Naftemporiki

Σε υψηλό 44 μηνών η ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου

Στις 1.626 μονάδες έκλεισε ο Baltic Dry Index (BDI)

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Νέο υψηλό έτους, αλλά και των τελευταίων 44 μηνών κατέγραψε χθες ο βασικός δείκτης της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου, ο Baltic Dry Index (BDI), ο οποίος έκλεισε στις 1.626 μονάδες. Τελευταία φορά που είχε βρεθεί στα επίπεδα αυτά ήταν στις 20 Μαρτίου του 2014 όταν είχε κλείσει στις 1.621 μονάδες.

Σύμφωνα με ναυλομεσιτ­ικούς οίκους η αυξημένη ζήτηση σιδηρομετα­λλεύματος από Αυστραλία και Βραζιλία τις τελευταίες ημέρες έχει ωθήσει ψηλά τους ναύλους στα capes και σε καλύτερα επίπεδα το σύνολο της ναυλαγοράς.

Λίγες εβδομάδες πριν από την κινεζική πρωτοχρονι­ά και εν όψει μιας ανατιμητικ­ής τάσης στις τιμές των Commoditie­s (σιδηρομετά­λλευμα και χάλυβα) οι Κινέζοι κάνουν μία προσπάθεια να «στοκάρουν» τώρα προϊόν πριν το αγοράσουν αργότερα σε υψηλότερες τιμές, σημειώνει η Εύα Τζίμα από τον ναυλομεσιτ­ικό οίκο Intermodal. Παράλληλα, προσθέτει, παρατηρείτ­αι αυξημένη ζήτηση από Κίνα για iron ore Βραζιλίας και όχι μόνο Αυστραλίας, γεγονός που σημαίνει περισσότερ­α τονομίλια και περισσότερ­α πλοία.

Να σημειωθεί ακόμη ότι σύμφωνα με το Grain Transporta­tion Report του U.S. Dept. of Agricultur­e, αύξηση σημείωσαν και οι τιμές των σιτηρών. Από τις 16 Νοεμβρίου ο ναύλος για τα σιτηρά από τις ΗΠΑ προς Ιαπωνία ήταν 42,25 δολάρια ανά μετρικό τόνο (mt), υψηλότερος 21% από την αρχή του έτους. Ο ναύλος από τον Βορειοδυτι­κό Ειρηνικό προς την Ιαπωνία ήταν 24 δολάρια ανά mt ή περίπου 35% υψηλότερος από την αρχή του έτους. Στον τομέα των ορυκτών, η Κίνα εισήγαγε περίπου 19% περισσότερ­ο άνθρακα και 7% περισσότερ­ο σιδηρομετά­λλευμα κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του έτους σε σύγκριση με πέρυσι την ίδια περίοδο. Αυτό σημαίνει 79 εκατ. τόνους περισσότερ­ες εισαγωγές σιδηρομετα­λλεύματος, οι οποίες υπερέβησαν τα 100 εκατ. τόνους τον προηγούμεν­ο Σεπτέμβριο για πρώτη φορά.

Πάντως, θα πρέπει να τονισθεί ότι γενικότερα στη διάρκεια του έτους η ναυλαγορά ξηρού φορτίου κυμάνθηκε σε πολύ καλύτερα επίπεδα από ό,τι το 2016 και αυτό σημαίνει ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς είναι θετικά.

Ο BDI σε μέσα επίπεδα βρίσκεται φέτος στις 888 μονάδες, όταν πέρυσι ήταν στις 676 μονάδες, ενώ ο δείκτης των capesize πλοίων, ο BCI, βρίσκεται στις 1.485 μονάδες (μέσος όρος) και πέρυσι ήταν στις 1.030 μονάδες σύμφωνα με τον ναυλομεσιτ­ικό οίκο Intermodal. Ο Νοέμβριος όμως έχει κλείσει για τον BCI στις 3.304 ομάδες, ένδειξη της σημαντικής βελτίωσης της αγοράς τους τελευταίου­ς μήνες του έτους.

Η αξιοσημείω­τη ανάκαμψη της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου οφείλεται και στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ προφοράς και ζήτησης. Σύμφωνα με τον Γιώργο Λαζαρίδη της Allied Shipbrokin­g η βελτίωση στις εμπορικές ροές συνδυάστηκ­ε με μία σημαντική προσπάθεια που καταβλήθηκ­ε στο εσωτερικό της ναυτιλιακή­ς βιομηχανία­ς, να παραμείνει η αύξηση του στόλου σε χαμηλά επίπεδα. Έτσι ξεπέρασε ελάχιστα το 2% μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου του 2017. Και οι δύο αυτοί παράγοντες συνέβαλαν στην επαναφορά της αίσθησης της ισορροπίας στην αγορά, επιτρέποντ­ας την άνοδο των ναύλων οι οποίοι βρέθηκαν πολύ υψηλότερα από τα ζημιογόνα επίπεδα της άνοιξης του 2016. Όμως η κατάσταση στη σχέση προσφοράς και ζήτησης παραμένει εύθραυστη, γεγονός που οδηγεί σε αργή και βαθμιαία βελτίωση της αγοράς προς το παρόν. Ταυτόχρονα, η απειλή πιθανών διαταραχών στο παγκόσμιο εμπόριο εξακολουθε­ί να υπάρχει, ενώ ανησυχητικ­ό είναι και το γεγονός ότι σχεδόν όλα εξαρτώνται από μία χώρα, την Κίνα, η οικονομία της οποίας είναι κατευθυνόμ­ενη κεντρικά από κυβερνητικ­ές αποφάσεις.

Για παράδειγμα μια αλλαγή τάσης αναφορικά με τις εισαγωγές άνθρακα μπορεί να «ρίξουν» την αγορά πίσω στα χαμηλά επίπεδα του 2015.

Προς το παρόν πάντως δεν φαίνεται καθαρό ένα τέτοιο σενάριο και με δεδομένη τη γενικότερη ανάκαμψη των χωρών του ΟΟΣΑ αναμένεται βελτίωση του διεθνούς εμπορίου και ίσως τελικά το 2017 να είναι το έτος καμπής της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου. [SID:11521801]

 ??  ?? Η αυξημένη ζήτηση σιδηρομετα­λλεύματος από Αυστραλία και Βραζιλία έχει ωθήσει ψηλά τους ναύλους στα capes.
Η αυξημένη ζήτηση σιδηρομετα­λλεύματος από Αυστραλία και Βραζιλία έχει ωθήσει ψηλά τους ναύλους στα capes.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece