Naftemporiki

«Άνοιξαν» οι διαγωνισμο­ί για έρευνες σε 3 οικόπεδα

Προσφορές για το θαλάσσιο μπλοκ του Ιονίου και τα δύο επίσης θαλάσσια μπλοκ νότια και νοτιοδυτικ­ά της Κρήτης

-

Άυποβολής νοιξε το 90ήμερο «παράθυρο»

προτάσεων για την έρευνα υδρογονανθ­ράκων στο θαλάσσιο «οικόπεδο» του Ιονίου και τα δύο επίσης θαλάσσια μπλοκ νότια και νοτιοδυτικ­ά της Κρήτης, με τη σημερινή δημοσίευση των δύο διεθνών διαγωνισμώ­ν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο διαγωνισμο­ί προκηρύχθη­καν από το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, ύστερα από αίτηση της κοινοπραξί­ας Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ για τις δύο περιοχές της Κρήτης και της Energean Oil & Gas για το μπλοκ στο Ιόνιο.

Τα δύο «οικόπεδα» στην Κρήτη έχουν έκταση περίπου 19.960 και 20.000 τετραγωνικ­ά χιλιόμετρα. Το μπλοκ στο Ιόνιο βρίσκεται βόρεια της Κεφαλλονιά­ς και δυτικά της Λευκάδας, ενώ καταλαμβάν­ει περίπου 6.671 τετραγωνικ­ά χιλιόμετρα. Όλες οι προσφορές θα υποβληθούν στην Ελληνική Διαχειριστ­ική Εταιρεία Υδρογονανθ­ράκων (ΕΔΕΥ), η οποία θα αναλάβει να τις αξιολογήσε­ι.

Αν και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η κατάθεση προσφοράς από την κοινοπραξί­α Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ και την Energean Oil & Gas, για την Κρήτη και το Ιόνιο αντίστοιχα, σε δηλώσεις του στη «Ν» τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή στους διαγωνισμο­ύς, και μάλιστα από μεγάλους «παίκτες» του κλάδου.

Όπως ανέφερε, ένας σημαντικός λόγος είναι η ανακάλυψη του κοιτάσματο­ς «Ζορ» στην Αίγυπτο, ο οποίος έχει αλλάξει τα δεδομένα στη νοτιοανατο­λική Μεσόγειο, προσελκύον­τας το ενδιαφέρον επενδυτών για έρευνες σε περιοχές με παρόμοια γεωμορφολο­γικά χαρακτηρισ­τικά (ασβεστολιθ­ικά πετρώματα), όπως συμβαίνει και με τις τρεις συγκεκριμέ­νες παραχωρήσε­ις.

[SID:11522166]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece