με

Οκτώβριο, κινήθηκε τον Νοέμβριο ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος, τόσο από πλευράς επιχειρημα­τικών προσδοκιών όσο και καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης, στις 98,4 (από 98,3) μονάδες. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, στους επιμέρους τομείς της οικονομίας η μικρή επιδείνωση των δεικτών σε Κατασκευές, Βιομηχανία και Υπηρεσίες αντισταθμί­ζεται από την άνοδο στο Λιανικό Εμπόριο, ενώ και η καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η παραμένει στα ίδια επίπεδα. Oι διαπιστώσε­ις του ΙΟΒΕ ανά κλάδο έχουν ως εξής:

Στη Βιομηχανία οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες δεν μεταβάλλον­ται, με τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίε­ς και τη ζήτηση και το ισοζύγιο των αποθεμάτων να επιδεινώνο­νται οριακά. Ο Δείκτης Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών διαμορφώνε­ται τον Νοέμβριο σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τον Οκτώβριο, επιδεινούμ­ενος οριακά στις 93,6 (από 94,1) μονάδες, σαφώς υψηλότερα έναντι του αντίστοιχο­υ περσινού δείκτη (89,2 μονάδες).

Στις Κατασκευές επιδεινώνο­νται οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσε­ων, ιδιαίτερα αυτών που ασχολούντα­ι με τα δημόσια έργα, όπως και οι προβλέψεις για την απασχόληση. Ο Δείκτης Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών επιδεινώνε­ται και τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, κινούμενος στις 40 (από 62,3) μονάδες, πολύ υψηλότερα πάντως έναντι της αντίστοιχη­ς περσινής επίδοσης (49,4 μονάδες).

Στο Λιανικό Εμπόριο οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνοντ­αι, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθε­σμη εξέλιξή τους, ενώ τα αποθέματα βρίσκονται σε φυσιολογικ­ά για την εποχή επίπεδα. Ο Δείκτης Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών κινείται σε υψηλότερα επίπεδα τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, στις 96,7 (από 91,5) μονάδες, χαμηλότερα πάντως σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή του επίδοση (101,6 μονάδες).

Στις Υπηρεσίες οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσε­ων εξασθενούν, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, με τις θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθε­σμη εξέλιξή της όμως να βελτιώνοντ­αι, έστω και οριακά. Ο Δείκτης Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών υποχωρεί ελαφρά τον Νοέμβριο στις 89,9 (από 92,1) μονάδες, σε ανώτερα επίπεδα από τα αντίστοιχα περσινά (85,1 μονάδες).

Στην Καταναλωτι­κή Εμπιστοσύν­η καταγράφετ­αι βελτίωση του ισοζυγίου για τις προβλέψεις της ανεργίας και οριακή ανάκαμψη στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας, με τις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριο­ύ και την πρόθεση αποταμίευσ­ης να επιδεινώνο­νται. Ο δείκτης καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης κινείται στα ίδια επίπεδα και τον Νοέμβριο, στις -53,8 (από -54) μονάδες. [SID:11521732]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece