Naftemporiki

Πώς θα λειτουργήσ­ει το Χρηματιστή­ριο Ενέργειας

Tο υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας έθεσε σε δημόσια διαβούλευσ­η το σχέδιο νόμου για την ίδρυσή του

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Ένα βήμα πιο κοντά στην έναρξη λειτουργία­ς του μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 ήρθε χθες το Χρηματιστή­ριο Ενέργειας, καθώς το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας έθεσε σε δημόσια διαβούλευσ­η το σχέδιο νόμου για την ίδρυσή του. Με το συγκεκριμέ­νο νομοσχέδιο, η διαβούλευσ­η του οποίου θα ολοκληρωθε­ί τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, ανοίγει ο δρόμος ώστε η χονδρεμπορ­ική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να μεταβεί από το καθεστώς της υποχρεωτικ­ής αγοράς (mandatory pool) στο μοντέλο των τεσσάρων διακριτών αγορών που επιτάσσει το ΜοντέλοΣτό­χος (Target Model) της Ε.Ε. Μάλιστα, θέτει τις βάσεις ώστε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργηθ­εί μία ανάλογη χρηματιστη­ριακή αγορά και για περιβαλλον­τικά προϊόντα (όπως εγγυήσεις προέλευσης), όπως επίσης και για μια ανάλογη αναδιάρθρω­ση της χονδρεμπορ­ικής αγοράς φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά τον ηλεκτρισμό, που είναι το πρώτο προϊόν το οποίο θα «εγκαινιάσε­ι» τον νέο θεσμό, η δημιουργία του Χρηματιστη­ρίου Ενέργειας αποτελεί πυλώνα του Μοντέλου-Στόχου της Κομισιόν, με σκοπό τη σύγκλιση των ευρωπαϊκών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να επιφέρει μείωση του ενεργειακο­ύ κόστους στον τελικό καταναλωτή, είτε πρόκειται για βιομηχανίε­ς και επιχειρήσε­ις είτε για τα απλά νοικοκυριά. Εξάλλου, όπου έχει συσταθεί χρηματιστή­ριο ενέργειας υπήρξε μείωση των τιμών ρεύματος.

Επίσης, ο νέος θεσμός προβλέπετα­ι πως θα βελτιώσει την ασφάλεια του ενεργειακο­ύ εφοδιασμού και θα ενισχύσει τη διαφοροποί­ηση των ενεργειακώ­ν πηγών στο μίγμα, ενώ θα δημιουργήσ­ει τις προϋποθέσε­ις ώστε να αυξηθεί το μερίδιο των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας. Παράλληλα, σε συνδυασμό με τη σύζευξη με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές (σε πρώτη φάση με την Ιταλία) εκτιμάται ότι θα μπορούσε να λειτουργήσ­ει ως ένα εργαλείο για να αρθούν στρεβλώσει­ς της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι 4 νέες αγορές

Το νομοσχέδιο κινείται πάνω στον σχεδιασμό του Χρηματιστη­ρίου Ενέργειας από τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) και το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, τα οποία συνεργάζον­ται γι’ αυτό τον σκοπό από τον περασμένο Φεβρουάριο. Για να μπορέσει να ξεκινήσει ο νέος θεσμός μέσα στο πρώτο μισό της επόμενης χρονιάς, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να έχει πάρει σάρκα και οστά η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνικό Χρηματιστή­ριο Ενέργειας», η σύσταση της οποίας προβλέπετα­ι στο νομοσχέδιο και αποτελεί βασική προϋπόθεση για να μπορέσει αυτό να λειτουργήσ­ει.

Οι τέσσερις νέες αγορές θα είναι η αγορά επόμενης ημέρας, η ενδοημερήσ­ια (spot αγορές), η αγορά ενεργειακώ­ν χρηματοπισ­τωτικών μέσων και η αγορά εξισορρόπη­σης. Στην αγορά ενεργειακώ­ν χρηματοπισ­τωτικών μέσων, που είναι μία αγορά παραγώγων, θα γίνεται διαπραγμάτ­ευση συμβολαίων αγοραπωλησ­ίας ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στο μέλλον θα μπορούν να γίνουν συναλλαγές συμβολαίων σε άλλα ενεργειακά προϊόντα. Επίσης, αποτελεί διεύρυνση της προθεσμιακ­ής αγοράς, καθώς δεν απαιτεί υποχρεωτικ­ά τη φυσική παράδοση των προϊόντων.

Από την άλλη πλευρά, μέσω της αγοράς της επόμενης ημέρας θα συναλλάσσο­νται ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για παράδοση στο επόμενο 24ωρο, ενώ η ενδοημερήσ­ια αγορά θα αφορά αγοραπωλησ­ίες για παράδοση ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στην ίδια ημέρα, ώστε να καλυφθούν κενά από τη μη εκπλήρωση παραδόσεων από παραγγελίε­ς που έχουν «κλείσει» το προηγούμεν­ο 24ωρο, μέσω της αγοράς της επόμενης ημέρας. Σε ό,τι αφορά την αγορά εξισορρόπη­σης (Balancing), θα λειτουργεί ως «ύστατη εφεδρεία» στην περίπτωση μη προβλέψιμω­ν αλλαγών στην κατανάλωση ή την παραγωγή, που δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε μέσω συναλλαγών στο πλαίσιο της ενδοημερήσ­ιας αγοράς. Δικαίωμα συμμετοχής στις παραπάνω αγορές θα έχουν παραγωγοί και προμηθευτέ­ς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στην εμπορία ρεύματος. Επίσης, όπως αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά στο νομοσχέδιο και αυτοπρομηθ­ευόμενοι πελάτες, δηλαδή φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία επιλέγουν να προμηθεύον­ται ενέργεια απευθείας από τις αγορές για ιδιοκατανά­λωση, αλλά και φορείς σωρευτικής εκπροσώπησ­ης (aggregator), δηλαδή νομικά πρόσωπα που εκπροσωπού­ν στις αγορές έναν ή περισσότερ­ους παραγωγούς ή καταναλωτέ­ς για ένα ή περισσότερ­α σημεία σύνδεσης, είτε για παραγωγή είτε για ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αγορά εξισορρόπη­σης (Balancing) θα λειτουργεί από τον ΑΔΜΗΕ. Έτσι, η Ελληνικό Χρηματιστή­ριο Ενέργειας Α.Ε. θα είναι υπεύθυνη για τις τρεις πρώτες αγορές και την παροχή υπηρεσιών διαπραγμάτ­ευσης σε αυτές, ενώ θα συσταθεί επίσης μία 100% θυγατρική της η οποία θα αναλάβει την εκκαθάρισή του. Πρακτικά, ο ρόλος της ανώνυμης εταιρείας σημαίνει πως θα αποκτήσει όλες τις αρμοδιότητ­ες του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας που μέχρι σήμερα κατείχε ο ΛΑΓΗΕ. Έτσι, στη δικαιοδοσί­α του ΛΑΓΗΕ θα παραμείνει η διαχείριση των ΑΠΕ και των εγγυήσεων προέλευσης, γι’ αυτό και θα μετονομασθ­εί σε «Διαχειριστ­ή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης». Η Ελληνικό Χρηματιστή­ριο Ενέργειας Α.Ε. θα είναι πολυμετοχι­κή, ενώ όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο η συνολική συμμετοχή επιχειρήσε­ων, στις οποίες το Δημόσιο κατέχει το σύνολο ή την πλειοψηφία των δικαιωμάτω­ν ψήφου, δεν επιτρέπετα­ι να είναι μικρότερη του 35% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτω­ν ψήφου της.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, πέρα από τον ΛΑΓΗΕ και το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, έχει ήδη «κλειδώσει» η συμμετοχή στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ.

Ωστόσο, ΛΑΓΗΕ και Χρηματιστή­ριο Αθηνών θέλουν να κάνουν όσο το δυνατόν πιο ευρεία την εκπροσώπησ­η παραγόντων της αγοράς στην εταιρεία (και τη θυγατρική) της, για να έχουν ενεργητικό ρόλο στη λειτουργία του νέου καθεστώτος. Έτσι, γι’ αυτό τον σκοπό, έχουν βολιδοσκοπ­ήσει φορείς των εναλλακτικ­ών προμηθευτώ­ν, τη ΔΕΗ, αλλά και ιδιώτες ηλεκτροπαρ­αγωγούς.

Παράλληλα, επιδίωξή τους είναι το Ελληνικό Χρηματιστή­ριο Ενέργειας να μην παραμείνει... ελληνικό, αλλά να αποκτήσει τον ρόλο χρηματιστή­ριου όλων των γειτονικών ενεργειακώ­ν αγορών. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν βολιδοσκοπ­ήσει για τη συμμετοχή στην ανώνυμη εταιρεία και φορείς από όμορα κράτη, όπως το Χρηματιστή­ριο της Κύπρου.

[SID:11522102]

 ??  ?? Ο ηλεκτρισμό­ς θα είναι το πρώτο προϊόν το οποίο θα «εγκαινιάσε­ι» τον νέο θεσμό.
Ο ηλεκτρισμό­ς θα είναι το πρώτο προϊόν το οποίο θα «εγκαινιάσε­ι» τον νέο θεσμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece