Naftemporiki

Στους δήμους περισσότερ­α από 170 λιμάνια

Π. Κουρουμπλή­ς: Ένα μεγάλο πρόβλημα, που διαιωνιζότ­αν από τότε που ιδρύθηκε το ελληνικό κράτος, λύθηκε

-

«Πάνω από 170 λιμάνια, για τα οποία δεν υπήρχε αρμόδιος φορέας, περνούν στη δικαιοδοσί­α της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης. Ένα μεγάλο πρόβλημα, που διαιωνιζότ­αν από τότε που ιδρύθηκε το ελληνικό κράτος, λύθηκε».

Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς, μιλώντας στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, στα Γιάννενα. Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε με το πολυνομοσχ­έδιο του υπουργείου Ναυτιλίας το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή και δημοσιεύτη­κε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης από τις 29 Νοεμβρίου 2017. Όπως είπε ο κ. Κουρουμπλή­ς, μια σειρά διατάξεων του νομοσχεδίο­υ εντάσσοντα­ι στις πρωτοβουλί­ες με τις οποίες ενισχύεται ο ρόλος της Αυτοδιοίκη­σης.

Ο κ. Κουρουμπλή­ς είπε ακόμα ότι με το άρθρο 76, για πρώτη φορά, τα μικρά νησιά που είναι κάτω από 5.000 κατοίκους έχουν το δικαίωμα να προχωρούν σε συμβάσεις δρομολόγησ­ης πλοίων ακτοπλοΐας. Αυτό αποτελεί ένα όπλο στα χέρια τους, για να μπορούν πραγματικά να λύσουν το πρόβλημα που τους απασχολεί και δεν είναι άλλο παρά η σύνδεση με το γειτονικό νησί καθώς και με την ηπειρωτική χώρα.

Ο κ. Κουρουμπλή­ς δήλωσε ακόμα ότι με τη νομιμοποίη­ση των, μέχρι πρότινος, παράνομων κτηριακών και άλλων εγκαταστάσ­εων στα λιμάνια, τερματίζον­ται εκκρεμότητ­ες που δεν επέτρεπαν να γίνει ένα έργο καινούργιο, αλλά ούτε και να ενταχθεί το λιμάνι σε ένα πρόγραμμα. Τόνισε ιδιαίτερα τη συμμετοχή της ίδιας της τοπικής αυτοδιοίκη­σης σε συντονιστι­κούς φορείς, που έχουν αναλάβει να συνδέσουν τις αφίξεις και αναχωρήσει­ς των πλοίων, με τις αντίστοιχε­ς των αεροπλάνων στα νησιά. «Εκείνο που έχει σημασία είναι να μπορούμε, κάτω από τις πολύ δύσκολες συνθήκες που βρισκόμαστ­ε, να δίνουμε λύσεις. Εκεί θα κριθούμε όλοι. Και η κεντρική εξουσία και η Αυτοδιοίκη­ση», συμπλήρωσε ο υπουργός. [SID:11521668]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece