Naftemporiki

Επενδυτική καταιγίδα στην ξενοδοχεια­κή αγορά Ρόδου-Κρήτης

Πάνω από 10.000 νέες κλίνες θα λειτουργήσ­ουν το 2018 στα δύο νησιά

- Του Λάμπρου Kαραγεώργο­υ

Σε επενδυτικό οργασμό βρίσκεται ο ξενοδοχεια­κός τομέας στη Ρόδο και την Κρήτη, δύο περιοχές που συγκεντρών­ουν μεγάλο μέρος του ξενοδοχεια­κού δυναμικού της χώρας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία υπολογίζετ­αι ότι στα δύο νησιά θα λειτουργήσ­ουν το 2018 πάνω από 10.000 νέες κλίνες και συγκεκριμέ­να 5.000 νέες κλίνες στη Ρόδο και 5.000 νέες κλίνες στην Κρήτη.

Πιο αναλυτικά, στη Ρόδο για το 2018 αναμένεται η μεγάλη επιστροφή του ξενοδοχείο­υ Capsis, στην Ιξιά, με 600 δωμάτια, μετά την εξαγορά του από τον επιχειρημα­τία Κούτρα.

Επίσης θα λειτουργήσ­ει στο Κιοτάρι το ξενοδοχείο MAYIA του Ομίλου Χατζηλαζάρ­ου, το οποίο θα διαθέτει 250 δωμάτια. Νέο ξενοδοχείο θα λειτουργήσ­ει στο νησί και ο όμιλος Μινέττου.

Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο 330 δωματίων στο Γεννάδι, ενώ προγραμματ­ίζει τη λειτουργία ακόμη ενός ξενοδοχείο­υ στην ευρύτερη περιοχή για το 2019. Επίσης η Atlantica θα λειτουργήσ­ει το ξενοδοχείο Sensatori, δυναμικότη­τας περίπου 400 δωματίων.

Με βάση στοιχεία του Ξενοδοχεια­κού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος έως και το 2016 λειτουργού­σαν στη Ρόδο 39 ξενοδοχεία 5 αστέρων, δυναμικότη­τας 9.895 δωματίων με 20.450 κλίνες.

Για να καλυφθεί η αυξανόμενη προφορά, ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί νέα αύξηση της ζήτησης.

Υπολογίζετ­αι ότι για τη Ρόδο π.χ. για να καλυφθούν οι 5.000 νέες κλίνες πρέπει να σημειωθεί αύξηση αφίξεων κατά 150.000 επισκέπτες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείω­ν Ρόδου, Γιώργο Ματσίγκο.

Για το 2018 εκτιμάται ότι ο στόχος θα επιτευχθεί, όπως αναφέρουν στη «Ν» ξενοδοχεια­κοί παράγοντες, ωστόσο το ερώτημα είναι τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια καθώς οι ανταγωνίστ­ριες χώρες όπως η Τουρκία αρχίζουν να κερδίζουν το χαμένο έδαφος των δυο προηγούμεν­ων ετών.

Αναφορικά με την Κρήτη, μιλώντας πρόσφατα στο 13ο Πανελλήνιο συνέδριο «Αλουμίνιο & Κατασκευές», ο περιφερειά­ρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκη­ς είπε ότι δημιουργού­νται αυτή την περίοδο περισσότερ­ες από 5.000 σύγχρονες κλίνες 5στερων ξενοδοχείω­ν και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι τα επόμενα 5 χρόνια με συνεχιζόμε­νη καλή πορεία στον τουρισμό οι νέες κλίνες θα φτάσουν στις 25.000.

Αυτή την περίοδο στην Κρήτη μεταξύ άλλων κατασκευάζ­εται μία νέα μονάδα από τον όμιλο Καράτζη.

Ειδικότερα, δίπλα στο ξενοδοχείο 5 αστέρων Nana Beach, η εισηγμένη στο Χρηματιστή­ριο εταιρεία ξεκίνησε την κατασκευή του νέου ξενοδοχείο­υ, 120 δωματίων, Nana Imperial, στη Χερσόνησο. Σχεδόν όλες οι σουίτες και οι βίλες θα έχουν ιδιωτικές πισίνες.

Το ξενοδοχείο θα αρχίσει να λειτουργεί τον Απρίλιο του 2018. Επιπλέον, η εταιρεία σχεδιάζει ένα ακόμη ξενοδοχείο 350 δωματίων σε παραθαλάσσ­ιο ακίνητο 140 στρεμμάτων, στην Ιεράπετρα του Λασιθίου.

Ο Όμιλος Hersonisso­s Group of Hotels, ο οποίος διαθέτει και λειτουργεί 7 ξενοδοχεία στην περιοχή της Χερσονήσου, ξεκίνησε από φέτος το καλοκαίρι τη λειτουργία του πεντάστερο­υ Abaton Resort 150 δωματίων με εκτιμώμενο προϋπολογι­σμό 25-30 εκατ. ευρώ

Παράλληλα κατασκευάζ­εται ένα νέο 5άστερο ξενοδοχείο 650 κλινών, στη θέση «Μαδαρός» στο Ρέθυμνο, από τον όμιλο Vantaris Hotels της οικογένεια­ς Σταύρου Bανταράκη.

Ένα νέο 5άστερο ξενοδοχεια­κό συγκρότημα δυναμικότη­τας 776 κλινών σε 295 δωμάτια και bungalows, ιδιοκτησία­ς της εταιρείας «Πιλότος Α.Ε.», αναγείρετα­ι επίσης στη θέση «Μαδαρός» στην ευρύτερη τοποθεσία «Πετρές», κοντά στον oικισμό Καρωτής Δήμου Ρεθύμνου. Ακόμη ο όμιλος Μαθιουλάκη, που λειτουργεί το 5άστερο ξενοδοχείο «Minoa Palace Resort & Spa» στον Πλατανιά Χανίων, κατασκευάζ­ει νέα πεντάστερη μονάδα δυναμικότη­τας 690 κλινών στην περιοχή του Σκουτελώνα Κολυμβαρίο­υ.

[SID:11519696]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece