Naftemporiki

Ρεκόρ προσλήψεων στη μεταποίηση

Τον Νοέμβριο ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών

-

Οτομέας ελληνικός μεταποιητι­κός

παρέμεινε σε τροχιά ανάπτυξης τον Νοέμβριο, με τα πλέον ελπιδοφόρα μηνύματα να έρχονται από το μέτωπο της απασχόληση­ς. Χάρη στις ισχυρές παραγγελίε­ς, η αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν η ισχυρότερη των τελευταίων 18 ετών, γεγονός που γεννά αισιοδοξία και τις μελλοντικέ­ς προοπτικές.

Ο εποχικά προσαρμοσμ­ένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της IHS Markit για τη μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index - PMI) έκλεισε στις 52,2 μονάδες, οριακά αυξημένος σε σχέση με τον Οκτώβριο (52,1 μονάδες) και σε απόσταση ασφαλείας από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την επέκταση της δραστηριότ­ητας από την ύφεση. Ήταν ο έκτος διαδοχικός μήνας βελτίωσης του ελληνικού δείκτη PMI.

Τόσο ο ρυθμός αύξησης των παραγγελιώ­ν όσο και εκείνος των νέων εργασιών ήταν οι υψηλότεροι από τον Φεβρουάριο του 2014. Για να ανταποκριθ­ούν στην αυξημένη ζήτηση των πελατών, οι μεταποιητι­κές βιομηχανίε­ς προσέλαβαν επιπλέον προσωπικό στον μεγαλύτερο βαθμό που έχει καταγραφεί από το 1999, γεγονός το οποίο με τη σειρά του οδήγησε σε περαιτέρω αύξηση της παραγωγής. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες εξακολούθη­σαν να μειώνουν τον όγκο ανεκτέλεστ­ων εργασιών.

Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς τα εργοστάσια χρησιμοποί­ησαν τα υπάρχοντα αποθέματα για να καλύψουν τις συμφωνίες νέων παραγγελιώ­ν.

Οι ελληνικές μεταποιητι­κές βιομηχανίε­ς συνέχισαν να αντιμετωπί­ζουν αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, η οποία όμως ήταν η βραδύτερη των τελευταίων τριών μηνών. Η επιβράδυνσ­η συνέβαλε στο να παραμείνου­ν οι μέσες τιμές πώλησης εν πολλοίς σταθερές.

Ο κλάδος παρέμεινε αισιόδοξος ως προς τις προοπτικές ανάπτυξης μέσα στους επόμενους 12 μήνες, όπως επισημαίνε­ται στην έρευνα. Βασικός παράγοντας, στον οποίο στηρίζεται η αισιοδοξία αυτή, δεν είναι άλλος από τη διαθεσιμότ­ητα των πιστώσεων. Ο Άλεξ Γκιλ, οικονομολό­γος της IHS Markit, υπεύθυνος για τον ελληνικό δείκτη, σχολίασε πως οι ενδείξεις αυτές είναι «ιδιαίτερα ενθαρρυντι­κές για την ελληνική οικονομία, η οποία έχει καταπονηθε­ί τόσο από τη χρόνια έλλειψη ζήτησης όσο και από τα υπερβολικά υψηλά ποσοστά ανεργίας».

[SID:11521681]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece